Szénégető Richárd koncertszervező

Szénégető Richárd
Mindig a produktumot nézem

Mindig a produktumot nézem

Szénégető Richárd koncertszervezőSzénégető Richárd 2004 óta szervez koncerteket. A Sportalshow fesztivál főszervezője, a HammerWorld magazin, a ricsandgreen.hu, a vdrome.hu és a Grungery.hu újságírója, a GrundRecords sajtósa. Munkája során kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, és arra, hogy a jövő zenészei lehetőséget kapjanak közönség előtt színpadra lépni. 2018 tavaszán elindította saját podcastját, a Ric$Cast-ot, amely az egyik első zenei podcast itthon, a ricsandgreen.hu oldalon pedig ismert előadók mellett fiatal, feltörekvő csapatoknak is bemutatkozási lehetőséget biztosít.

Vona Ildikó/ MAGYARZENE. EU: Mivel tudsz segíteni egy kezdő zenekart?

Szénégető Richárd: Nagyon sok mindenben tudok segíteni az elindulásban, az első lépésekben. Tudok nekik fellépési lehetőséget szervezni a klubunkban, a Sportalsóban, nem véletlen lett az egyik jelmondatunk, hogy: „Az előzenekarokat megnézni nem ciki, értük is fizettél!”. (nevet) Aztán elmondom a szakmai véleményem a produkciójukról, illetve, ha olyan a produktum, akkor a saját podcastomon bemutatkozási, a honlapomon pedig interjúlehetőséget biztosítok a zenekarnak.

– Csak együttesekkel foglalkozol, vagy hangszeres zenész, énekes is odamehet hozzád?

– Bárki jöhet, mert én mindig a produktumot nézem.

– Milyen stílusú zenékkel kereshetnek?

– Igazából mindegy, bármilyen stílusban tudok segíteni, nagy valószínűséggel, de azért vannak strukturáltabb területek, ahol otthonosan mozgok.

– Ha például egy klasszikus zenét játszó vonósnégyes kérné a támogatásod, nekik mit mondanál?

– Vonósnégyes? Egy podcastot az is megérne! Inkább a könnyűzene az én terepem (tehát a pop, rock, rap, country, blues), de akár vonósnégyesek is keressenek csak bátran, és megnézem, mit tehetek értük.

– Milyen korosztályokkal dolgozol?

– Nemrég járt nálam podcaston egy 16 éves srácokból álló együttes, talán ők voltak a legfiatalabbak, de valójában nem korfüggő. Ha olyan a produktum, a hozzáállás, akkor bárkivel szívesen dolgozom, és nem számít, hogy hány éves.

– Mi kell a közös munkához? Gondolom, első lépésként egy demo, egy dal…

– Leginkább igen, első lépésnek az elég. Második a kommunikáció, arra kell nagyon figyelni. Mondhatnám: ha valaki elküldi nekem a demóját, akkor meghallgatom. Ám ez csak félig igaz. A mellékelt levél, biográfia is szerepet játszik! Fontos, hogy legyen stílusa, és higgyen abban, amit csinál, ezért a hozzáállás szintén nagyon fontos. Nekem éreznem kell azt, hogy ezzel érdemes foglalkozni, mert ha nem így van, akkor tovább is görgetek, hatalmas a dömping. Ha azt érzem, hisz magában – egészséges önbizalommal –, meghallgatom, és a produktum is meggyőz, akkor biztosan lesz nekünk dolgunk egymással.

Szénégető Richárd és a Tankcsapda– Lemezkiadás, klipforgatás terén tudsz segíteni?

– Természetesen! Vannak barátaim, akik ilyenekkel foglalkoznak. Jómagam is dolgozom egy lemezkiadóval, a GrundRecords-al, e mellett pedig több másikkal is jó kapcsolatban vagyok.

– A zenekar köré épülő dizájn kialakításához kérhetik a véleményed a tagok?

– A munkám során rengeteg klipet nézek, zenekari fotót, koncertet látok. Volt olyan többször, hogy meghallgattam egy demót és elmondtam: szerintem a siker érdekében ezt és ezt változtatni kell. Szerencsére megfogadták, és sokkal jobb lett általa az egész dal; volt, hogy a produkció is. Színpadi látvány, fellépő ruhák terén javaslatot tudok tenni, elmondom a véleményemet, de nem vagyok stylist.

– Aki szeretné a segítséged kérni, hol találhat meg?

– A legegyszerűbben e-mailben a rics@ricsandgreen.hu címen, ahol minden levél hozzám fut be, és mindenkinek személyesen szoktam válaszolni A Facebook oldalamon szintén lehet nekem írni, ez a Facebook.com/szenegeterichard. Sok megkeresés érkezik, ezért egy kis türelmet kérek, de mindenkinek válaszolni fogok, aki segítségért fordul hozzám.

Vona Ildikó

Elindult a Ric$Cast legújabb évada!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

NLP zenekar

Pimasz trackhez polgárpukkasztó videó jár!

Pörgős zenei alap, fülbemászó dallamok és odamondós dalszöveg jellemzi a NLP Tulipán című dalát, amihez képileg egy legalább ennyire durván komponált videoklipet forgattak.

MattSet - Hazavágyó

Hazavágyó címmel jelent meg a MattSet új albuma

A Most vagy soha című dalukkal ismertté vált, Szakadáti Mátyás vezette MattSet Hazavágyó címmel megjelent harmadik nagylemeze két év küzdelmekkel és veszteségekkel teli történéseinek zenei lenyomata.

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.