Keresés
Close this search box.

Mi lehet a híd Győr és Iowa között?

Győr Iowa Szimfonikus
Örökzöld dallamok adják az együttműködés lényegét!

Örökzöld dallamok adják az együttműködés lényegét!

Az Észak-iowai Állami Egyetem fúvósegyüttese a Széchenyi István Egyetem fúvószenekarával, a Győr Symphonic Banddel adott közös koncertet az Egyetemi Hangversenyteremben – tudatta a Magyar Zenével az egyetem kommunikációs igazgatósága.

Mint arról beszámoltak, az eseményen dr. Lukács Eszter, a Széchenyi-egyetem nemzetközi rektorhelyettese hangsúlyozta, mint egy erős szárnyú madár, úgy teremt egyensúlyt a művészeti képzés a műszaki tudományok terén élen járó Széchenyi-egyetemen.

Szavai szerint az egyetem szélesre tárja a kapukat a nemzetközi hallgatók és oktatók előtt, emellett dinamikusan erősíti külföldi partnerkapcsolatait is.

Mindezzel valódi nemzetközi környezetet biztosít az itt tanulóknak. Ennek is köszönhető, hogy a globális hallgatói közösség folyamatosan erősödött az elmúlt években. Jelenleg már 65 országból mintegy 800 külföldi fiatal jár a Széchenyi-egyetemre.

Az intézmény vendégeként érkezett Győrbe az Észak-iowai Állami Egyetem fúvósegyüttese is, amely a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Győr Symphonic Banddel adott közös koncertet az Egyetemi Hangversenyteremben hétfőn.

Hisszük, hogy a zene hidat képez a kultúrák között, ezt építjük a mai estén

– mutatott rá köszöntőjében dr. Hontvári Csaba, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának dékánja.

A dékán elmondta, az amerikai együttes már korábban felfigyelt a győri zenészek színvonalas teljesítményére, s ezért kezdeményezték, hogy európai turnéjukon közös esten léphessenek fel a győri együttessel is.

A Széchenyi István Egyetem számára rendkívül fontos, hogy nemzetközi színvonalú és angol nyelven is választható képzései mellett a globális értékeket a kultúra terén is közvetítse polgárai felé, s olyan egyedülálló élményekkel gazdagítsa a hallgatói életet, színesítse a győri estéket, mint ez a koncert.

A műszaki tudományok területén élen járó egyetemünk számára a művészeti képzéseink sikerét létfontosságúnak tartjuk az egyensúly szükséges megteremtéséhez, így e két pillér erős szárnyú madárhoz hasonlítható

– emelte ki megnyitó beszédében dr. Lukács Eszter nemzetközi rektorhelyettes, aki a közönségnek angol és magyar nyelven adott ismertetőt a Széchenyi István Egyetemről.

A hangulatos estén mindkét zenekar nemzeti kultúrájához kötődő műveket adott elő, közelebb hozva ezzel egymáshoz értékeiket.

Együttműködésük szimbólumaként az est záródala előtt a zenekarok vezetői ajándékokat adtak át egymásnak. Eközben dr. Danny Galyen, az amerikai együttes dirigense hatalmas taps kíséretében megjegyezte:

Igazán köszönjük a közreműködésüket, Önök csodálatosan játszanak.

Az iowai zenekarigazgató már márciusban közelről megismerhette a zenekart és az egyetemet, ugyanis vendége volt a VIII. Győri Nemzetközi Hidas Frigyes Fúvószenekari Karmesterkurzusnak.

Ebből is látszik, hogy zenei értelemben is várhatóan tovább folytatódik az amerikai–magyar együttműködés!

Újabb esemény jelzi, a Széchenyi Egyetem immáron visszavonhatatlanul beletagozódott a nemzetközi univerzitász-rendszerbe!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Freddie Petőfi-díj

Cum Laude Freddie-nek és Gubik Petrának

A közmédia elismeréseit élőben közvetített díjátadón és gálaműsorban, az A38 Hajón vehették át a díjazottak szombat este Idén is átadták a Petőfi Zenei Díjakat: a

EFOTT Flo Rida WellHello Majka MagyarZene

Csak magyar zene az idei EFOTT-on

Nem emelkedtek a jegyárak, sőt van, ami olcsóbb is lett Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) közösséget épít és identitást őriz – jelentették

Solére

Hidegség előtt boldogság

Meglepetés: magyar énekesnő lép fel a Coldplay előtt! Boldogok vagyunk-e címmel második stúdióalbumát készítette el Solére. Az újhullámos popénekesnő, dalszerző június 16-án, majd 18-19-én is