Keresés
Close this search box.

A koronavírusban elhunytakra emlékeznek ingyenes koncerttel

Fischer Budapesti koncert gyász
Több ezren haltak meg már koronavírusban, a járvány lassan megy, de a fájdalom marad. Ennek enyhítését tűzte ki célul a Budapesti Fesztivázenekar.

A különleges rendezvényre a Budapesti Fesztiválzenekar május 26-án a Budapest Kongresszusi Központban

A zenekar és az erre az alkalomra összeálló kórus Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A részvétel regisztrációhoz kötött, a hangversenyre az áldozatok szeretteit várják – közölte a zenekar az MTI-vel.

A híres gyászmisét kiváló szólisták tolmácsolásában hallhatja majd a közönség, mások mellett Elisabeth Kulman mezzoszoprán, Megyesi Zoltán tenor és Cser Krisztián basszus lép majd színpadra egy külön erre az alkalomra összeálló kórus kíséretében, amelynek Fischer Iván az Ars Longa Kamarakórus nevet adta.

A Budapest Kongresszusi Központban szervezett gyászeseményen részt venni oltási vagy védettségi igazolvány és a regisztráció e-mailben kapott visszaigazolása birtokában lehet. A jelentkezéseket a zenekar honlapján, a bfz.hu/emlekkoncert oldalon várják, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Híres fesztiválcsatornákon is lehet majd követni

A koncert felvétele aznap, május 26-án 23.10-kor látható majd az RTL Klubon, valamint olyan nemzetközi fesztiválok és koncerthelyszínek közvetítik online csatornáikon, mint a Lucerni Fesztivál, a Bruges-i Concertgebouw vagy a frankfurti Alte Oper.

– A Budapesti Fesztiválzenekar zenészei és én első nyilvános koncertünket a hosszú lezárás után a Covid-19 áldozatai emlékének szenteljük. Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét adjuk elő, és az elhunytak családtagjait hívjuk erre a megemlékezésre. Mivel a koncertet számos országban közvetíteni fogják, és az RTL Klubon is látható lesz, reméljük, hogy azok a gyászolók, akik nem tudnak eljönni, otthonról követhetik a koncert közvetítését, és hogy nekik ezzel egy kis könnyebbséget szerzünk – idézi a közlemény Fischer Iván szavait.

Budapesti Fesztiválzenekar külföldön és hazánkban is az egyik legismertebb magyar szimfonikus zenekar. Zenei igazgatója Fischer Iván karmester, aki Kocsis Zoltánnal együtt a zenekar alapítója is.

A zenekar nemzetközi sikerét mutatja, hogy sok külföldi koncerthelyszín és zenei fesztivál állandó vendége. Hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek a zenekar különleges, olykor formabontó programjai, például a gyermekeknek szóló Kakókoncertek, a diákokat megcélzó Midnight Music, illetve a hagyományos Titokkoncertek.

A Fesztiválzenekart Fischer Iván és Kocsis Zoltán alapította 1983-ban. A cél a kezdetektől fogva az volt, hogy olyan elitzenekart hozzanak létre, mely nemzetközi színtéren is megállja a helyét, ennek megfelelően igen magas követelményrendszer jellemzi. Az első hangversenyre 1983 Karácsonyán került sor.

1992-ben a zenekar finanszírozását a főváros részben átvállalta. A zenekar így egyedi finanszírozási konstrukciót alakított ki: a zenészek és a zenekar többi alkalmazottja ezután a budapesti önkormányzattól kapta a fizetését, a többi költség fedezetét pedig maga a zenekar teremtette elő. Utóbbi célra jött létre 120 millió forintos alaptőkével Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány, mely alapítói között magyar és multinacionális vállalatok is találhatók. A városvezetés mint intézményt tartja fenn a zenekart, de a művészeti vezetés személyi összetételéről az alapítvány dönthet. Így a zenekar művészeti önrendelkezéssel bír. A zenekar működésének jelentős forrása továbbá az állami támogatás, illetve a magánadakozás. Ezen pénzügyi keretekkel a zenekar Budapest állandó zenekarává vált.

2000-ben finanszírozási és jogi problémák miatt a főváros és az Alapítvány megállapodott abban, hogy a továbbiakban a zenekar fenntartását teljes egészében az alapítvány veszi át, azaz a fenntartó és a tulajdonos is a BFZ Alapítvány, a főváros pedig a zenekar főtámogatója lesz.[3] 2013-tól az alapítvány kuratóriumának elnöke a korábbi MNB-elnök, Simor András, tanácsadói között vannak például Bojár GáborBatta AndrásGöncz Kinga, az alapítvány egykori díszelnöke Göncz Árpád. (Wikipedia)

A gyászon akarnak könnyíteni

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt