Keresés
Close this search box.

Nőttek a beszedett szerzői jogdíjak 2021-ben

Artisjus iroda
Picture of Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
A közös jogkezelők nemzetközi szervezete, a CISAC nyilvánosságra hozta a 2022-es, globális adatokat összefoglaló jelentését. 2022-ben a jegyeladások minden korábbi rekordot megdöntöttek.

Globálisan 5,3%-kal nőttek a beszedett szerzői jogdíjak 2021-ben, de még nem érték el a pandémia előtti mértéket.

A 119 ország jogkezelőit összefogó, több mint négymillió alkotót képviselő CISAC éves jelentésének legfontosabb adatai, hogy 2021-ben az előző évhez képest 5,3%-kal nőttek a beszedett jogdíjak. Azonban 2020-ban a pandémia miatt 9,9%-os volt a visszaesés, tehát a korábbi szintre 2021-ben sem emelkedtek vissza a beszedett jogdíjak.
A növekedés elsősorban a digitális szolgáltatásoknak köszönhető, amelyek világszerte immár az összes jogdíj harmadát adják, megközelítve a rádiós-televíziós jogdíjak szintjét. Az élő- és háttérzenei jogdíjak viszont 2021-ben stagnáltak az elhúzódó pandémiás hatások miatt.
Régiónkban az európai átlagnál lassabb a felépülés a pandémia okozta sokkból; a digitális jogdíjak viszont nagy növekedést mutattak, bár alacsony bázisról kiindulva.

Magyarországon az Artisjus dalszerzőknek beszedett jogdíjai a globális átlagnál kétszer nagyobb mértékben, 12%-kal nőttek.

Az Artisjus zeneipari szakmai blogján (Dalszerző) megjelent magyar nyelvű összefoglaló: dalszerzo.hu/2022/10/27/….

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss