Keresés
Close this search box.

Vígasságokkal ünneplik meg a Szentivánéjt

Szentivánéji Vígasságok

Koncertekkel telik meg a Csónakázótó környéke

Lassan újra itt a nyári napforduló időpontjához kötődő Szent Iván-napi népszokások – tűzgyújtás, tűzugrás, tüzes koszorú készítése, ördögűző rítusénekek éneklése –, amelyek Magyarországon már a 16. században ismertek voltak. Az év legrövidebb éjszakájához fűződő hiedelmek és szokások a mai napig fennmaradtak, illetve a hagyományok ápolásának köszönhetően felelevenítődnek. Nem volt ez másképp Szombathelyen saem az elmúlt évszázadokban, ahol az 1960-as évek óta külön rendezvényt kaptak az efféle mulatságok, mely a Szentivánéji Vigasságok elnevezést kapt.

A rendezvénysorozat a 80-as években pénzügyi okok miatt megszakadt, de 1992 óta ismét megtartják a vasi vármegyeszékhelyen az ünnepet. Az év leghosszabb napját ünneplő szabadtéri rendezvény hagyományos helyszíne a festői szépségű Csónakázótó és környéke. A rendezvényt minden évben óriási érdeklődés kíséri a rendezők közlése szerint, a látogatók száma 15-20 ezer fő körül várható, ezzel – a Savaria Karnevál után – a város második legnagyobb szabadtéri rendezvénye.

Igazi nagyszínpad és óriáskivetítő teszi még felejthetetlenebbé a koncertélményeket

Az európai hagyományokra épülő nyárköszöntő vigasság Szombathely legimpozánsabb rekreációs területén várja a szombathelyieket és a környéken élőket érdeklődési körtől és korosztálytól függetlenül. Ezért is igyekszünk lehetőségeinkhez mérten a lehető legszélesebb kínálatot nyújtani az érdeklődőknek. A nagyszínpadon a hazai zenei élet egy-egy meghatározó előadója szórakoztatja a Szentivánéji Vigasságok közönségét.

A koncertélményt a 10×10 méteres nagyszínpad és óriáskivetítő teszi még felejthetetlenebbé a szervezők szerint.

Mint azt portálunkkal közölték, a város második legnagyobb szabadtéri rendezvénye a találkozásokról, a sokszínűség megünnepléséről és a felhőtlen szórakozásról szól. Az egyes programelemek helyszíneit a Szent Iván-napi vásári forgatag kapcsolja össze Szombathely legimpozánsabb rekreációs területén. A rendezvényt hagyományosan az éjféli tűzijáték zárja, mely csodás látványt nyújt a tóparton összegyűlt közönség számára.

Nagyszínpadi programok (Emlékmű alatt):
Június 21., péntek:
18.00 Varga Feri és Balássy Betty
20.00 Dévényi Disco Show
22.00 Szikora Róbert és az R-GO

Június 22., szombat:
17:00 Kaláka családi koncert
19:00 Ocho Macho
22:00 Irigy Hónaljmirigy
24:00 Tűzijáték
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

És hogy még mi lesz? Vidámpark, extrém játékok adrenalin függőknek, élménypark és hagyományos vásári játékok kicsiknek és nagyoknak gasztronómiai és kézműves vásár, valamint borliget – borkóstoló és borozgatós programok.

Mindenünk a zene

Friss