Keresés
Close this search box.

Nőttek a beszedett szerzői jogdíjak 2021-ben

Artisjus iroda
Picture of Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
A közös jogkezelők nemzetközi szervezete, a CISAC nyilvánosságra hozta a 2022-es, globális adatokat összefoglaló jelentését. 2022-ben a jegyeladások minden korábbi rekordot megdöntöttek.

Globálisan 5,3%-kal nőttek a beszedett szerzői jogdíjak 2021-ben, de még nem érték el a pandémia előtti mértéket.

A 119 ország jogkezelőit összefogó, több mint négymillió alkotót képviselő CISAC éves jelentésének legfontosabb adatai, hogy 2021-ben az előző évhez képest 5,3%-kal nőttek a beszedett jogdíjak. Azonban 2020-ban a pandémia miatt 9,9%-os volt a visszaesés, tehát a korábbi szintre 2021-ben sem emelkedtek vissza a beszedett jogdíjak.
A növekedés elsősorban a digitális szolgáltatásoknak köszönhető, amelyek világszerte immár az összes jogdíj harmadát adják, megközelítve a rádiós-televíziós jogdíjak szintjét. Az élő- és háttérzenei jogdíjak viszont 2021-ben stagnáltak az elhúzódó pandémiás hatások miatt.
Régiónkban az európai átlagnál lassabb a felépülés a pandémia okozta sokkból; a digitális jogdíjak viszont nagy növekedést mutattak, bár alacsony bázisról kiindulva.

Magyarországon az Artisjus dalszerzőknek beszedett jogdíjai a globális átlagnál kétszer nagyobb mértékben, 12%-kal nőttek.

Az Artisjus zeneipari szakmai blogján (Dalszerző) megjelent magyar nyelvű összefoglaló: dalszerzo.hu/2022/10/27/….

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi

„Mint a kés a vajban” – megjelent a CSILLAGTÚRA

Március 21-én jelent meg Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi közös projektjének legújabb gyümölcse, a CSILLAGTÚRA, amely nemcsak azért különleges, mert ezúttal Péter is énekel, hanem mert a HIPERKARMA zenekar játszotta fel a zenét.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt