Czutor Zoltán: Szabad-e az akarat?

Czutor Zoltán: Szabad-e az akarat?
Miért kell azt hazudnia a bohócnak, hogy csak viccel, miközben végig igazat beszél?

Czutor ZoltánA dalszerző-előadó, ötgyermekes édesapa bátorságról, szabad akaratról, döntési szabadságról beszélt a Sztárportréban. A kocsmabeat stílusban megszólaló új Belmondo dalcsokor szövegei számtalan olyan férfi témát érintenek, amelyek mélyre vezetnek. A dalszövegekből egy apró részlet: Szabad-e az akarat? A Sztárportréban innen indult a beszélgetés.

„A szabad akarat azt jelenti, hogy van önrendelkezésünk abban, hogy mire hogyan reagálunk, mire mit mondunk, hogyan lépünk. De az, hogy ennek az önrendelkezésnek aztán mik lesznek a következményei, azt nem válogathatjuk meg, és ez a nagy becsapás a szabad akaratban.”

Hogyan tudjuk ezt a szabad akaratot megőrizni, és hogyan tudunk a külső befolyások ellenére azon a vonalon maradni, amit mi jónak gondolunk? Ehhez sokszor a környezetünk véleményével is szembe kell mennünk, amihez bátorság kell. De a bátorság egy születésünkkor belénk kódolt tulajdonság. Vagy tanulható, módosítható? Találkoztunk már pálfordulatokkal?

A beszélgetésben Zoli karakán véleménye szerint az igaz és a hamis megkülönböztetésének képessége mélyen bennünk van: „Hiszek olyan alapvető, zsigeri dolgokban, amik alapján a legkevésbé művelt vagy tapasztalt ember is meg tudja állapítani egy személy, vagy egy ügy valódiságát, helyességét.”

Ezt hívjuk legtöbbször megérzésnek, amit a zajos hétköznapjaink elnyomhatnak, és így sajnos könnyen megtéveszthetőkké válunk. A befolyásolhatóság ellen pedig valamiféle biztos belső talapzat szükséges. Van, aki ezt a családjában, baráti kapcsolataiban találja meg, de legtöbbször morális alapokon nyugszik. A folytonos relativizálás nem hasznos Czutor szerint, „nem lehet mindenkinek folyton igaza”. A máshol közhelyesnek tűnő mondatok az ő szájából jelentőségteljesek: „Hiszek abban, hogy a szem a lélek tükre, hiszek a tartalom és forma egységében.”

Miért kell azt hazudnia a bohócnak, hogy csak viccel, miközben végig igazat beszél?

Egy elgondolkodtató választ erre a kérdésre is kapunk a beszélgetésből!

Fontos a szöveg – Zoltán zsűrizett

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Új zsinagóga Szeged

Zsidó kulturális fesztivált rendeznek Szegeden

Komoly- és könnyűzenei koncertek, könyvbemutatók és fotókiállítás várja június elejétől szeptember közepéig az érdeklődőket a Szegedi Zsidó Kulturális Fesztiválon – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

The Pontiac - Ablakomból

The Pontiac – Ablakomból

Hamarosan harmadik nagylemezével örvendezteti meg rajongóit a The Pontiac. Beharangozóként a zenekar újabb videóklippel készült, amit a korong egyik legmeghatározóbb, Ablakomból című dalához forgattak.

Palágyi Ildikó

Palágyi Ildikó: Körbeér

A kislemez Palágyi Ildikó – énekes-dalszerző – legszemélyesebb megéléseibe, történeteibe enged betekintést. Az album címadó dalához a saját teraszukon forgattak „home session” videót.

Vörös Renátó

Vörös Renátó – Nap

Remeteévek és Skócia meghódítását követően jelent meg Vörös Renátó második szóló nagylemeze: Nap címmel.