Kisebb koncertekkel vár idén mindenkit a Székesfehérvári Királyi Napok

Székesfehérvári Királyi Napok

Ferenczi György új csapatával áll a színpadra!

A korábbi években megszokottnál szűkebb, de így is gazdag programkínálat, többek között történelmi játékok, koncertek és folkestek lesznek augusztus 13-22. között a Székesfehérvári Királyi Napokon.

Székesfehérvár az állam- és városalapító Szent István királyra emlékezik a rendezvénysorozattal, amelynek sajtótájékoztatóját szombaton tartották.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a járvány miatt sokáig nem volt egyértelmű, milyen rendezvényeket tudnak majd megtartani. Az idén elmarad a Koronázási Szertartásjáték és az augusztus 20-ai tűzijáték, míg a nemzetközi néptánc fesztivált jóval szűkebb résztvevői létszámmal, külföldi előadók nélkül tartják meg.

Spányi Antal megyéspüspök arról beszélt, hogy az egyházi programok szerves részét képezik a rendezvénysorozatnak, s hozzájárulnak az augusztusi ünnepkör még teljesebbé tételéhez.

A Székesfehérvári Királyi Napok megnyitóját augusztus 13-án tartják, ekkor mutatják be az Egyensúlyünnep című dramatikus történelmi játékot táncosokkal, zenészekkel, cirkuszművészekkel, s idézik meg az Árpád-ház legjelentősebb uralkodóit.

Az első hétvége mindkét napján családi piknikre hívja a vendégeket a Zichy ligetbe a fesztivált szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) csapata, ahol hangszeres mesepedagógiai és kézműves foglalkozások várják a kicsiket, míg a színpadon koncertek lesznek a nagyobbaknak.

A járványhelyzet miatt nem rendezik meg a hagyományos nemzetközi néptáncfesztivált, helyette a Malom utcai Táncházban augusztus 13-17. között táncbemutatókkal és folkestekkel várja a közönséget az Alba Regia Táncegyesület. A Táncház udvarán koncertet ad a Romano Drom, Ferenczi György és az 1-ső pesti rackák, a Góbé, a „Puszták népe front” és a J.A.M Showband.

A Koronázási Ünnepi Játékok a belvárosba hamisítatlan középkori hangulatot varázsol majd augusztus 20-22. között középkori piaccal, régizenei együttesek muzsikájával, hagyományőrző bemutatókkal és a királyi óriásbábokkal.

Több koncertet is rendeznek a Székesfehérvári Királyi Napok idején: az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mellett lesz Best of Geszti és István, a király koncert is az egykori koronázó városban.

Az idei nyár rendhagyó lesz a Koronázási Szertartásjátékok történetében is. A járvány miatt új bemutató nem született, a nézők a Bartók Béla téren három estén át három korábbi szertartásjáték előadást tekinthetnek meg.

Az egyházi események között az első augusztus 14-én a fogadalmi szentmise lesz a Szent Imre-templomban. Másnap ugyanott Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmisét tartanak, augusztus 20-án pedig Szent István-napi ünnepi szentmisét és kenyérszentelést tartanak.

Az idén elmarad a Koronázási Szertartásjáték és az augusztus 20-ai tűzijáték

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.

Karácsonyi koncert Oroszlányban

3 évszázad legszebb karácsonyi dalai

Thén Róbert (ének) és Orbán Gábor (orgona) előadásában többek közt olyan dalok csendülnek fel, mint Schubert Ave Máriája, vagy az Adeste fideles.

Gorlo Volka

Gorlo Volka és a Titok, avagy a múltadban jártam

Két évvel bemutatkozó anyaguk után ismét egy kiadvánnyal örvendeztette meg közönségét a felvidéki Gorlo Volka. A Titok című album úgy mutatja meg a formáció újabb oldalát, hogy közben hű marad a csapat jól ismert zeneiségéhez.