Keresés
Close this search box.

Czutor Zoltán: Szabad-e az akarat?

Czutor Zoltán: Szabad-e az akarat?
Miért kell azt hazudnia a bohócnak, hogy csak viccel, miközben végig igazat beszél?

Czutor ZoltánA dalszerző-előadó, ötgyermekes édesapa bátorságról, szabad akaratról, döntési szabadságról beszélt a Sztárportréban. A kocsmabeat stílusban megszólaló új Belmondo dalcsokor szövegei számtalan olyan férfi témát érintenek, amelyek mélyre vezetnek. A dalszövegekből egy apró részlet: Szabad-e az akarat? A Sztárportréban innen indult a beszélgetés.

“A szabad akarat azt jelenti, hogy van önrendelkezésünk abban, hogy mire hogyan reagálunk, mire mit mondunk, hogyan lépünk. De az, hogy ennek az önrendelkezésnek aztán mik lesznek a következményei, azt nem válogathatjuk meg, és ez a nagy becsapás a szabad akaratban.”

Hogyan tudjuk ezt a szabad akaratot megőrizni, és hogyan tudunk a külső befolyások ellenére azon a vonalon maradni, amit mi jónak gondolunk? Ehhez sokszor a környezetünk véleményével is szembe kell mennünk, amihez bátorság kell. De a bátorság egy születésünkkor belénk kódolt tulajdonság. Vagy tanulható, módosítható? Találkoztunk már pálfordulatokkal?

A beszélgetésben Zoli karakán véleménye szerint az igaz és a hamis megkülönböztetésének képessége mélyen bennünk van: “Hiszek olyan alapvető, zsigeri dolgokban, amik alapján a legkevésbé művelt vagy tapasztalt ember is meg tudja állapítani egy személy, vagy egy ügy valódiságát, helyességét.”

Ezt hívjuk legtöbbször megérzésnek, amit a zajos hétköznapjaink elnyomhatnak, és így sajnos könnyen megtéveszthetőkké válunk. A befolyásolhatóság ellen pedig valamiféle biztos belső talapzat szükséges. Van, aki ezt a családjában, baráti kapcsolataiban találja meg, de legtöbbször morális alapokon nyugszik. A folytonos relativizálás nem hasznos Czutor szerint, “nem lehet mindenkinek folyton igaza”. A máshol közhelyesnek tűnő mondatok az ő szájából jelentőségteljesek: “Hiszek abban, hogy a szem a lélek tükre, hiszek a tartalom és forma egységében.”

Miért kell azt hazudnia a bohócnak, hogy csak viccel, miközben végig igazat beszél?

Egy elgondolkodtató választ erre a kérdésre is kapunk a beszélgetésből!

Fontos a szöveg – Zoltán zsűrizett

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss