Keresés
Close this search box.

TOUR D’OPERA – kerékpáros túra

Tour d’Opera
Fesztiválnaplónk segítségével napról napra nyomon követhetők a Tisza-tavi Fesztivál eseményei. A rendezvény második napján főszerepet kaptak a kerékpárok.

2022. 07. 30. Naplóíró: Vona Ildikó

A Tisza-tavi Fesztivál második napján különleges élményekkel gazdagodtak azok, akik kerékpárra pattantak, és vállalták a túra távját. Minden évben kuriózumnak számít a majd tizenkét órán át tartó esemény, mely során a zene, a természet és a sport találkozik.

Szombaton 9.00 órakor vette kezdetét a Tour d’Opera túra Tiszafüreden, a Tisza-tavi Kerékpáros Pihenőparktól indulva. Bemutatót tartottak a Tiszafüredi Mazsorettek, elhangzottak a köszöntők és a tájékoztató jellegű információk, majd a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar muzsikájára keltek útra a kerekezők, akiknek – érintve a Tisza-tó menti településeket – 67 km-es távot kellett letekerniük. Minden évben csodálatos környezetben járnak, és a programba beiktatott 8 megállóhelyen különböző műfajokat képviselő előadók várják zenés produkcióval a túra résztvevőit.

Idén az útirány a tervek szerint Poroszló, Sarud, Dinnyéshát, kiskörei Hallépcső, Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszőlős, Tiszafüred-Tiszaörvény, majd visszatérés a kiindulási helyhez, a Morotva Kerékpáros Pihenőparkhoz lett volna. Az időjárás azonban alaposan átalakította a szombati menetrendet.

A Tisza-Tavi fesztiválonA túra első fele rendben zajlott. Poroszlón Porkoláb Gyöngyi és vendége, Gianni Annoni sztárszakács: beszélgetett különféle témákról, Sarudon Horgas Eszter fuvolaművész és a Talamba ütőegyüttes adott egy latinos temperamentumú koncertet. Tiszanána-Dinnyésháton pedig Schöck Atala és a Melodika Project közös produkciójában gyönyörködhetett a közönség.

A kiskörei Hallépcső felé vezető úton már gyülekeztek a felhők, feltámadt a szél és, ahogy a Lépcső Bisztróhoz értünk, erős villámlással megérkezett a zivatar. Mivel fedett helyen voltunk kényelmesen megebédeltünk a Bisztróban. Jól fogyott a finom rizses hús, közben pedig Iván Szandra, Jász Andris és Horváth Márk egy remek jazz-koncerttel szórakoztatta a jelenlévőket. Fergeteges hangulatot csináltak, és több dalt játszottak az előzetesen tervezettnél, mivel a szakadó eső nem akart csillapodni.

Végül sikerült folytatni a túrát, de a programon módosítani kellett. Kimaradt Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszőlős megállóhely, és a rendezvény a tiszafüredi Hableány Hotel konferenciatermében folytatódott Szűcs Antal Gábor gitáros és Gál Péter hegedűművész koncertjével. Fellépett még a Tavirózsa Népdalkör, és nagy örömünkre a tiszaderzsi asszonyok idén is finom házi süteményeket készítettek, azzal várták a túra résztvevőit.

A napot záró eseményre a Kormorán kikötőben került sor, ahol kisorsoltak a túra résztvevői között egy nyereménykerékpárt, majd a Morotva Zenekar muzsikája zárta a rendezvényt. Az este 21 órára meghirdetett Urbán Verbunk táncprodukciója szintén elmaradt.

A kerékpáros túra résztvevői ezúttal nem mindennapi események részesei lehettek, a váratlan dolgok ellenére, azonban jól sikerült a nap. Mindenki elégedetten távozott. A fesztivált minden évben a vasárnapi Boat d’Opera zárja.

Fesztiválnaplónk befejező részében elmesélem a rendezvény utolsó napjának történéseit. A Boat d’Opera csónakos túra, az Operun futás és a Családi Tópiknik eseményeit.

Mindenünk a zene

Friss

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt