Tisza-tavi Fesztiválnapló – Boat D’Opera

BOAT D’OPERA
A fesztivál 3. napján, vasárnap a Boat D'Opera nevű túrán kerékpárok helyett csónakokkal jutott el a közönség a minikoncertek helyszíneire, de előtte még Miklósa Erika operaénekesnő OPERUN futásra invitálta a jelenlévőket.

Fesztiválnaplónk harmadik részével elérkeztünk a Tisza-tavi Fesztivál zárónapjához. Viharos programban volt részük azoknak, akik eljöttek vasárnap a Boat D’Opera túrára, ahol a legfontosabb közlekedési eszköz a csónak volt.

Naplóíró: Vona Ildikó

  • 2021. 08. 01. – BOAT D’OPERA – csónakos túra

Szeszélyesre fordult az időjárás vasárnap reggelre, de az élményfutást nem kellett miatta törölni a programból. A futók idén a Kiskörei Hallépcsőtől indultak. A gyerekek most is 1 kilométeres távot, míg a felnőttek 10 kilométeres szakaszt tettek meg. Minden befutó, aki beérkezett a célba, emlékérmet kapott, amit kicsik és nagyok egyaránt boldogan vettek át.

Abádszalók abádi kikötőjéből indult a Boat D’Opera túra. Eredetileg 10:30 órakor kezdődött volna a vízre szállás, ez azonban tolódott, mivel életbe lépett közben a másodfokú viharjelzés. Nem volt téves riasztás, hamarosan megérkezett a zivatar is. A túra résztvevői pedig nem tehettek mást, mint behúzódtak valamilyen fedett helyre és vártak. Bő egyórás késéssel, de végül indulhatott a túra. Többszáz útitárssal együtt én is vízre szálltam, és – megidézve a tiszai hajósok világát – csónakokkal érkeztünk meg a mini-koncertek különleges helyszíneire.

Ekkor már nyugodt volt a tó felszíne, sütött a nap – egy kis szél fújdogált ugyan, de – a hőmérséklet kifejezetten kellemes volt a hajókázáshoz. Elérkezve a Dallamok hídjához a latin-amerikai zenét játszó Seres Brothers fogadott bennünket egy vérpezsdítő gitárkoncerttel, amit a csónakokban ülve hallgattunk.

Következő állomásunkon, Tiszanána-Dinnyésháton két produkcióra került sor a parton. Elsőként Nédó Olga hegedűművész és Somogyi Lili Mária operaénekes adott közös koncertet, majd a Szent Efrém Férfikar énekelt. Finom ebédet kaptunk utána a gát túloldalán lévő csárdában. Gyorsan fogyott az ízletes gulyásleves, de szükség is volt a gyorsaságra, mert alig fejeztük be az evést, megjött az utasítás: „Azonnali indulás van!”

Szent Efrém Férfikar

Már gyülekeztek az újabb viharfelhők. A hajók kapitányai elmondták nekünk, ha most rögtön nem szállunk vízre, akkor a közelgő zivatar legalább másfél órára megakadályozza a csónakok indítását.

Érthető módon mindenki sietve megkereste azt a hajót, amivel jött, és közösen vettük célba a Dallamok hídját, ahol St. Martin várt minket egy jó kis szaxofonkoncerttel. Csónakban ülve hallgattuk volna végig a produkcióját, de sajnos nem tudta eljátszani az összes számot, mert ismét dörögni, villámlani kezdett, a hajós kapitányok pedig úgy ítélték meg a helyzetet, hogy jobb, ha mielőbb kijutunk a partra.

Sietően haladtunk utazásunk végpontjához, az Abádi Kikötőhöz, a vihar azonban elkapott bennünket a tó közepén. Ömlött az eső, fújt a szél, a víz dobálta a csónakokat, dörgött, villámlott, és hiába vettünk fel esőkabátot, bőrig áztunk. A szél kifordította az esernyőket… egyszóval mindenki ruhájából csavarni lehetett a vizet. Csodálatos, és egyben félelmetes érzés átélni „élesben” a Tisza-tavi vihart. Már ezért megérte eljönni!

Szerencsésen eljutottunk a kikötőbe, ahol többen mondták kilépve a partra: „Ez mekkora buli volt!”. Bár az időjárás átírta a tervezett programot, valóban felejthetetlen élményt nyújtott az idei Boat D’Opera túra.

Délelőtt az abádi indulásnál a Szolnoki Szimfonikus Zenekar rézfúvósai muzsikáltak, érkezéskor pedig Iván Szandra és Jász András szórakoztatta egy jó kis jazz-koncerttel a bőrig ázott, csapzott társaságot. Miután a vihar elvonult, ismét kisütött a nap, és – mintha mi sem történt volna – csodás időben zárult a nyolcadik Tisza-tavi Fesztivál.

Bár idén az időjárás kezében volt a rendezvény, azért minden programot sikerült pici változtatással megtartani. Egyetlen esemény sem maradt el, így a Természet Operaháza egy remekül sikerült, felejthetetlen élményeket adó hosszú hétvége után zárta kapuit.

Véget ért a háromnapos programsorozat. A naplóírónak sem maradt más feladata, mint elköszönni, abban a reményben, hogy 2022-ben ismét találkozunk a – Magyar Tavak Fesztiválja zászlóshajójának számító – Tisza-tavi Fesztiválon. Viszontlátásra, jövőre, ugyanitt!

Mindenünk a zene

Friss

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.

Karácsonyi koncert Oroszlányban

3 évszázad legszebb karácsonyi dalai

Thén Róbert (ének) és Orbán Gábor (orgona) előadásában többek közt olyan dalok csendülnek fel, mint Schubert Ave Máriája, vagy az Adeste fideles.

Gorlo Volka

Gorlo Volka és a Titok, avagy a múltadban jártam

Két évvel bemutatkozó anyaguk után ismét egy kiadvánnyal örvendeztette meg közönségét a felvidéki Gorlo Volka. A Titok című album úgy mutatja meg a formáció újabb oldalát, hogy közben hű marad a csapat jól ismert zeneiségéhez.