Keresés
Close this search box.

iLand lemez és koncert egykori East tagokkal

Takáts Tamás a Tom-Tom stúdióban
Az iLand felállása az East 1987 és 1994 közötti korszakára épül. A Sziget dupla CD-n jelent meg, a második korongon az iLand tavalyi koncertjének hanganyaga.

“Az East 2017-ben életműkoncertet adott a Sportarénában, és utána úgy alakult, hogy nem lett folytatás. Ugyanakkor többen is úgy éreztük, hogy a történet nincs lezárva, sőt, szerettünk volna új lemezt készíteni. Ez vezetett az iLand megalakulásához” – idézte fel az előzményeket Pálvölgyi Géza billentyűs, zeneszerző, a zenekar zenei vezetője az MTI-nek.
Dorozsmai Péter és Pálvölgyi GézaAz iLand felállása az East 1987 és 1994 közötti korszakára épül: Pálvölgyi Géza mellett Takáts Tamás az énekes, Dorozsmai Péter pedig a dobos. Mellettük Madarász Gábor gitározik, aki az East 2012 és 2017 közötti visszatérése idején állandó közreműködő volt az együttes koncertjein, a basszusgitáros pedig Kontor Tamás, aki az East alapítójának, Móczán Péternek az utódja.
“Péter a munkái miatt nagyon elfoglalt volt, nem volt reális, hogy vele folytassuk. Nem a személyek, hanem a zene felől közelítettük meg a dolgot, és adta magát, hogy Kontor Tamás legyen a hiányzó láncszem, ő hangmérnökként évek óta dolgozik a stúdiómban. Úgy érzem, valami különlegeset, mindenesetre számunkra nagyon fontosat sikerült együtt megalkotnunk” – mondta Dorozsmai Péter.
Mint fogalmazott, az iLand muzsikája teljesen új alapokra épül, miközben az East örökségét is fontosnak tartja. A szeptember 6-i koncerten – kicsit áthangszerelve – játszanak régi számokat is, köztük a David Bowie szemét, az ’56-ot, A szerelem sivatagát vagy a Ha zászlót bont a félelem címűt.
Az iLand 2021 őszén lépett először közönség elé, és akárcsak akkor, most a MOMkultban is váltakozva fognak felcsendülni a régi és az új dalok. Utóbbiakon tavaly kezdtek dolgozni, a zenék és a szövegek többségét Pálvölgyi Géza írta, mellette Madarász Gábor szerepel a zeneszerzők, az Easttel hosszú éveken át együtt dolgozott Márkus József pedig a szövegírók között.
Szintén régi ismerős Szurcsik József; az East képi világát meghatározó képzőművész festménye szerepel A Sziget borítóján.     A lemezen közreműködik Jamie Winchester (vokál).
Kontor Tamás  “Az általam elképzelt úton, ötletekkel kezdtünk dolgozni a dalokon, aztán mindenki hozzátette a maga részét. Általában filmbe illő, valamilyen hangulatot teremtő zenéket szerzek, szöveget viszont keveset írtam eddig, ezért is új kihívást jelentett ez a fajta munka. A stúdiólemez 46 perc hosszú, szünetek nélkül, egy egységes világot fejez ki, mind az ötünk eddigi munkásságát tükrözi. Úgy nevezem, hogy léleklemez. A címadó dal, A Sziget arról szól, hogy mindenki vágyik egy még felfedezetlen helyre” – mondta Pálvölgyi Géza.
A Sziget dupla CD-n jelent meg, a második korongon az iLand tavalyi koncertjének hanganyaga hallható.
A progresszív rock a nyolcvanas-kilencvenes években élte virágkorát Magyarországon, az East mellett a Solaris és az After Crying számított népszerűnek, külföldön is. “Rétegzenéről van szó, amely nem próbál megfelelni senkinek, hanem a saját világához találja meg a közönséget. Szeretnénk folytatni a korábban elkezdett utat, ahogy az egyik dalunk címe szól: De mégis élünk” – tette hozzá a dobos.
Az iLand sok koncertet szeretne adni a következő hónapokban és években. Dorozsmai Péter kitért arra, hogy már új dalokon is gondolkodnak.

(MTI – fotók: MTI/Szigetváry Zsolt)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi

„Mint a kés a vajban” – megjelent a CSILLAGTÚRA

Március 21-én jelent meg Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi közös projektjének legújabb gyümölcse, a CSILLAGTÚRA, amely nemcsak azért különleges, mert ezúttal Péter is énekel, hanem mert a HIPERKARMA zenekar játszotta fel a zenét.