Keresés
Close this search box.

Életműdíjat kapott Katona Klári, Tommy Vig és Rotter Oszkár

EJI életműdíj
Picture of Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
Ezzel a kitüntetéssel egyidejűleg tízen rendelkezhetnek, legalább huszonöt éve aktívak az előadóművészi pályán, kimagasló művészi teljesítményt nyújtottak.

Ünnepélyes keretek között vehette át a Magyar zene- és táncművészet kiemelkedő előadóművésze díjat Katona Klári énekesnő, Tommy Vig jazzmuzsikus, zeneszerző és Rotter Oszkár balettművész a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) közös rendezvényén.

A szakmai díjban azok részesülhetnek, akik legalább huszonöt éve aktívak az előadóművészi pályán, kimagasló színvonalú művészi teljesítményt nyújtottak, mégsem kaptak magas szintű állami elismerést. A korábbi díjazottak között van többek között Berkes Balázs, Bergendy István és Garay Attila zenészek, Kovács Erzsi, Máté Otília és Payer András énekesek, valamint Hevesi Imre táncművész.

Katona Klári nem tudott jelen lenni az eseményen, ezért írásban, a következő sorokkal köszönte meg az elismerést:

„Napokig boldog voltam, hogy a világ csodálatos írástudóinak létezése mellett, nekem adatott meg leírni: a figyelemérintés éltet.

Igaz.

Ti is ezt bizonyítjátok.
Figyelemérintésetek szakmákat éltet.
Szakmai díjatok pedig művészeit.
Öröm a részesének lenni!”

Tommy Vig a díj átvételekor ezt mondta:

„Nagyon sokat jelent nekem ez a díj, mert Magyarországon sok bennfentes zenész elismeri ugyan a jazz hazájában elért sikereimet, de azt találták ki, hogy idehaza nem ütöm meg a mértéket. Hiába játszottam Amerikában egy fél évszázadon át a legjobbakkal, itthon ezt kapom. Ezért amikor olyan nevek, mint Gyimesi László, Zsoldos Béla, illetve olyan szervezetek, mint az MZTSZ és az EJI mellém állnak és kapok egy ilyen szintű elismerést, az ellensúlyozza mindezt. Hálás, hálás köszönet!”

Rotter Oszkár így nyilatkozott:

Hihetetlenül megtisztelő számomra ez az elismerés, több okból. Egyfelől, mert az EJI Zene- és Táncművészek Jogdíjbizottsága egyhangúlag megszavazta ezt számomra, másfelől pedig, hogy ezáltal a már díjazott, rendkívül prominens művészek körének tagjává válhattam. Óriási megtiszteltetés, csak köszönni tudom.

A díjazottakról:

Katona KláriKatona Klári a magyar könnyűzenei élet egyik legkiemelkedőbb színvonalú és egyben legnépszerűbb énekese a magyar popzenei élet legsikeresebb évtizedeiben. Különleges személyisége, igényessége, eredetisége meghatározó lenyomatot hagyott a műfajban. Technikailag a legnehezebben énekelhető dalokat is sikerrel tette népszerűvé, egyben magasra emelve a szakmai teljesítménye mércéjét.

Megszámlálhatatlan televíziós, rádiós felvételei mellett tucatnyi nagylemeze közül is kiemelkednek a 1981: Titkaim,1984: Katona Klári,1986: Éjszakai üzenet,1989: Mozi,1992: …neked,1996: Fekete gyöngy, 2001: Most című albumai.

Számos szakmai díja mellett méltatlanul kevés állami elismerést kapott, a díjazás kiemelkedő életpályájának elismerése.

Tommy Vig Tommy Vig 1938-ban született Budapesten, muzsikus családban. 1956-ban elhagyta Magyarországot, és a New Yorki Juilliard School of Music ösztöndíjasa lett.

1961-től Las Vegasban élt és dolgozott –olyan művészekkel, mint Tony Bennett, Tony Curtis, Judy Garland és Frank Sinatra. 1970-től, játszott Henry Mancini és Quincy Jones zenekarában, közreműködött Elvis Presley, Michael Jackson, Diana Ross és Rod Stewart lemezein.

Tommy Vig következetesen őrzött magyar identitásának kiemelkedő zenei példája az 1956 emlékére írt műve. Újabb darabjainak hangszerösszeállítását gyakran színesíti cimbalommal, tárogatóval. Az irodalom szerelmeseként héttételes szvitben örökítette meg Petőfi Sándor, Jókai Mór, Arany János, Ady Endre, József Attila, Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő emlékét. Aranyszimfóniák című darabját a 2012-es londoni olimpia magyar győzteseinek ajánlotta.

A kiemelkedő zenei előadóművész díjazása egy egyedülálló zeneművész hazai és világkarrierjének elismerése.

Rotter Oszkár Rotter Oszkár balettművész 35 éven keresztül szolgálta a magyar táncművészetet a Magyar Állami Operaház balettművészeként.

Megszámlálhatatlan szerepei között megformálta Rómeó és Júlia: Lőrinc barát, Coppélia: Harangöntő, Diótörő: Drosszel Majer, szerepét. Pályafutása alatt vendégművészként szerepelt az ország valamennyi jelentős színházában, és turnézott a Magyar Nemzeti Balett tagjaként a világ minden részén.

Koreográfusként is alkotott, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem mozgás és zenés mesterség oktatója volt több, mint tizenöt éven keresztül.

2007-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott.

Az elismerés egy kiemelkedő előadóművészi életpálya díjazása.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

üvegvilág Kyra

Kyra ezekkel a dalokkal biztos befutó

Popénekesből lett influenszerből újra popénekes – visszatérés a kezdetekhez Fedor Kyra tehetségére már 1998-ban felfigyelhetett az igazán szemfüles közönség, hiszen a TV2 által sugárzott KIFUTÓ

Bőköz Fesztivál

Művészetek Köze az Ormánságban

Az idei Bőköz Fesztiválon sok-sok zenével egyszerre három fesztiválprogram várja az igényes nyári kikapcsolódást keresőket A hagyományos programkínálaton túl – könnyűzenei nagykoncertek, színházi előadások, folk-programok,

Mikepércs Fifty Fifty

Mire nem jó egy templomkert: pl. erre is

Rendhagyó esemény Mikepércsen, kattintás után kiderül, mi is! Nem mindennapi kezdeményezést hozott létre három évvel ezelőtt Czapp József mikepércsi református lelkipásztor: minden évben pünkösdkor ugyanis

Gorg & Benzol

Mi a közös Azahriahban és egy piacban?

Egynapos koncertsorozatot bonyolít le rendhagyó budapesti helyszíneken a Gorg & Benzol Nagyon Kis Magyarország Turné-jukon a fúziós jazztrió május 25-én piacon, hipermarket kertészeti osztályán, budapesti

DJ palotai

Palotaira emlékeznek az új budapesti parkban

Május 17-én megnyílik Budapesten a Városháza pop-up park, ahol tavasztól késő őszig várják tematikus estékkel és programokkal a látogatókat Először Budapest alapításának 150. évfordulóján, november

Loreen

Loreen is eljön Magyarországra

Két Eurovíziós győzelem után már ideje volt Az Eurovíziós Dalfesztivál egyetlen kétszeres női győztese, Loreen ad koncertet jövőre Budapesten. A svéd énekesnő 2025. március 2-án