Elindulni kezdő zenekarként – zenekar menedzsment

Zenekar menedzsment
Pár száz követővel, média megjelenések nélkül nem könnyű kiadót, zenekari menedzsert találni. Zenekar menedzsment kapcsolatok és szakmai tudás nélkül...

Egy kezdő zenekarnak egyáltalán nincs könnyű dolga, ha szeretné megmutatni magát, vagy zenéjét nagyobb közönség előtt. Készít pár anyagot, megjelenik egy-két közösségi portálon, de hogyan tovább? Adódik a válasz; keressen magának egy kiadót, aki menedzseli. Igen ám, de ahhoz hogy egy jó kiadó szerződjön, a zenekarnak már le kell tennie valamit az asztalra (és itt nem biztos, hogy a zene elég).

A zenekar megpróbálhat fizetős fellépési lehetőségek után nézni, de azt tudni kell, hogy a rendezvényszervezők elsősorban nem a zenét, nem a zenekart veszik meg, hanem annak közönségét. Eleinte lehet ingyenes fellépéseket vállalni, remélve, hogy gyarapodni fog a közönség, de lássuk be; ez elég lassú folyamat. Persze rengeteg lehetőség van, ha nem egyből egy nagy sportcsarnokbeli fellépésre vágyunk milliós gázsival. Gondolok itt könyvbemutatókra, színházi produkciókra, kiállításmegnyitókra… Ezekhez azonban igencsak házalni kell.

Mi vihet akkor mégis előbbre?

A jó zenén kívül csak címszavakban:

  • profi megjelenés (saját weboldallal, egységes közösségi profilokkal, profi fotókkal és bemutatkozó szöveggel)
  • folyamatos média jelenlét (kezdetben akár kisebb online médiákban, vidéki rádiókban)
  • megjelenés zenei csatornákon (Spotify, SoundCloud, Tidal, Deezer, Napster, soundtrack, …)
  • koncertszervezők, helyszínek folyamatos „tájékoztatása”

Nem lehetetlen, hogy ezt egy zenekar önerőből megvalósítsa, mindössze némi pénz és idő kell hozzá, de talán mégiscsak jobb, ha nem kell egyszerre nagyobb összeget elkölteni, az idő pedig a zenélésre marad. Annál is inkább, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy már az elején pár apróbb hiba is elég ahhoz, hogy egy zenekart leírjanak és később ha tovább akar lépni nevet kell változtatnia. (A név legyen egyedi, utaljon a zenekar egyéniségére, legyen megjegyezhető, és az sem árt ha jelent is valamit.)

Ha úgy érzitek profik vagytok és komolyan gondoljátok, hogy beszállnátok a zeneiparba, a kezdő lökést itt megkaphatjátok: kommunikáció.eu – zenekar menedzsment

Ha csak meghallgatnátok más zenekarok milyen rádiós reklámokat futtatnak, azt is megtehetitek (27 szpot lejátszható). Nemcsak zenekaroknak!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Új zsinagóga Szeged

Zsidó kulturális fesztivált rendeznek Szegeden

Komoly- és könnyűzenei koncertek, könyvbemutatók és fotókiállítás várja június elejétől szeptember közepéig az érdeklődőket a Szegedi Zsidó Kulturális Fesztiválon – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

The Pontiac - Ablakomból

The Pontiac – Ablakomból

Hamarosan harmadik nagylemezével örvendezteti meg rajongóit a The Pontiac. Beharangozóként a zenekar újabb videóklippel készült, amit a korong egyik legmeghatározóbb, Ablakomból című dalához forgattak.

Palágyi Ildikó

Palágyi Ildikó: Körbeér

A kislemez Palágyi Ildikó – énekes-dalszerző – legszemélyesebb megéléseibe, történeteibe enged betekintést. Az album címadó dalához a saját teraszukon forgattak „home session” videót.

Vörös Renátó

Vörös Renátó – Nap

Remeteévek és Skócia meghódítását követően jelent meg Vörös Renátó második szóló nagylemeze: Nap címmel.