Fergeteges koncerttel zárt Demjén Ferenc!

Demjén
Az örökifjú magyar rocksztár ismét bebizonyította, hogy van még benne nem is kevés!

Az örökifjú magyar rocksztár ismét bebizonyította, hogy van még benne nem is kevés!

Az idén 75 éves – december 21-én ünnepelte háromnegyedszázaddal ezelőtti születését az énekes – ismét megtöltötte a Papp László Sportarénát, minden járványügyi intézkedés betartásával együtt!

Az MTI fotósa is kint volt, és ha már ott volt, akkor a következő fotókat készítette!

 

Demjén Ferenc – avagy közkeletű becenevén Demjén Rózsi – 1964-ben alapította testvérével, Demjén Istvánnal a Számum együttest, ahonnan 1966-ban a Dogsba léptek át, majd a Liversing tagjai lettek. 1968-ban a Meteor együttesben énekelt, 1969-ben Radics Béla zenekarának, a Sakk-Mattnak lett az énekese.

1970-ben játszott Radics új zenekarában, a Tűzkerékben is. Karrierjük kezdetén bátyjával közösen saját maguk készítettek gitárokat szekrénypolcok felhasználásával, az elektronikát is ők készítették el hozzá.

1970-ben találkozott Bergendy Istvánnal, aki meghívta saját együttesébe. Szövegíróként a Jöjj vissza, vándor című dallal debütált, amelyet további slágerek követtek. 1970 őszétől Bergendy és zenekara már minden szombaton az E-klubban játszott.

Előadásaikat ötezer fő tekintette meg. Az országos ismertséget az 1970-es szilveszteri televízióműsor hozta el számukra, melyben Hofi Géza műsorszáma három perccel rövidebb lett, és a fennmaradó időt kitöltendő, előadhatták a Mindig ugyanúgy című számot. Demjén a Bergendyben Latzin Norberttel írta a legjobb dalait. Első nyilvános fellépésük 1971-ben volt a Kisstadionban.

1976. november 6-án az együttes egy hároméves exkluzív szerződést írt alá a Magyar Hanglemezgyártó Vállalattal, melynek értelmében három év alatt három nagylemezüket megjelentetik, ezért cserébe lojalitást és együttműködést vár el a cég.

Erdős Péter még aznap közölte, hogy szerinte Demjén el van nyomva a zenekarban, ezért azt javasolta, hogy az együttes következő lemeze Demjén Ferenc szólólemez legyen. 1977-ben Demjén, mivel szerinte a zenekarban már túlságosan keveredtek a műfajok és nem tudtak újat hozni, valamint ő nem tudott fejlődni abban a formában, kilépett a zenekarból.

Az új szólóalbumának dalait már az ez év őszén megalakult V’Moto-Rock nevű együttessel mutatta be. 1977 és 1983 között Katona Klári, Sztevanovity Zorán, Zalatnay Sarolta, Szűcs Judith és Kovács Kati lemezein működött közre.

Szöveget írt többek között 1985-ben a Szerelem első vérig, 1987-ben a Szerelem második vérig és a Moziklip, valamint az 1996-ban bemutatott Honfoglalás című, nagy sikerű filmek betétdalaihoz, amelyeket részben ő is adott elő.

Közülük több azóta is sokat játszott sláger lett. A rendszerváltást követően szólókarrierbe kezdett, és szinte évente új nagylemezt jelentetett meg. 1991-ben először koncertezett a Budapest Sportcsarnokban (tizenkétezer ember előtt), amit utána még nyolcszor megismételt. 1996-ban munkásságért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. 2001-ben a Sacra Corona című filmben is megszólaltak szerzeményei.

2012-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Politikai nézeteit nem titkolta, jobboldali beállítottsága közismert. De az talán nem, hogy fényérzékenysége miatt visel fellépésein napszemüveget. (Wikipédia alapján)

És ez volt a Magyar Zene idei utolsó cikke, szerkesztőtársaim nevében Boldog Új Évet Kívánok minden kedves Olvasómnak!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.

Gorlo Volka

Gorlo Volka és a Titok, avagy a múltadban jártam

Két évvel bemutatkozó anyaguk után ismét egy kiadvánnyal örvendeztette meg közönségét a felvidéki Gorlo Volka. A Titok című album úgy mutatja meg a formáció újabb oldalát, hogy közben hű marad a csapat jól ismert zeneiségéhez.