Keresés
Close this search box.

Fonogram-életműdíjat kapott Korda György és Balázs Klári

Korda György és Balázs Klári
Itt az év meglepetése! Tegnap este a Budapest Park színpadán derült fény arra, hogy a Fonogram - Magyar Zenei Díj 2023-as életműdíjasa Korda György és Balázs Klári.

Az idei elismerések listája továbbá a legendás hangmérnök, Kraft Tamás nevével vált teljessé, aki szakmai életműdíjat kapott.

Korda György és Balázs Klári a hazai zenetörténelem ikonikus házaspárja, generációkon átívelő rajongótáborral rendelkeznek, a mai napig korukat meghazudtoló módon aktívak a zenei életben. Külön-külön is hatalmas sikereket értek el, együtt pedig az összes fontos fesztivál és koncerthelyszín nagyszínpadán bizonyítottak.

Korda György 65 éve, Balázs Klári 45 éve énekel. 45 éve ismerkedtek meg. Több mint négy évtizedes közös színpadi jelenléttel büszkélkedhetnek.
“Ezt az elképesztő teljesítményt és a kortalan dalok fantasztikus sikerét volt hivatott elismerni a szakma, amikor a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége odaítélte Korda Györgynek és Balázs Klárinak a jól megérdemelt életműdíjat” – kommentálta az elismerést Szűts László, a MAHASZ elnöke, miután a fergeteges május 4-i Budapest Park-koncertjük közben meglepetésvendégként átadhatta a díjat a legendás párosnak.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere és dallamtapadása, a “Reptér” újjászületése hihetetlenül népszerűvé tette a fiatal korosztály körében is Korda György klasszikus felvételét. A Budapest Airport 2021-ben újraforgatta a videóklipet, ami a YouTube-on 10 millió megtekintésnél jár.

Emellett számtalan sláger fűződik a nevükhöz, köztük a “Mamma Maria”, a “Találd ki gyorsan a gondolatom”, a “Lady N” vagy épp a “Gyöngéden ölelj át”.

2023-ban a Fonogram szakmai életműdíjasa Kraft Tamás

Kraft Tamás az egyik legismertebb magyar hangtechnikus, road, hangmérnök, a szakmája szerelmese, 53 éve a zenészek “jobb keze”, és idén immár a Fonogram – Magyar Zenei Díj szakmai életműdíjasa.

“Minden évben fontosnak tartjuk, hogy a színpadon álló feledhetetlen tehetségek mellett elismerjük azon háttérmunkások, szakemberek teljesítményét is, akik nélkül nem szólalhatna meg egy koncert, nem lenne ‘egyben’ egy zenei produkció. Kraft Tomó egy élő legenda. Több mint öt évtizede dolgozik a háttérben a tökéletes hangzásért a klubbuliktól a nagy arénakoncertekig” – így méltatta Szűts László, a MAHASZ elnöke a Fonogram friss szakmai életműdíjasának kimagasló teljesítményét.

Kraft Tamás (“Tomó”) a legnagyobb magyar zenekarok és világsztárok koncertjeit hangosította, nincs olyan hazai élvonalbeli banda a hetvenes és nyolcvanas évekből, akivel ne lett volna dolga. LGT, Demjén Ferenc, Koncz Zsuzsa, Radics Béla, Omega, Karthago, Skorpió, Bikini, Tátrai Tibor, Piramis, Apostol, KFT, Deák Bill Gyula, Fenyő Miklós – csak pár név a sok közül Kraft Tamás hazai szakmai életútjából.

Egész Európát végigturnézta különböző zenei ikonokkal az Iron Maidentől Carlos Santanán át a Modern Talkingig. Ám Tina Turner, a Motörhead, a Dire Straits, Elton John, Phil Collins és Peter Gabriel színpadán is megfordult. Turnémenedzserként is kipróbálta magát.

1986-ban megjelent a róla szóló, Stage Pass című könyv Boros Lajos tollából. A kiadványban a magyar rockélet – és immár rocktörténelem – hol fergeteges, hol meglepő sztorijai kerülnek terítékre. Született történetmesélő, aki élményeit felelevenítve maga is libabőrös lesz, és ezt a lelkesedést átragasztja a hallgatóságra is.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Fiúk zenekar

Fiúk – Paralízis dal- és klippremier

A földalatti popot játszó Fiúk zenekar új dala egy olyan traumát dolgoz fel, ami az alvásparalízissel jár – sokakban ugyanis ily formában jelenik meg a hétköznapok frusztrációja.

Dresch Quartet

Új kompozíció a Dresch Quartettől

Új kompozíció a Dresch Quartet hamarosan megjelenő Live in London című koncertalbumáról. Március 8-án jelenik meg a Live in London című album.

Teddy Harpo gitárral

Grind by Teddy Harpo

Medve Balázsnak – Teddy Harpo -van már néhány magyar a dal a fiókjában. Népzenei átdolgozások, saját szövegek, de egyelőre az angol számokat játsza.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt