Keresés
Close this search box.

Tisza-tavi Fesztiválnapló – Gálakoncert

Tisza Tavi Fesztivál 2021 1. nap
Látványos gálakoncert nyitotta a – Magyar Tavak Fesztiválja elnevezésű rendezvény zászlóshajójának számító – Tisza-tavi Fesztivált.

Forró hangulatú gálával tárta ki kapuit a Természet Operaháza, hogy három napon át építse azt a hidat, amely összeköti a zenét, a sportot és a természet szeretetét.

Fesztiválnaplónk segítségével – mely egyben dokumentálása is a fesztiválnak– napról napra nyomon követhetik az eseményeket. Igyekszünk mindenhol ott lenni, mindent megfigyelni, hogy az eseményekről ‘élőben’ tudósíthassunk. Reméljük, írásaink révén képet kapnak a Tisza-tavi Fesztiválról. A történéseket rögzítő naplóbejegyzések mellett ezt szolgálják a fesztivál pillanatait, hangulatát megörökítő fotók is.  A videónaplót megtekintve pedig azok is részesei lehetnek a rendezvénynek, akik nem tudtak személyesen jelen lenni.

Élje át velünk az opera és a természet találkozásának ünnepét!

Naplóíró: Vona Ildikó

  • 2021. 07. 30. – Gála a tóparton, színes forgatag az éjszakában

Hatalmas tapsvihar kísérte a Tisza-tavi Fesztivál nyitó eseményét pénteken este. A rendezvény ünnepélyes megnyitását jelentő gálára a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban került sor. Várakozással teljes volt az első nap, izgalommal töltötte el a közönséget, hogy Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes itt ünnepelte pályafutása harmincadik évfordulóját, és Kristin Sampson művésznő is elfogadta a fesztivál meghívását. Két szopránária előadásával, maga is emelte a nyitókoncert fényét.

Nagy volt a nyüzsgés a színpadon, a nézőtéren pedig az öröm. A gálakoncert gerincét idén a duettek adták. Elhangzott még két kvartett, egy tercett és három szólóária. Mozart: Szöktetés a szerájból című operájából  Constanza  (“Martern aller Arten”) áriáját  Miklósa Erika énekelte, míg azt est amerikai sztárvendége, Kristin Sampson két Puccini-hősnő, Cso-cso-szán (“Un bel di vedremo” a Pillangókisasszonyból) és Liu (“Tu, che di gel sei cinta”) áriáját adta elő a Turandot 3. felvonásából.

Az elhangzó duettek sorát Wiedemann Bernadett és Rácz Rita nyitotta a Cseresznyevirág kettőssel (szintén a Pillangókisasszonyból), majd következett a Hadaró duett Major Attila, Pataki Bence, valamint a Norina – Malatesta duett Miklósa Erika, Kendi Lajos előadásában Donizetti: Don Pasquale című vígoperájából.

Nagy sikert aratott Delibes szerzeménye a Virág duett Miklósa Erika, Horti Lilla tolmácsolásában, és Mozart Don Giovannija sem hiányozhatott a műsorból. A címszereplő és Zerlina kettőse, a Là ci darem la mano… Miklósa Erikától és Pataki Bencétől hangzott el.

Újévi koncertekre emlékeztető hangulatot teremtett Miklósa Erika, Horti Lilla, Szappanos Tibor A denevér (ifj. J. Strauss) Rosalinda, Adél és Eisenstein tercettjével, de két gyönyörűséges kvartett is elhangzott a gálaesten. Mozart: Szöktetés a szerájból négyesét Miklósa Erika, Rácz Rita, Boncsér Gergely és Szappanos Tibor), Verdi híres Rigoletto – kvartettjét Miklósa Erika, Wiedemann Bernadett, Boncsér Gergely és Kendi Lajos adta elő.

Az első rész zárásaként Verdi Traviatájából a Brindisi csendült fel finálé verzióban. A gálaest minden énekese színpadra lépett benne. A nagyszerű Toshifumi Kanai karmesternek, a Szolnoki Szimfonikus Zenekarnak, és valamennyi közreműködőnek köszönhetően tapsviharos kezdetnek lehettünk szemtanúi.

Tisza Tavi Fesztivál GálaNyolcadik alkalommal rendezték meg a Tisza-tavi Fesztivált, ami idén már a Magyar Tavak Fesztiválja fontos részeként létezik tovább. A mostani gálakoncerten Csete Beáta, az est háziasszonya röviden összefoglalta az eltelt hét Tisza-tavi Fesztivál eseményeit, és ismertette az idei programot. A nyitó produkcióként felcsendülő Fesztiválhimnuszt a Szegedi Klúg Péter Iskola hallássérült diákjainak jelelése tette felejthetetlenné. Köszöntőbeszédet mondott dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, Újvári Imre Tiszafüred polgármestere, valamint Michael Capasso, a New York City Opera igazgatója.

Különleges produkcióra került a sor a gálaest második részében is. Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Projekt koncertjében gyönyörködhetett a közönség. Az együttes magyar klasszikus zeneszerzők műveit, népdal gyűjtéseit dolgozta fel, modern és ősi magyar hangszereken előadva, világzenei megszólalásban.

A ráadás számok után izgalmas víziprodukció következett: az Anima Prizma Mozgásműhely művészei előadtak néhány szemet kápráztató tűzzsonglőr számot. A fesztivál pénteki napját a Vivát Bacchus Énekegyüttes fellépése zárta.

2021 Tisza-Tavi Fesztiválnapló – 1. nap képekben (Fotók: Vona Ildikó)

Videó hamarosan!

Rodolfóra emékeznek, zenével is!

Mindenünk a zene

Friss

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi

„Mint a kés a vajban” – megjelent a CSILLAGTÚRA

Március 21-én jelent meg Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi közös projektjének legújabb gyümölcse, a CSILLAGTÚRA, amely nemcsak azért különleges, mert ezúttal Péter is énekel, hanem mert a HIPERKARMA zenekar játszotta fel a zenét.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt