Keresés
Close this search box.

30 szerzemény 30 nap alatt – Bacsó Mátyás új dupla albuma

Bacsó Mátyás
Április elején jelent meg Bacsó Mátyás legújabb dupla albuma ‘April in My Mind (Lelkem áprilisa)’ címmel. Az album érdekessége, hogy a rajta szereplő 30 zongoradarab mindössze egy hónap alatt íródott.

Az első járványhullám idején bevezetett lezárás ösztönözte Mátyást arra, hogy egy zeneszerző maratontba
kezdjen 2020 áprilisában. Egy hónapon keresztül minden nap írt egy szerzeményt, amit aztán videóra vett, s megosztott a közösségi médiában. Ezek az alkotások kerültek most lemezre.

Annak ellenére, hogy az album zenéje mindössze egy hónap alatt íródott,sokszínűsége kimondottan meglepő. Különböző zenei stílusok jelennek meg rajta: akomolyzenétől kezdve a dzsesszen és popzenén át, egészen a filmzenei jellegű kompozíciókig. Van itt keringő, bossa nova, altató, minimalizmus, romantika, Charlstont idéző dzsessz, és energiától fűtött gyors, kortárs jellegű pop zongoradarab. A szerzeményeket különböző témák ihlették: emlékek, család, időjárás, napi hírek, kedvenc helyszínek, Jézus Krisztus húsvéti áldozata.

Bcsó Mátyás a zongoránál„Mivel az egész album kizárólag zongorára íródott, igyekeztem a lehető legtöbb változót behozni a zenémbe, hogy különbözzenek a témák, a hangnemek, a stílusok. Változzon a tempó, a hangulat, az intenzitás. Bonyolultabb számot egyszerűbb kövessen.”

Bacsó Mátyás albumán hazai témák is megjelennek.

A Dunaszerdahelyen töltött évekről szól azelső, míg a csallóközi tájról a harmadik felvétel. Az album ötödik száma pedig a dunatőkési vízimalom tavirózsás, idilli környezetét tárja elénk.

Miután a 30 szerzemény elkészült, a következő kihívást ezek felvétele és megjelentetése jelentette. Mivel ez az album egy „házi” projekt, minden önerőből történt. A szerző saját bevallása szerint mintegy 500 óra munka vezetett a kezdetektől odáig, hogy a kész CD-t a kezünkben tarthassuk.

„A darabokat ugyanabban a szobában kottáztam le, vettem fel, masteringoltam, mint ahol megszülettek. Hálával tartozom a családomnak, hogy támaszaim voltak, és az Úrnak, hogy megáldott ezekkel a szerzeményekkel, megerősített, hogy mindezt végig tudjam csinálni.”

Az új lemezt Bacsó Mátyás teltház előtt mutatta be az angliai Colchesterben található Headgate színházban 2022 március 25-én. Az album április elejétől érhető el a szerző YouTube oldalán (www.youtube.com/matyasmusic) és minden online streaming oldalon.

Lejátszási lista:
youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_nn6AQs54xGbKUEBQzQZ2tQ182ZBCoHbZs

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Fiúk zenekar

Fiúk – Paralízis dal- és klippremier

A földalatti popot játszó Fiúk zenekar új dala egy olyan traumát dolgoz fel, ami az alvásparalízissel jár – sokakban ugyanis ily formában jelenik meg a hétköznapok frusztrációja.

Dresch Quartet

Új kompozíció a Dresch Quartettől

Új kompozíció a Dresch Quartet hamarosan megjelenő Live in London című koncertalbumáról. Március 8-án jelenik meg a Live in London című album.

Teddy Harpo gitárral

Grind by Teddy Harpo

Medve Balázsnak – Teddy Harpo -van már néhány magyar a dal a fiókjában. Népzenei átdolgozások, saját szövegek, de egyelőre az angol számokat játsza.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt