Keresés
Close this search box.

Jön a DikhFM? Új rádió indul Budapesten

zeneipar zene szerzői jogok Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala DikhTV DikhFM roma
TV után rádiója lehet a roma zenének, azonban nem tudni, hogy mikortól – és főleg, milyen formában.

A Media1 értesülése szerint Roma Rádió Kft. néven alapított néhány héttel ezelőtt új médiavállalkozást Radu Morar, a Dikh TV, a Sláger FM, a Sláger TV és a Fishing & Hunting csatorna tulajdonosa, és Andrejszki Zoltán, aki mint a Fishing and Hunting tévécsatorna kereskedelmi és marketing igazgatója ismert.

Mint írják, a néhány nappal ezelőtt megalapított Roma Rádió Kft. nevű vállalkozást ugyanabba a Márvány utcai toronyházba, az egykori Intranszmas-irodaházba jegyezték be Budapesten, ahol a Radu Morar érdekeltségében lévő Tematic Media Group különféle népszerű médiumai, így például a Sláger FM is működnek.

Az új rádiós kft.-nek két magánszemély a tulajdonosa: Radu Morar médiavállalkozó, a többségi tulajdonos pedig a cégbírósági adatok szerint Andrejszki Zoltán, aki a Tematichoz tartozó horgász-vadász csatorna, a Fishing and Hunting kereskedelmi és marketing igazgatója. A Media1 által megtalált cégbírósági adatokból az is kiderült, hogy a Roma Rádió kft. 3 millió forintos jegyzett tőkével jött létre.

A DikhTV nyomain?

Mint a portál beszámolt róla, telefonon beszélt Radu Morarral, aki megerősítette, Andrejszki Zoltánnal közösen a Dikh TV (az első roma tévécsatorna) sikerén felbuzdulva létrehoznak egy romákat célzó rádiót.

Korábban, 2001 és 2011 között létezett már romáknak szóló rádió Rádió C néven, de az egy idő után finanszírozási problémák miatt teljesen ellehetetlenült. Morar azt mondta erről, hogy ők sokak által hallgatott és ezáltal jól finanszírozható roma rádiót terveznek, és ehhez a Dikh TV-s tapasztalatok jól jönnek. Emellett a Dikh TV és az új rádió egymást is erősíthetné az elhangzottak szerint.

Arra a kérdésre, hogy az NMHH által meghirdetett három budapesti rádiós frekvenciapályázat valamelyikén tervezik-e az indulást, úgy válaszolt, egyelőre megvizsgálják a különféle lehetőségeket, és csak ezek alapos tanulmányozását követően, a pályázati kiírás tartalmától függően döntenek majd – tehát egyelőre nem tudja biztosra ígérni a részvételüket egyik frekvenciapályázaton sem, de kizárni sem zárja ki a leírtak szerint.

Ha elindul, akkor a műsoridő nagy százalékát minden bizonnyal a roma zene fogja kitenni; az, hogy lesz-e közszolgálati tartalom, arról nem szólt a Medai1 híre.

Roma rádió: csak zene?

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss