Keresés
Close this search box.
Szintet lép a Fonó!

Csendesebb vígadás is a Selection idei programjában!

Több lemezbemutató koncert és jubileum, valamint csendesebb fellépések alakítják a Fonó Selection idei arcát. Szeptember 14-től 18-ig a Budai Zeneházban színpadra lép mások mellett a Magyar Banda, a Tárkány Művek, Vizeli Máté, a Nigun, a Dresch Mihály duó, az Ötödik évszak, az Ephemere duó és a Romafest Gipsy Dance Theatre.

A négynapos minifesztivált csütörtökön és pénteken napközben szakmai program egészíti ki, amely a zeneipart megmozgató aktuális kérdéseket, kihívásokat panelbeszélgetéseken vitatja meg a meghívottakkal, résztvevőkkel – közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták, a húszéves jubileumát ünneplő, Párniczky András gitáros által vezetett Nigun, amely szeptember 18-án lép színpadra, dzsessz-zenekarként egyedülállóan a közép-kelet-európai zsidó zenét tartja eredőjének. Legutóbbi lemeze, a Live inem Fargfabrik a hazai és nemzetközi piacon egyaránt sikert aratott.

A Fonó Selection nyitónapján, szeptember 14-én ad lemezbemutató koncertet a Magyar Banda, amely nyáron jelentette meg első albumát a Fonónál 12 Betyár címmel.

Az anyag témája a rögtönzés, a szabad variálókészség, amely nemcsak a pásztorhagyományban, hanem a hangszeres parasztzenében és énekkultúrában is megfigyelhető. Szintén új lemezét mutatja be (szeptember 17-én) a Tárkány Művek friss felállása: a formáció népzenei témákat vegyít dzsessz, blues elemekkel. A zenekarvezető Tárkány-Kovács Bálint dalszövegei keverednek népköltésekkel, és magyar költők remekeivel.

Literatúra Csoóri Lackfi Literatúra Fonó

Vizeli Máté és zenésztársai, Surján Péter és a Góbé Folkside Bartók 44 duóját játszották lemezre az albumon megmutatva a népzenei forrásanyagokat, amelyeket Bartók a műveknél felhasznált. A műsor különlegessége, hogy az anyagot ilyen összefoglaló jelleggel eddig még nem lehetett hallani. Színpadra lép szeptember 16-án az Ötödik évszak, az idei év egyik legsikeresebb világzenei formációja, amely nemcsak a World Music Charts Europe toplistájára került fel, hanem első lemezével elnyert a Fonogram-díjat.

A 2001-ben alakult Marosvásárhelyen alakult RomaFest Gipsy Dance Theatre Európa számos országában, Ázsiában és Amerikában is sikert aratott már. A fesztivál záróprodukcióját bemutató együttes jelenlegi vezetője és koreográfusa, Szántó Attila korábban öt éven át dolgozott a híres kanadai Cirque du Soleil társulattal.

A Fonó Selection fellépő formációk között szerepel Petrás Mária, aki trióban érkezik a fesztiválra, Isabella Caussanell és Orbay Lilla az Ephemere duóval, Dresch Mihály vagy Szlama László, érkeznek adatközlő vendégek Magyarlapádról és nem marad el a táncház sem.

A Fonó Selection részletes programja, további információ, jegylinkek és regisztráció a Fonó weboldalán: http://www.fono.hu/.

Petrás Mária sem mondja le idei fellépését!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Pokolgép zenekar

Az új énekes leleplezése, elképesztő riffek és irodalom teszi hidegrázóssá a Pokolgép dalát

A januári tagcsere után új videóklipes dallal jelentkezik a magyar rockzene ikonikus alakulata, a Pokolgép. A szóban forgó szám megjelenése több szempontból is kiemelkedő fontosságú. Egyrészt egy izgalmas versfeldolgozásról beszélünk, de ami még tovább fokozza a hanganyag különlegességét, az az, hogy ebben lehet először a banda új énekesét hallani.

Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) - tisztújítás

EJI tisztújító Választógyűlés a BMC -ben

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) megkezdte tisztújításának folyamatát. Ennek első lépéseként a Budapest Music Centerben Választógyűlést tartottak és megválasztották az EJI munkáját koordináló döntéshozó szerv, az új Küldöttgyűlés tagjait.

Iceboyz zenekar

Szinti-poppal indult az Iceboyz

Az Iceboyz első dala hangulatában igazi 80 -as évekbeli szinti-pop. A szöveg felejtős, de ez a stílus amúgy sem erről híres, a zene viszont hozza amit kell.

Fiúk zenekar

Fiúk – Paralízis dal- és klippremier

A földalatti popot játszó Fiúk zenekar új dala egy olyan traumát dolgoz fel, ami az alvásparalízissel jár – sokakban ugyanis ily formában jelenik meg a hétköznapok frusztrációja.