Magyar Tavak Fesztiválja a Tisza-tónál és idén már a Velencei-tónál is

Magyar Tavak Fesztivélja 2021
A Magyar Tavak Fesztiválja rendezvénysorozat idén a Tisza-tónál 8., a Velencei-tónál pedig első alkalommal nyitja meg kapuit. A fesztivált Június 18-tól 20-ig a Velencei-tónál, július 30-tól augusztus 1-ig pedig a Tisza-tónál rendezik meg.

A Magyar Tavak Fesztiválja rendezvénysorozat részleteiről tartottak sajtótájékoztatót a kápolnásnyéki Halász-kastélyban kedden.

A Természet Operaháza Debreczeni Ildikó zseniális kezdeményezése több mint fél évtizede a Tisza-tónál indult útjára, és olyannyira bevált az ötlet, hogy idén a Velencei-tó, jövőre pedig a Balaton térsége is csatlakozik. Így jött létre a Magyar Tavak Fesztiválja, amely a minőségi kultúra, a testmozgás és a természet szépségeinek összekapcsolásával mindent megvalósít, amiért élni érdemes és jó: egészség, művelődés és szépség. A fesztivál fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és L. Simon László miniszteri biztos és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő. A sajtótájékoztatón részt vett még Hubai Imre, a Jász Nagykun Szolnok Megyei Önkormányzat elnöke a fesztivál támogatója is.

A sajtótájékoztatón Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató elmondta: nagy öröm és büszkeség, hogy kezdeményezése kinőtte szűkebb pátriáját, és Magyarország két további gyönyörű tava, a Velencei-tó és jövőre a Balaton is csatlakozik. Intenzív szervezőmunka zajlik a háttérben, hogy a legmagasabb színvonalú rendezvénnyel várják az érdeklődőket. A részletekről elárulta, hogy mindkét helyszínen a Szolnoki Szimfonikusok gálakoncertjével indul a program péntek este, majd szombaton biciklire, vasárnap pedig hajóra szállnak a résztvevők, így vesznek részt a megállókon rájuk váró jobbnál-jobb koncerteken.

A Velencén élő Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a fesztivál nagykövete örömmel fogadta, hogy a Velencei-tó is csatlakozott a nagyszerű kezdeményezéshez, mint mondta, a Magyar Tavak Fesztiválja nagykövetének lenni számára a legtesthezállóbb felkérés. A Tisza-tóhoz már haza jár, a Velencei-tónál pedig házigazdaként köszöntheti majd a résztvevőket. Pataki Bence operaénekes, a Magyar Tavak Fesztiváljának művészeti vezetője a gálakoncert részleteit ismertette. A fellépők között lesz Miklósa Erika, Horti Lilla, Pataki Bence és Szappanos Tibor, a karmester Kanai Toshifumi lesz.

Tiszatavi fesztivalA tisza-tavi programot Debreczeni Ildikó ismertette a résztvevőkkel. A fesztiváligazgató több újdonságról is beszámolt az idei rendezvénnyel kapcsolatban. Idén, terveik szerint „0. nap” is kapcsolódik a három napos rendezvénysorozathoz, ahol Benjamin Britten Noé Bárkája című gyermekoperáját tervezik bemutatni. A kerékpáros nap idei újítása, hogy a Kormorán kikötőt megcélozva Tiszaszőlős, Tiszaderzs, Abádszalók, Kiskörei hallépcső, Tiszanána, Sarud és Poroszló irányában összesen 10 helyszín beiktatásával teszik meg a 67 km-es távot a résztvevők. A kiskörei hallépcsőnél a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezésében rafting bemutató is része a programnak, de megálló pont a kiskörei kikötő is, ahol a nyaralóhajók bázisánál Rálik Szilvia előadását is meghallgathatják a kerékpárosok. A további fellépők között megtalálható lesz a Szolnoki Szimfonikus Zenekar több formációja, Bajári Levente, Harangozó Gyula-díjas magyar táncművész és művésztársai, a 100 tagú cigányzenekar, a Sárik Péter Trió és Szőke Nikolett, Rálik Szilvia, Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, Wiedemann Bernadett Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő és még sokan mások.

A tiszai hajósok világát megidézve csónakokból élvezhetik a Tisza-tó gyönyörű táját a résztvevők és hallgathatják Mága Zoltán, Nédó Olga és Somogyi Lili Mária, St. Martin, valamint a Szent Efrém férfikar és további neves művészek magával ragadó előadásait. Azok, akik a vasárnapot is aktívan szeretnék tölteni részt, vehetnek a 3. Operun 10 km-es futóversenyen. A verseny élményfutás, amely a természet és a kultúra szeretetének jegyében került a programba. A versenyzők Miklósa Erika operaénekessel futhatják le a távot, a gyerekek 1 km-es gyerektáv teljesítésével vehetnek részt a programban. A nevezéseket a www.tiszatavifesztival.hu oldalon lehet leadni

A velencei-tavi program részleteiről Rodics Eszter, a Halász-kastély igazgatója számolt be: a gálakoncert helyszíne június 18-án a kápolnásnyéki Csajághy Laura Szabadtéri Színpad lesz, a szombati program a Halász-kastélytól indul, és ide is érkezik vissza: hét állomást érint majd, többek között a sukorói református templomot, a pákozdi katonai emlékparkot és a dinnyési Hagyományőrző Központot. A fellépők között lesz a Vox Mirabilis, Herczku Ágnes és Nikola Parov, az I Nuovi és a zeneakadémia ifjú operaénekes hallgatói. Az utolsó nap is tartogat izgalmakat, amikor sárkányhajózásra kerül sor, és a résztvevők különleges helyszíneken hallgathatják a Velencei-tó művészeinek egyedülálló produkcióit, gyönyörködhetnek a Velencei-tó nyújtotta természeti szépségekben. A sajtótájékoztató természetesen nem érhetett véget opera dallamok nélkül: Miklósa Erika és Pataki Bence duóját Harazdy Miklós zongoraművész kísérte.

(Sajtótájékoztató, 2021. április 27.)

Everness, idén kétszer is!    – Magyar Tavak Fesztiválja 2022 -ben!

 

Mindenünk a zene

Friss

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.

Karácsonyi koncert Oroszlányban

3 évszázad legszebb karácsonyi dalai

Thén Róbert (ének) és Orbán Gábor (orgona) előadásában többek közt olyan dalok csendülnek fel, mint Schubert Ave Máriája, vagy az Adeste fideles.

Gorlo Volka

Gorlo Volka és a Titok, avagy a múltadban jártam

Két évvel bemutatkozó anyaguk után ismét egy kiadvánnyal örvendeztette meg közönségét a felvidéki Gorlo Volka. A Titok című album úgy mutatja meg a formáció újabb oldalát, hogy közben hű marad a csapat jól ismert zeneiségéhez.