Czutor Zoltán: Szabad-e az akarat?

Czutor Zoltán: Szabad-e az akarat?
Sztarportre

Sztarportre

Miért kell azt hazudnia a bohócnak, hogy csak viccel, miközben végig igazat beszél?

Czutor ZoltánA dalszerző-előadó, ötgyermekes édesapa bátorságról, szabad akaratról, döntési szabadságról beszélt a Sztárportréban. A kocsmabeat stílusban megszólaló új Belmondo dalcsokor szövegei számtalan olyan férfi témát érintenek, amelyek mélyre vezetnek. A dalszövegekből egy apró részlet: Szabad-e az akarat? A Sztárportréban innen indult a beszélgetés.

“A szabad akarat azt jelenti, hogy van önrendelkezésünk abban, hogy mire hogyan reagálunk, mire mit mondunk, hogyan lépünk. De az, hogy ennek az önrendelkezésnek aztán mik lesznek a következményei, azt nem válogathatjuk meg, és ez a nagy becsapás a szabad akaratban.”

Hogyan tudjuk ezt a szabad akaratot megőrizni, és hogyan tudunk a külső befolyások ellenére azon a vonalon maradni, amit mi jónak gondolunk? Ehhez sokszor a környezetünk véleményével is szembe kell mennünk, amihez bátorság kell. De a bátorság egy születésünkkor belénk kódolt tulajdonság. Vagy tanulható, módosítható? Találkoztunk már pálfordulatokkal?

A beszélgetésben Zoli karakán véleménye szerint az igaz és a hamis megkülönböztetésének képessége mélyen bennünk van: “Hiszek olyan alapvető, zsigeri dolgokban, amik alapján a legkevésbé művelt vagy tapasztalt ember is meg tudja állapítani egy személy, vagy egy ügy valódiságát, helyességét.”

Ezt hívjuk legtöbbször megérzésnek, amit a zajos hétköznapjaink elnyomhatnak, és így sajnos könnyen megtéveszthetőkké válunk. A befolyásolhatóság ellen pedig valamiféle biztos belső talapzat szükséges. Van, aki ezt a családjában, baráti kapcsolataiban találja meg, de legtöbbször morális alapokon nyugszik. A folytonos relativizálás nem hasznos Czutor szerint, “nem lehet mindenkinek folyton igaza”. A máshol közhelyesnek tűnő mondatok az ő szájából jelentőségteljesek: “Hiszek abban, hogy a szem a lélek tükre, hiszek a tartalom és forma egységében.”

Miért kell azt hazudnia a bohócnak, hogy csak viccel, miközben végig igazat beszél?

Egy elgondolkodtató választ erre a kérdésre is kapunk a beszélgetésből!

Fontos a szöveg – Zoltán zsűrizett

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Mindenünk a zene

Friss

Zenei Alkotó Műhely Oroszlányban

Zenészeket vár Oroszlányban a ZAM!

2021  július 28 -tól nyitja kapuit az oroszlányi Zenei Alkotó Műhely (röviden ZAM), mely minden szerdán 15 órára várja mindazokat akik részt vennének közös zenélésben, alkotásban, vagy szeretnék megvalósítani zenei ötleteiket.

skyabove

Felhők felett mindig kék az ég!

Ebben a számban is ugyanúgy törekednek a zenéjükkel a közönség megmozgatására, mint a személyes és univerzális problémák, és az érzelmek hullámzásának bemutatására.

The Wallkids werkfilm

Werkfilmmel jelentkezett a Wallkids

A The Wallkids zenekar leforgatta legújabb klipjét,a Hiába futsz! című dalukhoz, mégpedig nem is akárhol, hanem a kiskörei művelődési házban.

Double Rise Torockó Kistehén

Erdélyi rajongóitól is búcsúzik a Kistehén

A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre festői környezetben fekvő településen a hajnali napfelkelte után a Székelykő sziklatömbje mögött egy időre eltűnik, majd újra felkel a nap. A fesztivál három napjára hat napfelkeltét ígérnek a szervezők.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt