Purga zenekar

Purga zenekar
Bogdán István

Bogdán István

Saját magukat sanzon-punk zenekarként aposztrofálják.
Purga a sanzon-punk zenekarA PURGA a 2000-es év elején, gimnáziumi zenekarként alapított Purgatórium együttesből nőtte ki magát. Az alapító tagok közül már csak Dave (Karácsony Dávid – gitár, vokál, zene és szöveg) tevékenykedik a zenekarban, bár Ray (Fodor Bálint – klarinét, szaxofon) és Káresz (Igliczki Péter – basszusgitár) is csaknem 15 éve tagja már a bandának. A névváltásra és egy kis stílus-béli finomhangolásra 2006-ban került sor, amikor Heni (Demeterné Grizner Henriett – ének) is csatlakozott. 2015 óta zenélnek a jelenlegi felállásban, Balucival (Ferenczi Balázs) a dobok mögött. Székhelyük Gyöngyös.
Nézzük, hogyan mutatják be magukat:
Hol kezdtétek? Hol léptetek fel eleinte?
Már annyira rég volt, hogy alig emlékszem 🙂 Gimnáziumi zenekar lévén először osztálytermi és sulibulikban játszottunk, az érettségi után pedig tovább vittük az addigi életművünket az egyetemi szcénába. Mivel gyöngyösiek vagyunk, így a helyi szórakozóhelyeken is sokat koncerteztünk, ott bontogattuk a szárnyainkat, amik tovább repítettek minket Heves megye, majd Észak-Magyarország, később az egész ország különböző szegleteibe.

Milyen gyakran léptek fel, illetve hol?

Szerencsére őszig majd minden hétvégénk tele van! A zenekar akusztikus verziójával gasztro-rendezvényeken, vásárokon játszunk (Miskolc, Szerencs); és elkezdődik lassan az utcazene szezon is, amiben szintén aktívan részt veszünk (Szeged, Eger, Tokaj, neveztünk Ceglédre is). A “hangos” eredeti felállással a budapesti klubokat céloztuk meg idén és szeretnénk, hogy a fővárosban is kialakuljon egy “kemény mag”.

PurgaMelyik stílus áll a legközelebb a zenétekhez?

Saját magunkat sanzon-punk zenekarként aposztrofáljuk, ami annyit tesz, hogy próbáljuk megtalálni az egyensúlyt a provokatív szövegek, az emészthető dallamok és a mocskos rock ‘n roll hangzás között. 2019-ben megjelent legfrisebb; Hallgass! címet viselő albumunk is eklektikus – tingli-tangli világzenétől (Angyal és a Bolond) a Rage-es zúzásokig (Hajó) széles spektrumon mozog a dalok eszköztára.

Ki a célközönségetek?

Mindenki és bárki 😀
Ezért is jó tapasztalat az utcazene – ott találkozni a legkülönfélébb emberekkel. Azt vettük észre, hogy a kétéves totyogó ugyanúgy megáll és élvezi a műsort, mint a hatvanas nagymama, aki sosem hallotta még úgy az “Egy szál harangvirág”-ot, mint ahogy mi játszunk. Azoknak szól a zenénk, akik szeretnék magukat felhőtlenül jól érezni – legyen ez totyogó, nyugdíjas, punk vagy értelmiségi.

Melyek azok a zenekarok, amik hatással voltak a zenétekre, a stílusotokra?

Ez egy rettentően nehéz kérdés, mert öt teljesen különböző egyéniség vagyunk, így a zenei ízlésünk is eltérő. A saját hangszeres játékához mindenki a saját stílusából merít ihletet. Ray például klasszikus zenész, ami egyértelműen hallatszik a klarinétszólókon. Dév akkordváltásai viszont meglepőek, kiszámíthatatlanok, mert neki nincsenek a zenei képzettséggel járó beidegződései. A magam részéről sokat merítek a korai Gwen Stefanitól, Guano Apestől, Edith Piaftól.

Hogy jön létre egy zeneszám? Ki írja a dalszöveget, ki a zenét?

Ez mindig csapatmunka. Dév hozza le a dalok vázát és a szöveget, az ötlet mindig az övé. Aztán mi, többiek, feldíszítjük. Mint a karácsonyfa – Dév hozza a fenyőt, mi ráaggatjuk a díszeket.

Ím a kedvencünk, az Angyal és bolond:
youtu.be/aSstNo_7exw

Facebook:
facebook.com/PurgaZenekar/

 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Mindenünk a zene

Friss

Zenei Alkotó Műhely Oroszlányban

Zenészeket vár Oroszlányban a ZAM!

2021  július 28 -tól nyitja kapuit az oroszlányi Zenei Alkotó Műhely (röviden ZAM), mely minden szerdán 15 órára várja mindazokat akik részt vennének közös zenélésben, alkotásban, vagy szeretnék megvalósítani zenei ötleteiket.

skyabove

Felhők felett mindig kék az ég!

Ebben a számban is ugyanúgy törekednek a zenéjükkel a közönség megmozgatására, mint a személyes és univerzális problémák, és az érzelmek hullámzásának bemutatására.

The Wallkids werkfilm

Werkfilmmel jelentkezett a Wallkids

A The Wallkids zenekar leforgatta legújabb klipjét,a Hiába futsz! című dalukhoz, mégpedig nem is akárhol, hanem a kiskörei művelődési házban.

Double Rise Torockó Kistehén

Erdélyi rajongóitól is búcsúzik a Kistehén

A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre festői környezetben fekvő településen a hajnali napfelkelte után a Székelykő sziklatömbje mögött egy időre eltűnik, majd újra felkel a nap. A fesztivál három napjára hat napfelkeltét ígérnek a szervezők.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt