Tortává gyűlt szeletek – Újat sütött a Konyha

Konyha zene LGT Szepesi Mátyás
Van egy különleges zenekar, amely különleges albummal jelentkezett: nem egyszerűen alkotott, hanem teremtett a Konyha zenekar.

Megjelent a Konyha zenekar ötödik albuma. A lemez – akárcsak borítója – színes kaleidoszkóp, amibe sok minden belefér a 70-es évek funkjától a 90-es évek rockzenéjén át a legmodernebb hangzásjegyekig.

LGT-nyomain

A Konyha az LGT által teremtett legszebb hazai popzenei hagyomány XXI. századi zászlóvivője: a szerethető dalokat kiemelkedő hangszeres zenészek adják elő, akik olyan sorokat énekelnek, amelyek személyesek, mégis mindenki számára meghagyják a helyet a saját történetünknek és ismeretlenek ezreiből teremtenek közösséget.

Szepesi Mátyás korábban is sokat dicsért szövegeinek érzékenységét az állandó alkotótárs Subicz Gábor sziporkázó fúvós- és vonóshangszerelései domborítják ki még jobban. Bár a csapat 2019-ben jutott el a szélesebb közönségsikerig „Százszor visszajátszott” című dalával (11 millió Youtube lejátszás a mai napig), tavaly ünnepelte volna tizedik születésnapját.

Fél év csúszással ugyan, de most ők ajándékozzák meg közönségüket egy tartalmas lemezzel, amelynek CD változatára sokak kérésére a Fábián Juli emlékére írt „Földrevaló” című dal Allstar verziója is felkerül, „ráadás” dalként.

Nem változol, csak azt hiszed

A Konyha ötödik albuma a számmisztika és az időutazás jegyében fogant: az első öt dal öt évtizedet fog át zeneileg, a 70-es évek funkjától (San Francisco), a 80-as évek szinti-szőnyegén táncoló szomorú-diszkóján és a 90-es évek elektronikájával kacérkodó rockzenéjén keresztül jut el a mai, modern popzenéig.

– Tavaly szeptemberben, a második hullám indulásakor lemondtuk a koncertjeinket, mindenki bezárkózott amennyire tudott és otthonról küldözgettük egymásnak a dalötleteket – mesélt az elmúlt fél évről Szepesi Mátyás frontember.

A lemez felvonultatja az elmúlt másfél év már megjelent dalait is (Napjaink lapjai, Még csak szavak, Mindig idebent, Mire vársz?), ezek producere Toldi Miklós – ahogyan a már említett „Százszor visszajátszott” című slágeré is.

A többi dal produkciós munkáit azonban nem bízták külső fülre, a csapat basszusgitárosa, Haller Dániel végezte a keverést, hatalmas türelemmel és odaadással, Szabó Szebasztián (Miracle Sound) masteringje pedig tökéletesen fésülte össze a két alkotó munkájának hangképét.

Nagyon sokszínű, eleven anyag született a rendhagyó „kétproduceres” felállásból olyan dalokkal, amikhez hasonlót sem csinált még soha a – korábban is sokat kísérletező – zenekar: a budapesti háztetők fölött éneklő gospel-kórustól a San Fransisco utcáin kergetőző Ford Mustangokig bezárólag rengeteg hangulatot érintenek, hol modernebb, hol vintage-ebb hangképpel megtámogatva.

Kinyújtott kézzel öleld magadhoz ezt a világot, amíg így szeret a Konyha

Bár a „Százszor visszajátszott” sikere elismert (a Dal 2019 legjobb dalszövege, az Év Szövegírója Petőfi Zenei Díj) és keresett szövegíróvá tette Szepesit (legfrissebb külsős munkái: Margaret Island, Nagy Bogi, Odett, de ő írta a Swing Á La Djangó a Dal2021 döntőjéig menetelő Maradok c. dalának sorait is), a dalszövegek megszületését mégis komoly szemléletváltás előzte meg.

Konyha zene LGT
A zenekar. Fotó: Konyha

– Nem tudom kétszer leírni ugyanazt a sort, nem szeretem elkoptatni a képeimet. Minden lemezen szeretnék újat adni, ami bizonyos albumok előtt korábban stresszes helyzeteket szült, mert azt éreztem, hogy újra kell tanulnom a szövegírást, lecserélni a meglévő eszköztárat, nem bíztam abban, hogy a korábban bejárt utakon találok még új gondolatokat – mesélt az alkotás nehézségeiről Szepesi, a Konyha frontembere.

A kanyarokban nem fog a fék

A dal beharangozó single-je a „Kikövet” című dal, amely egy szürreális zenei utazás bluestól trapig az M7-esen Monacoig egy Opel Astrában, a csapat több barátjának és visszatérő vendégének közreműködésével: Szebényi Dani (Kowalsky Meg A Vega billentyűs) őrületeset énekel benne, Füstös Bálint (Margaret Island) pedig stílusos gitározásával egészíti ki a hangzást „ a csomagtartóba még a Konyha állandó fúvóskara, a Hőlégbefúvók is befértek.

A dal Youtube linkje ITT érhető el!

Lehetetlen letehetetlen könyv

A lemez sokszínű, pszichedelikus borítója különleges vizuális játék, igazából egy mozaik: Balázs Soma minden egyes dalhoz külön animációt készített, ezek harangozták be az albumot a csapat közösségi média felületein, ezek elemeiből állt össze a lemezborító.

A lemezhez kapcsolódó utolsó csavar pedig egy novellafüzér: Haász János író-költő-újságíró tollából. Szepesi erről így beszélt: – Néhány hete felkértük, hogy szeretnénk ha írna egy anyagot a lemezpremier mellé, ha van kedve. János meghallgatta a dalokat és a hagyományos ajánló/kritika formátum helyett elkezdett írni egy elvarázsolt novellafüzért „Képzelt riport – hogy fesztivál volt (Konyha 5.)” címen, minden dal mellé egy-egy saját kisprózát. A látomásszerű, Déry Tibor vendégszövegeket is tartalmazó írások fantasztikusan sikerültek, így május 1-én, a premier napján a nagyközönség az új dalok mellé nyolc oldal ajánlott, izgalmas olvasnivalót kapott!

A novellafüzér ITT olvasható!

Hírek | Magyarzene.eu

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

MattSet - Hazavágyó

Hazavágyó címmel jelent meg a MattSet új albuma

A Most vagy soha című dalukkal ismertté vált, Szakadáti Mátyás vezette MattSet Hazavágyó címmel megjelent harmadik nagylemeze két év küzdelmekkel és veszteségekkel teli történéseinek zenei lenyomata.

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.