Keresés
Close this search box.

Továbbra is világsiker a Romengo

Romego
A világlista 4. helyén áll a Romengo és Lakatos Mónika által jegyzett Folk utca!

A nagyecsedi gyökerű zenekar nem tágít a legjobbaktól a világzenék listáján!

Továbbra is előkelő helyen szerepel a Romengo és Lakatos Mónika lemeze a nemzetközi világzenei toplistán. Folk utca című albumuk a negyedik a World Music Charts Europe (WMCE) legfrissebb, márciusi kiadásán, amelyre a Cimbaliband és a Babra is felkerült.

A WMCE zsűrijében mintegy huszonöt ország ötven világzenei rádiós szakembere értékeli az elmúlt hónapokban megjelent albumokat, a kiválasztott lemezek közül sokat játszanak is a rádiók.

A márciusi listát a boszniai Divanhana vezeti Zavrzlama című lemezével (kiadó: CPL Music), a második helyre a cseh Katerina Göttlichová került Zimnice című albumával (Indies Scope), a harmadik jelenleg a francia Dowdelin Lanmou Lanmou című anyaga (Underdog).

Mögöttük áll a 4. helyen a Romengo és Lakatos Mónika által jegyzett Folk utca, amely a FolkEurópa/Hangvető gondozásában jelent meg.

A Top 20-as listán további két magyar vonatkozású lemez szerepel, mindkettő első alkalommal. A magyar Babra és a lengyel Megitza közös munkáját, a Razemet (FolkEurópa/Hangvető) a 19. helyre pozicionálták, és egy hellyel hátrébb, huszadikként a Cimbaliband is ott van a WMCE legjobbjai között Szabadon című albumával, amely a Fonó gondozásában jelent meg.

A Folk utca egy hónappal korábban a 3. helyen állt a WMCE listáján, a zenekar összességében negyedszer szerepel a Top 10-ben és ugyanez sikerült korábban Lakatos Mónikának szólóanyagával, a Romanimóval is. A tavaly decemberben megjelent Folk utca a csapat önazonos, oláh cigány hagyományokban gyökerező mindennapjait örökíti meg.

A Babra és a lengyel Megitza egyaránt a közép-kelet-európai zenei hagyományt értelmezi újra.

A Razem című albumot a Magas-Tátrában rögzítették. A Cimbaliband nemcsak a Szabadon című lemezzel szerepel a listán: Unger Balázs együttese a jelenleg hetedik cseh Tomás Kocko & Orchestr Ona című albumán is közreműködött egy dalban. A Cimbaliband következő lemeze március 15-én jelenik meg, ezen a lengyel Czeremszyna zenekarral játszik együtt.

A Romengo a magyarországi roma folk egyik legrangosabb együttese. Gyökerei a kilencvenes évek közepéig nyúlnak vissza: az énekes Lakatos Mónika és a gitáros Rostás Mihály “Mazsi” együtt szerepelt a Holdvilág Színházban és az 1996-os Ki mit tud?-ban, melyet a népzene kategóriájában Mónika nyert meg.

1999-ben az akkor induló Romano Drom együtteshez csatlakoztak, majd 2004-ben megalakították saját együttesüket. A Romengo a nagyecsedi oláh-cigány hagyományon alapuló cigányzenét játssza, feldolgozásaiban és saját szerzeményeiben egyaránt. Legfőbb ékessége Mónika szívbe markoló hangja és éneke, de sikerük hangszeres és stiláris gazdagságuknak is köszönhető.

A világlista 4. helyén áll a Romengo és Lakatos Mónika által jegyzett Folk utca!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

üvegvilág Kyra

Kyra ezekkel a dalokkal biztos befutó

Popénekesből lett influenszerből újra popénekes – visszatérés a kezdetekhez Fedor Kyra tehetségére már 1998-ban felfigyelhetett az igazán szemfüles közönség, hiszen a TV2 által sugárzott KIFUTÓ

Bőköz Fesztivál

Művészetek Köze az Ormánságban

Az idei Bőköz Fesztiválon sok-sok zenével egyszerre három fesztiválprogram várja az igényes nyári kikapcsolódást keresőket A hagyományos programkínálaton túl – könnyűzenei nagykoncertek, színházi előadások, folk-programok,

Mikepércs Fifty Fifty

Mire nem jó egy templomkert: pl. erre is

Rendhagyó esemény Mikepércsen, kattintás után kiderül, mi is! Nem mindennapi kezdeményezést hozott létre három évvel ezelőtt Czapp József mikepércsi református lelkipásztor: minden évben pünkösdkor ugyanis

Gorg & Benzol

Mi a közös Azahriahban és egy piacban?

Egynapos koncertsorozatot bonyolít le rendhagyó budapesti helyszíneken a Gorg & Benzol Nagyon Kis Magyarország Turné-jukon a fúziós jazztrió május 25-én piacon, hipermarket kertészeti osztályán, budapesti

DJ palotai

Palotaira emlékeznek az új budapesti parkban

Május 17-én megnyílik Budapesten a Városháza pop-up park, ahol tavasztól késő őszig várják tematikus estékkel és programokkal a látogatókat Először Budapest alapításának 150. évfordulóján, november

Loreen

Loreen is eljön Magyarországra

Két Eurovíziós győzelem után már ideje volt Az Eurovíziós Dalfesztivál egyetlen kétszeres női győztese, Loreen ad koncertet jövőre Budapesten. A svéd énekesnő 2025. március 2-án