Keresés
Close this search box.
Saját magukat sanzon-punk zenekarként aposztrofálják.
Purga a sanzon-punk zenekarA PURGA a 2000-es év elején, gimnáziumi zenekarként alapított Purgatórium együttesből nőtte ki magát. Az alapító tagok közül már csak Dave (Karácsony Dávid – gitár, vokál, zene és szöveg) tevékenykedik a zenekarban, bár Ray (Fodor Bálint – klarinét, szaxofon) és Káresz (Igliczki Péter – basszusgitár) is csaknem 15 éve tagja már a bandának. A névváltásra és egy kis stílus-béli finomhangolásra 2006-ban került sor, amikor Heni (Demeterné Grizner Henriett – ének) is csatlakozott. 2015 óta zenélnek a jelenlegi felállásban, Balucival (Ferenczi Balázs) a dobok mögött. Székhelyük Gyöngyös.
Nézzük, hogyan mutatják be magukat:
Hol kezdtétek? Hol léptetek fel eleinte?
Már annyira rég volt, hogy alig emlékszem 🙂 Gimnáziumi zenekar lévén először osztálytermi és sulibulikban játszottunk, az érettségi után pedig tovább vittük az addigi életművünket az egyetemi szcénába. Mivel gyöngyösiek vagyunk, így a helyi szórakozóhelyeken is sokat koncerteztünk, ott bontogattuk a szárnyainkat, amik tovább repítettek minket Heves megye, majd Észak-Magyarország, később az egész ország különböző szegleteibe.

Milyen gyakran léptek fel, illetve hol?

Szerencsére őszig majd minden hétvégénk tele van! A zenekar akusztikus verziójával gasztro-rendezvényeken, vásárokon játszunk (Miskolc, Szerencs); és elkezdődik lassan az utcazene szezon is, amiben szintén aktívan részt veszünk (Szeged, Eger, Tokaj, neveztünk Ceglédre is). A “hangos” eredeti felállással a budapesti klubokat céloztuk meg idén és szeretnénk, hogy a fővárosban is kialakuljon egy “kemény mag”.

PurgaMelyik stílus áll a legközelebb a zenétekhez?

Saját magunkat sanzon-punk zenekarként aposztrofáljuk, ami annyit tesz, hogy próbáljuk megtalálni az egyensúlyt a provokatív szövegek, az emészthető dallamok és a mocskos rock ‘n roll hangzás között. 2019-ben megjelent legfrisebb; Hallgass! címet viselő albumunk is eklektikus – tingli-tangli világzenétől (Angyal és a Bolond) a Rage-es zúzásokig (Hajó) széles spektrumon mozog a dalok eszköztára.

Ki a célközönségetek?

Mindenki és bárki 😀
Ezért is jó tapasztalat az utcazene – ott találkozni a legkülönfélébb emberekkel. Azt vettük észre, hogy a kétéves totyogó ugyanúgy megáll és élvezi a műsort, mint a hatvanas nagymama, aki sosem hallotta még úgy az “Egy szál harangvirág”-ot, mint ahogy mi játszunk. Azoknak szól a zenénk, akik szeretnék magukat felhőtlenül jól érezni – legyen ez totyogó, nyugdíjas, punk vagy értelmiségi.

Melyek azok a zenekarok, amik hatással voltak a zenétekre, a stílusotokra?

Ez egy rettentően nehéz kérdés, mert öt teljesen különböző egyéniség vagyunk, így a zenei ízlésünk is eltérő. A saját hangszeres játékához mindenki a saját stílusából merít ihletet. Ray például klasszikus zenész, ami egyértelműen hallatszik a klarinétszólókon. Dév akkordváltásai viszont meglepőek, kiszámíthatatlanok, mert neki nincsenek a zenei képzettséggel járó beidegződései. A magam részéről sokat merítek a korai Gwen Stefanitól, Guano Apestől, Edith Piaftól.

Hogy jön létre egy zeneszám? Ki írja a dalszöveget, ki a zenét?

Ez mindig csapatmunka. Dév hozza le a dalok vázát és a szöveget, az ötlet mindig az övé. Aztán mi, többiek, feldíszítjük. Mint a karácsonyfa – Dév hozza a fenyőt, mi ráaggatjuk a díszeket.

Ím a kedvencünk, az Angyal és bolond:
youtu.be/aSstNo_7exw

Facebook:
facebook.com/PurgaZenekar/

 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Tarot kártyák is megmondták, jó lesz az idei fesztiválszezon

FesztiválszezON: jó kártyákat osztottak a SZEN-en

Április harmadik hete a kikapcsolódásról szólt a győri Széchenyi István Egyetemen Számtalan szabadidős és sportprogram, koncert, buli várta az intézmény hallgatóit és az érdeklődő külsősöket

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt