100 forintból 79 a zenei streamingből jön

Mahasz streaming
A magyarországi hangfelvételipar összesített bevétele 2022-ben 8,1 milliárd forint volt. Ez 17%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A MAHASZ (Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége) közzétette a hazai hangfelvételpiac fizikai és digitális értékesítésének 2022-es statisztikáit. Ezzel egy időben a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) – amelynek hazai képviselője a MAHASZ – publikálta jelentését az elmúlt év eredményeivel.

DIGITÁLIS ZENEI ÉRTÉKESÍTÉS

1 milliárd forinttal nőtt a zenei streamingből (és így a digitális értékesítésből) származó bevétel. Így a teljes hangfelvétel-ipari bevétel közel 80%-a származik a zenei streamingből.

A magyar zene streamingvolumene 40%-kal nőtt (1,4-ről 2 milliárd forintra). Ez a teljes streambevétel mintegy 32%-a. A teljes (hazai + nemzetközi repertoár) streaming növekménye 20% (5,2-ről 6,3 milliárd forintra).
100 forintból 79 a zenei streamingből jön

„A hazai hangfelvételipar elmúlt évtizedében, de főleg 2017 óta meredeken ível felfelé a digitális értékesítésből származó bevétel, amelynek fő mozgatórugója egyértelműen a streaming. A havi előfizetési díjért korlátlan zenehallgatási lehetőséget biztosító szolgáltatásoknak köszönhetően a közönség bárhol, bármikor és bármit meghallgathat. Az online felhasználás jelenleg a hangfelvételipar bevételének már mintegy négyötödét teszi ki” – mutatott rá Szűts László, a MAHASZ elnöke.

FIZIKAI ZENEÉRTÉKESÍTÉS
A fizikai eladások mennyisége mérséklődött, leginkább a CD-értékesítések visszaesése miatt. Az összesített érték azonban növekedett (1,6-ról 1,7 milliárd forintra), főként a vinyl megugrásának köszönhetően.

A vinyl darabszáma stagnál, ám az értéke növekszik, a forgalom közelít a nettó 1 milliárd forinthoz, ami a teljes bevétel 12%-át teszi ki.

A nemzetközi/hazai fizikai értékesítés előző évi 60%/40% megoszlása a mennyiséget tekintve kiegyenlítődött: 50%/50%.

A jobb hangzásért keresik a zenehallgatók a vinylt?

„Az igazi zenerajongók, a különleges megjelenéseket kutató gyűjtők még mindig, a statisztikák alapján egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a vinyl kiadványok iránt. Vannak, akik a gazdagabb, analóg hangzás varázsát keresik a hanglemezek beszerzésében és lejátszásában. Vannak azonban olyan rajongók is, elsősorban fiatalok, akik relikviaként, már-már dekortárgyként tekintenek a vinyllemezekre, s akár úgy is vásárolnak, hogy nincs is lemezjátszójuk otthon. Mivel főleg magasabb árú, prémium termékekre, speciális kiadásokról van szó, a zenehallgatáson túl a vásárlással a közönség elismeri az alkotók munkáját, hozzásegíti őket ahhoz, hogy újabb és újabb dalokat készítsenek. A vinyl reneszánsza tehát abszolút szerepet játszik a zene körforgásában” – mondta Szűts László, a MAHASZ elnöke.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Új zsinagóga Szeged

Zsidó kulturális fesztivált rendeznek Szegeden

Komoly- és könnyűzenei koncertek, könyvbemutatók és fotókiállítás várja június elejétől szeptember közepéig az érdeklődőket a Szegedi Zsidó Kulturális Fesztiválon – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

The Pontiac - Ablakomból

The Pontiac – Ablakomból

Hamarosan harmadik nagylemezével örvendezteti meg rajongóit a The Pontiac. Beharangozóként a zenekar újabb videóklippel készült, amit a korong egyik legmeghatározóbb, Ablakomból című dalához forgattak.

Palágyi Ildikó

Palágyi Ildikó: Körbeér

A kislemez Palágyi Ildikó – énekes-dalszerző – legszemélyesebb megéléseibe, történeteibe enged betekintést. Az album címadó dalához a saját teraszukon forgattak „home session” videót.

Ez itt egy reklámhely ;)

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt