Keresés
Close this search box.

Szénégető Richárd koncertszervező

Szénégető Richárd
Mindig a produktumot nézem

Mindig a produktumot nézem

Szénégető Richárd koncertszervezőSzénégető Richárd 2004 óta szervez koncerteket. A Sportalshow fesztivál főszervezője, a HammerWorld magazin, a ricsandgreen.hu, a vdrome.hu és a Grungery.hu újságírója, a GrundRecords sajtósa. Munkája során kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, és arra, hogy a jövő zenészei lehetőséget kapjanak közönség előtt színpadra lépni. 2018 tavaszán elindította saját podcastját, a Ric$Cast-ot, amely az egyik első zenei podcast itthon, a ricsandgreen.hu oldalon pedig ismert előadók mellett fiatal, feltörekvő csapatoknak is bemutatkozási lehetőséget biztosít.

Vona Ildikó/ MAGYARZENE. EU: Mivel tudsz segíteni egy kezdő zenekart?

Szénégető Richárd: Nagyon sok mindenben tudok segíteni az elindulásban, az első lépésekben. Tudok nekik fellépési lehetőséget szervezni a klubunkban, a Sportalsóban, nem véletlen lett az egyik jelmondatunk, hogy: „Az előzenekarokat megnézni nem ciki, értük is fizettél!”. (nevet) Aztán elmondom a szakmai véleményem a produkciójukról, illetve, ha olyan a produktum, akkor a saját podcastomon bemutatkozási, a honlapomon pedig interjúlehetőséget biztosítok a zenekarnak.

– Csak együttesekkel foglalkozol, vagy hangszeres zenész, énekes is odamehet hozzád?

– Bárki jöhet, mert én mindig a produktumot nézem.

– Milyen stílusú zenékkel kereshetnek?

– Igazából mindegy, bármilyen stílusban tudok segíteni, nagy valószínűséggel, de azért vannak strukturáltabb területek, ahol otthonosan mozgok.

– Ha például egy klasszikus zenét játszó vonósnégyes kérné a támogatásod, nekik mit mondanál?

– Vonósnégyes? Egy podcastot az is megérne! Inkább a könnyűzene az én terepem (tehát a pop, rock, rap, country, blues), de akár vonósnégyesek is keressenek csak bátran, és megnézem, mit tehetek értük.

– Milyen korosztályokkal dolgozol?

– Nemrég járt nálam podcaston egy 16 éves srácokból álló együttes, talán ők voltak a legfiatalabbak, de valójában nem korfüggő. Ha olyan a produktum, a hozzáállás, akkor bárkivel szívesen dolgozom, és nem számít, hogy hány éves.

– Mi kell a közös munkához? Gondolom, első lépésként egy demo, egy dal…

– Leginkább igen, első lépésnek az elég. Második a kommunikáció, arra kell nagyon figyelni. Mondhatnám: ha valaki elküldi nekem a demóját, akkor meghallgatom. Ám ez csak félig igaz. A mellékelt levél, biográfia is szerepet játszik! Fontos, hogy legyen stílusa, és higgyen abban, amit csinál, ezért a hozzáállás szintén nagyon fontos. Nekem éreznem kell azt, hogy ezzel érdemes foglalkozni, mert ha nem így van, akkor tovább is görgetek, hatalmas a dömping. Ha azt érzem, hisz magában – egészséges önbizalommal –, meghallgatom, és a produktum is meggyőz, akkor biztosan lesz nekünk dolgunk egymással.

Szénégető Richárd és a Tankcsapda– Lemezkiadás, klipforgatás terén tudsz segíteni?

– Természetesen! Vannak barátaim, akik ilyenekkel foglalkoznak. Jómagam is dolgozom egy lemezkiadóval, a GrundRecords-al, e mellett pedig több másikkal is jó kapcsolatban vagyok.

– A zenekar köré épülő dizájn kialakításához kérhetik a véleményed a tagok?

– A munkám során rengeteg klipet nézek, zenekari fotót, koncertet látok. Volt olyan többször, hogy meghallgattam egy demót és elmondtam: szerintem a siker érdekében ezt és ezt változtatni kell. Szerencsére megfogadták, és sokkal jobb lett általa az egész dal; volt, hogy a produkció is. Színpadi látvány, fellépő ruhák terén javaslatot tudok tenni, elmondom a véleményemet, de nem vagyok stylist.

– Aki szeretné a segítséged kérni, hol találhat meg?

– A legegyszerűbben e-mailben a rics@ricsandgreen.hu címen, ahol minden levél hozzám fut be, és mindenkinek személyesen szoktam válaszolni A Facebook oldalamon szintén lehet nekem írni, ez a Facebook.com/szenegeterichard. Sok megkeresés érkezik, ezért egy kis türelmet kérek, de mindenkinek válaszolni fogok, aki segítségért fordul hozzám.

Vona Ildikó

Elindult a Ric$Cast legújabb évada!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

üvegvilág Kyra

Kyra ezekkel a dalokkal biztos befutó

Popénekesből lett influenszerből újra popénekes – visszatérés a kezdetekhez Fedor Kyra tehetségére már 1998-ban felfigyelhetett az igazán szemfüles közönség, hiszen a TV2 által sugárzott KIFUTÓ

Bőköz Fesztivál

Művészetek Köze az Ormánságban

Az idei Bőköz Fesztiválon sok-sok zenével egyszerre három fesztiválprogram várja az igényes nyári kikapcsolódást keresőket A hagyományos programkínálaton túl – könnyűzenei nagykoncertek, színházi előadások, folk-programok,

Mikepércs Fifty Fifty

Mire nem jó egy templomkert: pl. erre is

Rendhagyó esemény Mikepércsen, kattintás után kiderül, mi is! Nem mindennapi kezdeményezést hozott létre három évvel ezelőtt Czapp József mikepércsi református lelkipásztor: minden évben pünkösdkor ugyanis

Gorg & Benzol

Mi a közös Azahriahban és egy piacban?

Egynapos koncertsorozatot bonyolít le rendhagyó budapesti helyszíneken a Gorg & Benzol Nagyon Kis Magyarország Turné-jukon a fúziós jazztrió május 25-én piacon, hipermarket kertészeti osztályán, budapesti

DJ palotai

Palotaira emlékeznek az új budapesti parkban

Május 17-én megnyílik Budapesten a Városháza pop-up park, ahol tavasztól késő őszig várják tematikus estékkel és programokkal a látogatókat Először Budapest alapításának 150. évfordulóján, november

Loreen

Loreen is eljön Magyarországra

Két Eurovíziós győzelem után már ideje volt Az Eurovíziós Dalfesztivál egyetlen kétszeres női győztese, Loreen ad koncertet jövőre Budapesten. A svéd énekesnő 2025. március 2-án

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt