Keresés
Close this search box.

Különleges etnokoncertek a Fonóban

Fonó Klein Omar
A Huur Huur Tu világhírű torokénekesei, az izraeli Omer Klein dzsessz-zongorista és triója vagy a cseh-amerikai Marta Töpferová egyedi hangú dalszerző-énekes Milokraj nevű formációja is szerepel a Fonó Budai Zeneház novemberi műsorán.

Magyar Borival lép fel a Makám!

A Huur Huur Tu világhírű torokénekesei, az izraeli Omer Klein dzsessz-zongorista és triója vagy a cseh-amerikai Marta Töpferová egyedi hangú dalszerző-énekes Milokraj nevű formációja is szerepel a Fonó Budai Zeneház novemberi műsorán.

A következő hetekben a hazai nép- és világzenei, valamint dzsessz színtér képviselői is koncertet adnak: a Hungarian FolkEmbassy 10. születésnapját ünnepli, Koncz Gergely Magyarpalatka című lemezét mutatja be, közös estén lép fel a Makám és a Söndörgő, de lesz Parno Graszt, Tóth Viktor Arura triója és a Cimbalom Brothers is – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Huun-Huur-Tu már többször fellépett a Fonóban, ezúttal november 7-én lesznek láthatók és hallhatók. Az együttes a hagyományos tuvai torokének stílus legismertebb képviselője: a különleges énektechnika során egy énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat.

1992-ben alakultak Oroszország autonóm köztársaságában, Tuvában, a mongol határ közelében, ahol a türk-mongol nyelvet beszélő tuvinok dalaiban központi szerepet játszik a természet, a környezet, az állatok. A Huun-Huur-Tu a régi dalokat és dallamokat saját készítésű, hagyományos hangszerek kíséretében, eklektikus hangszereléssel adja elő.

Marta Töpferová generációja egyik legegyedibb hangú énekes-dalszerzője. A Csehországból származó, fiatal korában az Egyesült Államokba vándorolt Töpferovát közép-európai zenei öröksége (megzenésítette számos cseh költő műveit) mellett a latin-amerikai zene is meghatározza.

November 12-én Marta Töpferová és a Milokraj egy este ad koncertet a Cimbalom Brothersszel, amely – akárcsak az énekesnő – lemezével felkerült a nemzetközi világzenei toplistára.

A zongorista Omer Klein Tel-Aviv után Bostonban, majd New Yorkban tanult, itt a helyi dzsesszélet meghatározó alakjává vált, jelenleg Németországban él. 2018-ban a német Grammynek nevezett Echo-díjat nyerte el Sleepwalkers című albumával.

A Fonóba november 13-án triójával érkezik legutóbbi albumukkal, a Radio Mediterannal. Ugyanezen az estén a hazai dzsessz kiemelkedő alakja, Tóth Viktor is fellép Arura triójával.

Idén ünnepli megalakulása tízedik évfordulóját Rosonczy-Kovács Mihály hegedűs zenekara, a FolkEmbassy. November 30-án kétrészes koncertjük első felében válogatás hangzik el a formáció külföldön bemutatott tematikus műsorából, a második részben pedig új lemezüket mutatják be, amelynek címe: Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár – népzenével és régizenével a magyar-lengyel barátságról.

A Krulik Zoltán által alapított Makám számos megújulást ért meg az évtizedek alatt, ma is az egyik legtermékenyebb zenekar, szinte évente új albummal. Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia is volt a Makám énekes-szólistája, november 26-án Magyar Bori lép velük színpadra a Fonóban. Ugyanezen az estén a délszláv tamburazenét virtuózan, saját arcára formálva játszó Söndörgő is fellép.

Türk-mongol zenekar, Töpferová, Omer Klein, a Söndörgő – színvonalasnak ígérkezik a november is!

Magyar Zene

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Cseh Tamás archív felvétel

Western-dalokon hallható újra Cseh Tamás

Az album anyagát egy beszélgetés keretében május 21-én mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében Az eddig meg nem jelent, archív dalok a PIM-Cseh Tamás

Bőköz Fesztivál

Művészetek Köze az Ormánságban

Az idei Bőköz Fesztiválon sok-sok zenével egyszerre három fesztiválprogram várja az igényes nyári kikapcsolódást keresőket A hagyományos programkínálaton túl – könnyűzenei nagykoncertek, színházi előadások, folk-programok,

Mikepércs Fifty Fifty

Mire nem jó egy templomkert: pl. erre is

Rendhagyó esemény Mikepércsen, kattintás után kiderül, mi is! Nem mindennapi kezdeményezést hozott létre három évvel ezelőtt Czapp József mikepércsi református lelkipásztor: minden évben pünkösdkor ugyanis

Gorg & Benzol

Mi a közös Azahriahban és egy piacban?

Egynapos koncertsorozatot bonyolít le rendhagyó budapesti helyszíneken a Gorg & Benzol Nagyon Kis Magyarország Turné-jukon a fúziós jazztrió május 25-én piacon, hipermarket kertészeti osztályán, budapesti

DJ palotai

Palotaira emlékeznek az új budapesti parkban

Május 17-én megnyílik Budapesten a Városháza pop-up park, ahol tavasztól késő őszig várják tematikus estékkel és programokkal a látogatókat Először Budapest alapításának 150. évfordulóján, november

Loreen

Loreen is eljön Magyarországra

Két Eurovíziós győzelem után már ideje volt Az Eurovíziós Dalfesztivál egyetlen kétszeres női győztese, Loreen ad koncertet jövőre Budapesten. A svéd énekesnő 2025. március 2-án

Margitszigeti Szabadtéri Színház

Speciális koncertek az idei Margitszigeti nyáron

Az exkluzív produkciók mellett magyar és világsztárokkal készül a Margitszigeti Szabadtéri Színház a 2024-es szezonra A programokról tartott keddi sajtótájékoztatón elhangzott, május 19-én, pünkösd vasárnapján

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt