Keresés
Close this search box.

Barokk és kortárs zene Tihanyban

Van Kuijk Quartet
Augusztus utolsó hétvégéjén koncerteket szervez az Esterházy Magyarország Alapítvány Tihanyban. Az apátsági templomban barokk és kortárs zene párbeszéde várja a közönséget.

Esterházy koncerthétvége az apátsági templomban

Mint az alapítvány csütörtöki közleményében felidézik, az Esterházy Art Echo brandet Tihanyban indították el 2022 nyarán. Ennek égisze alatt olyan kulturális produkciók létrejöttéhez járulnak hozzá, amelyekben egymásra talál a múlt öröksége iránti tisztelet és a kortárs művészetekre jellemző nyitottság az új és szokatlan nézőpontok megmutatásával.

Az idén Tihanyban két nyári koncertre készülnek, amelyeket a dialógus gondolata kapcsol össze: augusztus 26-án a Van Kuijk Quartet, másnap a Pannon Ifjúsági Zenekar lép fel a Tihanyi Bencés Apátság templomában.

A Sydney-i Operaház és a Melbourne Recital Centre után, nemzetközi koncertturnéja részeként lép fel Tihanyban a Van Kuijk Kvartett. A négy fiatal tehetség vonóshangszeres párbeszédéből Mozart- és Mendelssohn-művek, valamint párizsi impressziókból táplálkozó francia melódiák bontakoznak ki – áll az ismertetőben.

Mint kiemelik, az Esterházyak számára a vonósnégyes különleges jelentőséggel bír, hisz ezt a műfajt a herceg szolgálatában Joseph Haydn teremtette meg az Esterházy-kastélyban végzett sokéves alkotói munkája során. “Épp ezért tartja fontosnak az Esterházy Magyarország Alapítvány, hogy támogasson olyan fiatal együtteseket, amelyek alkotóként nemcsak a világhírű zeneszerző, de a műfaj nagyköveteiként is gazdagítják Európa és a világ zenei kultúráját” – hangsúlyozzák.
A zenekar tagja Nicolas Van Kuijk (hegedű), Sylvain Favre-Bulle (hegedű), Emmanuel Francois (brácsa) és Anthony Kondo (cselló).

A tihanyi koncerthétvége augusztus 27-én a Pannon Ifjúsági Zenekar fellépésével folytatódik. Az öt európai ország fiatal tehetségeiből álló zenekar Lucia Balalova fiatal fagottszólistával és Arielle Yuhyun Jeon szopránnal szólaltatja meg Vivaldi, Händel és Janácek műveit.

A koncerten a barokk retorikát a Young Pannonian Spirit in Dialogue ősbemutatójának modern nyelvezete váltja, Janácek historizált vonós szvitjében pedig a kettő egyezségre jut – fogalmaznak az ajánlóban.

A koncertek augusztus 26-án és 27-én 17 órakor kezdődnek az apátsági templomban. A belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben – írják a közleményben.

(MTI) (Fotón a Van Kuijk Quartet, forrás: Facebook)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi

„Mint a kés a vajban” – megjelent a CSILLAGTÚRA

Március 21-én jelent meg Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi közös projektjének legújabb gyümölcse, a CSILLAGTÚRA, amely nemcsak azért különleges, mert ezúttal Péter is énekel, hanem mert a HIPERKARMA zenekar játszotta fel a zenét.