Keresés
Close this search box.

Színvonalas koncertekben most sem lesz hiány a Zsidó Művészeti Napokon!

Zsidó Művészeti Npok
Pajor, Radics Gigi, Szirtes Edina Mókus, Szűcs Gabi lesznek az idei fesztivál magyar előadói!

Komoly- és könnyűzenei koncertek színesitik az idei fesztivált!

Öt helyszínen összesen tizenegy, erre az alkalomra készült művészeti produkciót láthat a közönség az idei Zsidó Művészeti Napokon (ZsiMü) május 19-től június 9-ig.

A pandémia miatt elmaradt egy rendezvényünk, helyette kettőt tartottunk egyszerre tavaly év végén.

A nézők idén újra a megszokott tavaszi időszakban, és korlátozásmentesen láthatnak különleges fúziókat több belvárosi helyszínen, gyakran egymáshoz nehezen illő, de egymást szerető művészektől.

A mostani napokon túl ősszel is készülünk rendezvényekkel, a fővárosban és vidéken egyaránt

– hangsúlyozta Vadas Vera, a 2016-ban indult ZsiMü igazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón.

A Zsidó Művészeti Napok idén nulladik nappal indul május 11-én az Óbudai Társaskörben, ahol a huszonnégy fiatal zsidó, arab és drúz zenészből, énekesből álló Arab-Jewish Orchestra először lép magyar közönség elé, Nizar Elkhater vezényletével.

A ZsiMü hivatalos nyitókoncertje a The Michel Legrand Songbook című est lesz május 19-én a Müpában. A legendás francia zeneszerzőnek, számos filmsláger komponistájának dalai Oláh Kálmán átiratában és hangszerelésében hangzanak el.

Legrand zenéiből korábban már készítettem egy lemezt, most dzsesszkvartettemmel, valamint a Dohnányi Kamarazenekarral, Tóth Vera és Miklósa Erika énekével szólalnak meg a dalok

– mondta Oláh Kálmán. Az est rendezője Bereczki Zoltán.

Május 22-én a BMC-ben Egy szelet Bécs címmel Korcsolán Orsolya hegedűművész először lép fel férje, Sugár Gergely (kürt) és fia, Sugár Nátán (zongora) társaságában.

A kamarazenei esten Mozart, Liszt, Paganini, Sulzer, Chajes, valamint Korngold művei hangzanak el.

Május 29-én Szűcs Gabi és Önodi Eszter közös zenés estje lesz látható az Átriumban Feleségek és szeretők címmel. Mint Szűcs Gabi (ex-Cotton Club Singers) elmondta, a múlt század közepének híres nőalakjai, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe és Karády Katalin viharos kapcsolatai állnak a középpontban.

Ónodi Eszter hozzáfűzte: az ismert dalok egy kicsit más megvilágításban, szövegkörnyezetbe ágyazva fognak elhangzani.

Pajor Tamás Lélegző dal című szó-zene estje május 31-én látható és hallható az Óbudai Társaskörben.

1986-ban először írtam magyarul rapet, ez azóta megvan. A mostani műsor a slam poetry, a rap, a stand-up, a vers és a slágerek koordinátarendszerében valami

–  fogalmazott a zenész. A két vendég Koltai Róbert és Geszti Péter lesz, előbbi saját történeteivel színesíti az estet.

Június 1-jén a Katona József Színházban Szirtes Edina Mókus és zenekara Csak a szívemet címmel adja elő a zeneszerző, hegedűs, énekes versmegzenésítéseit, dalátiratait. A Szinetár Dóra vendégszereplésével látható produkcióban Szép Ernő, Radnóti Miklós és József Attila versei, Barbra Streisand dalai egyaránt elhangzanak.

Június 2-án Kollár-Klemencz László lesz a főszereplő. Az énekes, zenész két társával, Farkas Róberttel, a Budapest Bárt vezető hegedűssel és Dargay Marcell kortárs zenei zongoraművésszel az Óbudai Társaskörben először mutatja be dalestjét.

Lesznek zenék Breltől, Johnny Cash-től, Yves Montand-tól, Viszockijtól, Cseh Tamástól és másoktól. Kollár-Klemencz László elmondta: az estet sokszor szeretnék játszani ezután.

Szintén június 2-án a Katona József Színházban Micheller Myrtill és a Swinguistique (amely idén tízéves) lép fel Les Champs-Eysées címmel, mások mellett Edith Piaf, Charles Aznavour dalaival gipsy swing hangzásban.

A világhírű hegedűvirtuóz, Roby Lakatos és zenekara június 4-én a MOMkultban a Klezmer Karma című műsort mutatja be Radics Gigi vendégszereplésével. Roby Lakatos megjegyezte: a klasszikus és a balkáni zene fúziója lesz hallható a klezmerben.

Június 6-án két színművész, Mácsai Pál és Máté Gábor Különkiadás címmel ad irodalmi estet a MOMkultban Esterházy Péter és Örkény István műveiből válogatva. A produkciót Lukács Miklós cimbalomművész improvizációi teszik teljessé.

A ZsiMü záróeseménye június 9-én szintén a MOMkultban lesz: Grecsó Krisztián író, Bognár Szilvia népdalénekes és Balogh Kálmán cimbalomművész Sorsok, dalok, mesék című estjén eserédes, felkavaró és kacagtató történeteket hallhat a közönség.

Mint Balogh Kálmán elmondta, a műsorban szüleink, nagyszüleink élete, a falu világa, a Kárpát-medencében együtt élő nemzetiségek közös sorsa bontakozik ki dalban, versben, mesében.

Pajor, Radics Gigi, Szirtes Edina Mókus, Szűcs Gabi lesznek az idei fesztivál magyar előadói!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt