Keresés
Close this search box.

Az idő került fókuszba a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet új lemezén

Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet
Életszakaszokról, jelenünkről, az összefogás és a kiállás fontosságáról mesélnek a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet About Time című új lemezének dalai.

Európai koncertkörúton mutatják be az új albumot

Az egyszerre lelkesítő és megrázóan őszinte szerzeményeket a duó belga zenésztársakkal, Nicolas Thys bőgőssel és Antoine Pierre dobossal rögzítette. Az albumot magyarországi nagyvárosok mellett Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Erdélyben is bemutatják, a turné kiemelt állomása november 22-én a Müpában lesz, ahol Nagy Emma, Dresch Mihály, László Attila és Cseh Péter is csatlakozik a zenekarhoz.

„Hangulatos utópia, amely tele van reménnyel és emberi melegséggel, de nem hagyja figyelmen kívül az előttünk álló kihívásokat” – írja ajánlójában Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új német kiadója, a Jazzhaus az About Time című albumról. A lemez címének kettőssége – ‘Az időről’ és ‘Itt az ideje’ valaminek – jól tükrözi a művészek kettős szándékát, egyszerre beszélnek saját életszakaszukról, és arról, hogy eljött az ideje bizonyos dolgoknak. Új lemezük tehát a korábbiaknál konkrétabb kiállás a számukra fontos dolgok mellett. „Egyfajta társadalmi felelősségvállalást értünk ezalatt. Nem akarjuk szájba rágni, hogy mi mellett, és végképp nem bűntudatot akarunk kelteni, inkább azt akarjuk nyomatékosítani, hogy a dalaink nemcsak szórakoztatni hivatottak, hanem az értékrendünket is képviselniük kell. A címadó dalban azt énekelem, hogy ‘it’s all about you, nothing more about me’. Ezalatt a szolidaritást értem, hogy kezdjünk el végre közösségként gondolkodni. Abban bízunk, hogy a zenénk is képes közösséget teremteni, és nem csupán a mi lenyomatunk” – meséli Harcsa Veronika.

Ahogy előző lemezüket, a Shapeshiftert, új albumukat is belga ritmusszekcióval rögzítették. „Mindig fontos inspiráció más országok muzsikusaival együtt dolgozni, a nemzetközi quartet gondolata is ezért volt vonzó számunkra már az első pillanattól kezdve, dacára a komoly logisztikai nehézségeknek. Ez a felállás zenei és dinamikai lehetőségeink tárházának színesítéséről szól. Csodás érzés így is megszólaltatni a dalainkat. Nem pusztán a munka, de a baráti kapcsolatunk is egyre szorosabb. Mi négyen igazi zenekarrá fejlődtünk az elmúlt évek közös koncertjei és lemezfelvételei során” – emeli ki Gyémánt Bálint.

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új lemezét Európa számos pontján bemutatja. Magyarországon többek között Veszprémben, Győrben, Szegeden és Debrecenben koncerteznek. November 22-én a Müpában pedig teljes zenekaros felállásban lépnek színpadra. A különleges estére vendégeket is hívnak, a felettünk és az alattunk lévő generációból két-két muzsikust. Dresch Mihályt és László Attilát, a hazai jazz élet nagymestereit és a fiatalabb generáció izgalmas, önálló hangon megszólalni képes alkotói közül Nagy Emmát és Cseh Pétert. „Ezen a koncerten az időről olyan módon mesélünk, hogy bemutatjuk, kiktől kaptuk a stafétát, és kiknek adjuk tovább. Most mi vagyunk középen, bármerre nézünk, inspiráció vesz körül. Ez egy áldás, amit meg kell ünnepelni” – teszik hozzá.

Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet: About Time

YouTube: youtu.be/0UAt5U_EKS8

 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi

„Mint a kés a vajban” – megjelent a CSILLAGTÚRA

Március 21-én jelent meg Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi közös projektjének legújabb gyümölcse, a CSILLAGTÚRA, amely nemcsak azért különleges, mert ezúttal Péter is énekel, hanem mert a HIPERKARMA zenekar játszotta fel a zenét.