Keresés
Close this search box.

A bakelit lett a király, de továbbra is a streaming a császár

Streaming zene
A vinyl megelőzte a CD-t, a zenei streaminget viszont semmi sem tudja lekörözni

A vinyl megelőzte a CD-t, a zenei streaminget viszont semmi sem tudja lekörözni

26%-kal nőtt a hazai hangfelvételipar, amely 2021-ben már 6,9 milliárd forintra duzzadt. Másfélszeresére nőtt a vinyllemezek értékesítése, így hanglemezre immár többet költöttek a magyarok, mint CD-re 0150 közölte a MAHASZ.

Kiderült a legújabb statisztikákból, hogy a streaming újabb több mint 1 milliárd forinttal többet hozott, mint egy évvel korábban.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége közzétette a hazai hangfelvételpiac fizikai és digitális értékesítésének 2021-es statisztikáit. Eközben a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI – amelynek hazai képviselője a MAHASZ – publikálta éves jelentését az elmúlt év eredményeivel.

Ez a Global Music Report címet ién is viselő jelentés a következőket állapította meg:

• Az összesített nemzetközi hangfelvételipar 2021-ben 18,5%-kal növekedett. A rögzített zeneművek így globálisan 25,9 milliárd dollárt termeltek tavaly.
• Az IFPI által monitorozott minden régióban növekedtek a zenei bevételek.
• A prémium streaming előfizetések forgalma 21,9%-kal, 12,3 milliárd dollárra nőtt.
• 2021 végén 523 millió “fizetős” streaming előfizetés volt a világon.
• A teljes streaming forgalom 24,3%-os növekménnyel 16,9 milliárd dollár, ez a teljes hangfelvétel-ipari bevétel 65%-a.
• Az egyre növekvő globális értékekhez hozzájárult a fizikai formátumok 16,1%-os plusz bevétele is.
• A jelen technológiai megoldások a rajongóknak olyan széles körű elérést biztosítanak a zenehallgatásra, amely az alkotók számára hatalmas lehetőség.

A Global Music Report 2022 State of the Industry című 52 oldalas kivonata elérhető egy pdf-fájlban: ITT

Természetesen a MAHASZ is közzétette legfrissebb hazai statisztikáját, aminek legfontosabb megállapításai:

• A hazai digitális zenei bevételek 28%-kal nőttek (4,1 milliárdról 5,3 milliárd forintra).
• Ismét növekvő pályára állt a fizikai értékesítés (21,48%-kal bővült, 1,31 milliárdról 1,59 milliárd forintra).
• A fizikai és a digitális értékesítés összesített bevétele 2021-ben 26%-kal magasabb lett az előző évhez képest (5,4 milliárdról 6,9 milliárd forintra).
A magyarországi fizikai és digitális zenei értékesítési bevétel alakulása az elmúlt két évtizedben

Mint megállapították: a hazai hangfelvételipar összesített bevétele felívelőben van, elsősorban a digitális forgalmaknak köszönhetően. A 2000-es csúcs állapothoz és a 2013-as mélyponthoz képest egy újabb évet „javított” az iparág: a 2021-es bevételi adatok a 2006 és 2007 közötti értékekkel egyeznek meg.

De volt „némi” változás a fizikai hordozók piacán is: az előző évhez képest az eladott fizikai hanghordozók száma 25,1%-kal nőtt: 2021-ben 1.032.499 darab CD, vinyl és egyéb hanghordozó fogyott. Az éves kereskedelmi érték 21,48%-kal emelkedett, jelenleg 1,59 milliárd forintot termel a hangfelvételipar fizikai szegmense.

fizikai
A fizikai és digitális eladások grafikonja. Kép: MAHASZ


A növekedés legfontosabb eleme a vinylek kiugróan magas számú értékesítése: mind az eladott mennyiség, mind az érték mintegy másfélszeresére nőtt. A 2021-ben eladott közel 228 ezer darab hanglemez által generált 795 millió forintos bevétellel a vinyl megelőzte a CD-t. Ezzel Magyarország pedig azt a brit zeneipari trendet előzte meg, mely szerint ott 2022-ben érik el a vinyl/CD “bevételi fordulópontját”.


Az előző évhez képest a digitális forgalom ismét több mint 1 milliárd forinttal, 28%-kal nőtt. A letöltésekből származó bevétel 3%-os csökkenése mellett a streaming folytatta az összértékben továbbra is hangsúlyos térnyerését és növekedését. 2021-ben a streamingből származó forgalom megközelíti a 2020-as teljes (fizikai és digitális kumulált) bevétel összegét.


TOVÁBBI RÉSZLETES HAZAI STATISZTIKÁK ITT!

 

2021 jó éve volt a kiadóknak, de vajon milyen lesz 2022? Pár hónap, és kiderül!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

üvegvilág Kyra

Kyra ezekkel a dalokkal biztos befutó

Popénekesből lett influenszerből újra popénekes – visszatérés a kezdetekhez Fedor Kyra tehetségére már 1998-ban felfigyelhetett az igazán szemfüles közönség, hiszen a TV2 által sugárzott KIFUTÓ

Bőköz Fesztivál

Művészetek Köze az Ormánságban

Az idei Bőköz Fesztiválon sok-sok zenével egyszerre három fesztiválprogram várja az igényes nyári kikapcsolódást keresőket A hagyományos programkínálaton túl – könnyűzenei nagykoncertek, színházi előadások, folk-programok,

Mikepércs Fifty Fifty

Mire nem jó egy templomkert: pl. erre is

Rendhagyó esemény Mikepércsen, kattintás után kiderül, mi is! Nem mindennapi kezdeményezést hozott létre három évvel ezelőtt Czapp József mikepércsi református lelkipásztor: minden évben pünkösdkor ugyanis

Gorg & Benzol

Mi a közös Azahriahban és egy piacban?

Egynapos koncertsorozatot bonyolít le rendhagyó budapesti helyszíneken a Gorg & Benzol Nagyon Kis Magyarország Turné-jukon a fúziós jazztrió május 25-én piacon, hipermarket kertészeti osztályán, budapesti

DJ palotai

Palotaira emlékeznek az új budapesti parkban

Május 17-én megnyílik Budapesten a Városháza pop-up park, ahol tavasztól késő őszig várják tematikus estékkel és programokkal a látogatókat Először Budapest alapításának 150. évfordulóján, november

Loreen

Loreen is eljön Magyarországra

Két Eurovíziós győzelem után már ideje volt Az Eurovíziós Dalfesztivál egyetlen kétszeres női győztese, Loreen ad koncertet jövőre Budapesten. A svéd énekesnő 2025. március 2-án

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt