Keresés
Close this search box.

Páratlan lüktetésű lemezzel rukkolt elő a Cimbaliband!

Cimbaliband - Góré
A kelet-európai életérzésből, népzenéből, modern zenei stílusukból építkező, Fonogram-díjas Cimbaliband tipikusan azon formációk közé tartozik, amelyek képesek a folyamatos megújulásra.

Erre bizonyíték a friss-ropogós tizenkettedik albumuk, avagy az életörömben, sürgés-forgásban úszó „GÓRÉ”.

A kétértelmű címmel rendelkező, parázsló korongba rengeteg meglepetést sikerült beleépíteniük a srácoknak. Unger Balázs (cimbalom, ének) és bandája (Babos Lőrinc – dob, vokál, Solymosi Máté – hegedű , Tóth Gergely – nagybőgő, brácsa, Varga Kornél – gitár, vokál)  bátran nyúltak vissza olyan régi életigenlő slágereikhez, mint például az „Oppadirida”, a „Balatoni nyaraló” vagy éppen a „Hétfő”. Alaposan, jó ízléssel kihasználták népzenei tálentumukat is, vegyítve saját mindennapi élményeikkel. Ennek köszönhetően a közönség eljuthat velük az „Északi széllel a Tengerre”, egy „Benzinkútra”, megkóstolhatja a „Csípős”-t, részt vehet egy igazi „Kimaradás”-ban, de „Két úton” még a „Csendkovács”-hoz is eljuthat több páratlan szerelmes dal szárnyán. Az album új kiadójuknak, a Music Fashion-nek köszönhetően jelenik meg olyan közreműködőkkel, mint Tábori Mira (vokál), Czelleng Réka (vokál), Agatics Krunoszláv (harmonika), Bede Péter (szaxofon, klarinét), Görögh Dániel (trombita), Pribojszki Mátyás (szájharmonika, vokál), vagy éppen Zombor Bercel (derbuka).

„A Góré jelentheti egyúttal a hagyományos népi építészetből ismert terménytárolót, melyben kukoricát tároltak őseink, és a biztonságot jelentette a hosszú kemény telek idején. Másik értelmezésben jelentheti a főnököt is, aki kijelöli az utat és meghatározza a regulákat! A korong dalaihoz azon népek zenéje mutatta az irányt, ahol Hungarikum hangszerünk a cimbalom elterjedt a hagyományos népzenében, az Égei-tenger sziget világától, az egész Balkánon, Románián keresztül Magyarországon át, egészen Csehországig.” – árulta el Unger Balázs.

Az elmúlt időszakban gyakori témát jelent a mesterséges intelligencia fejlődése, nemrégiben az is kiderült, hogy a zenét hallgatók többsége felismeri azokat a szövegeket, amiket ezzel az eszközzel írtak meg. A Cimbaliband tagjai nemrégiben rákerestek magukra egy mesterséges intelligencia uralta szoftveren, és bizony érdekes megfejtésekre bukkantak. „Amikor beírtuk a zenekar nevét, az eredményben az láttuk, hogy a legismertebb dalunkat a Csípős jelenti. Mivel nem volt ilyen szerzeményünk, így úgy döntöttünk, hogy írunk egy ilyen számot is. A „Csípős” lett a lemez legutolsó, záró darabja.” – tette hozzá még Balázs.

A csapat decembertől februárig tartó lemezbemutató turnéra indul, így olyan városokban találkozhatunk velük, mint Gödöllő, Kapuvár, Szolnok, valamint Hódmezővásárhely.

A koncertsorozat állomásai:

2023.12.09 Gödöllő – Művészetek Háza
2023.12.15 Jászfényszaru – Petőfi Művelődési Ház
2024. 01.12 Kapuvár – Garta Vendéglő
2024.01.13 Tura – Bartók Művelődési Ház
2024.01.21 Aszód – EGA Aula
2024.01.26 Mezőtúr – Szabadság Mozi
2024.02.02 Sajószöged – Félidő Söröző
2024.02.10 Szolnok – Tisza Mozi
2024.02.17 Hódmezővásárhely – Népkerti Söröző
2024.02.24 Tés – Művelődési Ház

cimbaliband.hu

(Fotó: Unger Panka)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Keszthely Fülesbagoly

Keszthelyi zenei díjat is átadnak augusztusban

Duna-parti wellnesst nyerhetnek a Balaton partján A tavalyi évhez hasonlóan idén augusztus 3-án is megrendezik a Balaton-parton, egészen pontosan Keszthelyen a Fülesbagoly Tehetségkutatót. A döntős

Vitorlás kötél

Vitorlás kötélzet: átfogó útmutató (X)

A hajókötélzet megfelelő használata nélkül a vitorlás hajók irányítása és működtetése gyakorlatilag lehetetlen lenne. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a vitorlás kötelek rendszerének alapjait, főbb elemeit, karbantartását, biztonsági előírásait, valamint a megfelelő kötélzet kiválasztását és vásárlását.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt