Így lehet jelentkezni a Marton Éva-versenyre!

Opera Marton
Május 20-án dől el, hogy kik jutnak be az őszi megmérettetés budapesti döntőjébe!

Rangos zsűri fogja idén meghallgatni a legjobb énekeseket!

Április 25-ig jelentkezhetnek a fiatal énekesek az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre – közölte a Zeneakadémia csütörtökön az MTI-vel.

A nemzetközi verseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.

A helyezések mellett számos különdíjat – köztük koncertfelkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők. Az előválogatóra legkésőbb április 25-ig jelentkezhetnek a verseny honlapján, a martoncompetition.hu oldalon a 18-32 éves nők és 18-35 éves férfiak.

Ennek részeként fel kell tölteniük egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott, zongora- vagy zenekari kísérettel előadott ária, illetve oratórium- vagy kantátarészlet videofelvételét. A Marton Éva vezette előzsűri a benyújtott anyag alapján dönt majd, a továbbjutókról várhatóan május 20-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága.

A magyar kormány által biztosított támogatásból megvalósuló verseny élő fordulóinak nemzetközi zsűrijét természetesen a verseny névadója, Marton Éva elnökli.

A rangos testületbe ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora, Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester.

De ott lesz Peter Dvorsky szlovák tenor, Vittorio Terranova olasz tenor, Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója, Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A részletes versenykiírás, a jelentkezéshez szükséges tudnivalók, és az online jelentkezési felület a verseny honlapján találhatók meg.

A Marton Éva Nemzetközi Énekverseny egyre több tehetséget vonz, és egyre nagyobb figyelem övezi külföldön is: a legutóbbi, 2020-ról a járvány miatt tavalyra halasztott negyedik megmérettetésre már 47 ország 255 fiatal énekese jelentkezett, a rendezvény pedig 2018-ban felvételt nyert a rangos Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségébe (WFIMC).

Május 20-án dől el, hogy kik jutnak be az őszi megmérettetés budapesti döntőjébe!

 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Palágyi Ildikó

Palágyi Ildikó: Körbeér

A kislemez Palágyi Ildikó – énekes-dalszerző – legszemélyesebb megéléseibe, történeteibe enged betekintést. Az album címadó dalához a saját teraszukon forgattak „home session” videót.

Napfonat

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó Napfonat. Az őselemek köré épülő album gondolata már önmagában izgalmas.

Vörös Renátó

Vörös Renátó – Nap

Remeteévek és Skócia meghódítását követően jelent meg Vörös Renátó második szóló nagylemeze: Nap címmel.