Keresés
Close this search box.

0714: Idén is utcabál a Francia Intézetnél

Francia utcabál 2023

Olimpiai sportágat is kipróbálhatnak az érdeklődők

Idén is utcabállal készül a Budapesti Francia Intézet: a francia nemzeti ünnep alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal is várja az érdeklődőket július 13-án a fővárosban.

Az est elején egyórás workshopon sajátíthatják el az érdeklődők a 2024-es Párizsi Olimpiai Játékok új sportágának, a breaktáncnak az alapjait – tájékoztatta a Budapesti Francia Intézet az MTI-t csütörtökön.

Egy csepp Tahiti a Duna partján…

Táncbemutatót tartanak a Manahiti Táncosok és Dobosok, akik megidézik az olimpiai szörfversenyek idei helyszínének, Tahitinek szellemét.

Fellép az Ötödik Évszak együttes, amelynek zenei alapját a Kárpát-medencei népzene adja, eredeti hangját pedig a dalszövegekben felbukkanó verseknek, a nem közismert népzenei elemek beemelésének és az improvizatív műfajok felé való nyitottságának köszönhetik – olvasható a tájékoztatóban.

A Champs-Elysée-n ébredő francia szerelmet, a Loire és a Duna parti esti séták hangulatát és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéjének ősi erejét érezni az Ötödik évszak zenéjében. Zenébe sűrítve egyszerre kapunk élettörténeteket, költészetet, hagyományokat, érzéseket.

A városi környezet és a hagyomány tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben. Számaik magját a hiteles kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé. A zenekar énekesnője, a magyar-francia származású Izabella Caussanel a sanzonok sajátos világával emeli az együttes hangzásvilágát. Szövegeik közt egyaránt találunk népdalokat, magyar és francia költők verseit – magyar és francia nyelven. 

Több évtizedes tapasztalat, 5 nemzetközi zenei karrier és sokéves rokoni-baráti kapcsolat áll  2018-ban alakult felállás mögött.

A Romano Glaszo együttes zenei palettáján európai cigány, magyar, szerb, román, balkáni és zsidó népdalok feldolgozásai szerepelnek. Az est zárásaként Daniel Moritz szórakoztatja a közönséget.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt