Gőzerővel zajlik a miXit: május végéig várják a jelentkezéseket!

Mixit!
Hajrájához érkezik az idén először kibővített verseny!

Hajrájához érkezik az idén először kibővített verseny!

Hiánypótló tehetségkutatót hívott életre májusban a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikum: idén nem csak növendékei, valamint a már végzett hangtechnikusai számára indított pályázatokat, hanem az ország bármely pontjáról jelentkezhetnek fiatalok (16-24 év között) a miXit! címet viselő hangmérnök versenyükre.

De mi is a miXit!? Nem más, mint a fiatal hangmérnökök csatája. Sokan vannak, akik akár csak hobbiszinten, de alkalmaznak valamilyen hangkeverő eszközt, szoftvert, nekik szól ez a lehetőség.

A versenyzők egy DRIVE albumon keresztül tölthetik le a Lóci Játszik zenekar azon hangsávjait, amelyeket Rozgonyi Péter rögzített.

A megkevert, masterelt, késznek érzett műveket a mixit@szgyf.hu címre május 30. éjfélig (hétfő) küldhetik be a versenyzők (tetszőleges fájlküldő program segítségével), hogy aztán egy nívós tagokból álló zsűri kiértékelhesse a munkákat.

A miXit! egyik küldetése nem más, mint hogy felhívják a figyelmet a háttérben dolgozó hangmérnökökre, akiknek tudása, munkája nagyon fontos.

Most pedig nézzük meg, hogy hogyan vélekednek a hangmérnökök kapcsán a zsűri tagjai:

Ha valamiben azt érzem, hogy nincsen igényesség, akkor én azt úgy értelmezem, hogy a hallgatót lenézik.

Érdemes egy olyan hangzásvilágot kiépítenie a hangmérnöknek, ami akkor is megtartja a hallgatót, ha nem az adott zene stílusa áll hozzá a legközelebb

– vélekedik Horváth Gergely, a Petőfi Média Group tartalomfejlesztési igazgatója.

Az nem elég, hogy egy hangmérnök képes technikailag megoldani a feladatokat, az is nagyon fontos, hogy hozzá tudjon tenni valamit.

Mindig az aktuális munkának kell a legfontosabbnak lennie számára, amibe mindent bele kell tennie. Ehhez pedig tisztában kell lennie az adott zene stílusjegyeivel

– mondta el Rozgonyi Péter, hangmérnök, zenei producer, a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikum stúdiótechnika tanára.

Mixing contest
Lóci játszik. Fotó: miXit!

Nagyon fontos számomra a mixben, a masterben, hogy a dobnak hol van a helye, milyen teret kap, milyen dimenziói vannak a hangsávoknak, hol szólnak a fúvósok. Ezekkel sokkal érdekesebbé lehet tenni a dalokat.

Rengeteg különbséget érzek a különböző hangmérnökök végeredményein. Ha az egyéniségét a hangmérnök beleadja a munkájába, lélegezni kezd a dal, a zene

– mesélte Temesi Bertalan, Artisjus és Fonogram díjas basszusgitáros, zenei producer.

Egy jó hangmérnök felkészült, tudja a szakmáját, jó csapatjátékos, magabiztos. Tudja, hogy mit miért csinál, ugyanakkor van lehetőség arra, hogy meggyőzzék őt

– tette hozzá Lombos Márton, énekes, előadó, dalszövegíró, producer, rádiós- és tv-s műsorvezető, a miXit! projektvezetője.

Mindig hittem abban, hogy nekünk, akik úgymond tartanak valahol a zenei ranglétrán, nem az a dolgunk, hogy mindenáron ott maradjunk. Nagyon fontos feladatunk az is, hogy továbbadjuk a tudásunkat a fiatal generációnak, hiszen ők fogják továbbvinni a magyar zene nemzetközi történetét.

Az élőzene a legjobb dolog, ami történhetett, hiszen több ember csinál együtt valamit. Ha egy jó hangmérnök ezt meg tudja úgy keverni úgy, hogy az üssön a hallgatónál, akkor nyert ügye van mindenkinek

– Csorba Lóci, a 2014-ben alakult, Fonogram-, Klipszemle díjas, Nagy-Szín-Pad nyertes Lóci játszik zenekar frontembere.

VIDEÓ

A díjakat júniusban ünnepélyes keretek között nyújtják át, méltón kiemelve a legsikeresebb pályázatokat. Az élményeken túl a miXit! verseny első helyezettje 400.000-, a második helyezett 200.000-, a harmadik helyezett pedig 100.000 HUF értékű HANOSZ (Hangszeresek Országos Szövetsége) utalvánnyal lesz gazdagabb.

A projekt médiatámogatója a Beat – Az ütős alternatíva csatornája.

A Beat vezetője, Rédl Ádám így nyilatkozott arról, hogy miért tartja fontosnak ezt a pályázatot:

Azok az emberek, akik a háttérben vannak, nagyon alázatosan meghúzzák magukat a zenék mögött, most előtérbe kerülnek.

Megnézhetik, hogy ki hogy teljesít, összemérhetik a tudásukat, és vannak olyan szakemberek, akik megmondhatják nekik, hogy hogyan fejlődhetnek…

A tapasztalataim azt mutatják, hogy szerencsére most már nem a trash, hanem a minőségi zenéket szeretik a hallgatók is.

Jelentkezés, bővebb információk: https://mixit.szgyf.hu/
A megmérettetés hivatalos videója: https://youtu.be/qwNOhuBkSeU

Még mindig van lehetőség arra, hogy megmutassák a fiatalok, a legjobb hangmérnökök közé tartoznak!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

NLP zenekar

Pimasz trackhez polgárpukkasztó videó jár!

Pörgős zenei alap, fülbemászó dallamok és odamondós dalszöveg jellemzi a NLP Tulipán című dalát, amihez képileg egy legalább ennyire durván komponált videoklipet forgattak.

MattSet - Hazavágyó

Hazavágyó címmel jelent meg a MattSet új albuma

A Most vagy soha című dalukkal ismertté vált, Szakadáti Mátyás vezette MattSet Hazavágyó címmel megjelent harmadik nagylemeze két év küzdelmekkel és veszteségekkel teli történéseinek zenei lenyomata.

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.

Ez itt egy reklámhely ;)

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt