Keresés
Close this search box.

Augusztus első szombatján rendezik az Orgonák éjszakáját

Orgonák éjszakája jazz pápa
Több mint 1400 éves kórus, jazz zenészek, valamint a hangszerek királynője – ez lesz augusztus 7-én!

Jazz zenészek is kiveszik a hangjukat a rendezvényből!

Több mint 60 városban mintegy 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik a hangszert.

A több száz program között található orgonakoncert, orgonás liturgia, előadások, kiállítások és hangszerbemutatók – közölte a szervező Filharmónia Magyarország kedden az MTI-vel.

A látogatók olyan érdekes programoknak lehetnek részesei, mint a balatonboglári gömbkilátóban és a pécsi Kodály Központ tetején felcsendülő orgonaszó.

Szegeden megkóstolhatják a hangszerek királynőjéről elnevezett fagyikelyhet, Kecskeméten és Miskolcon pedig több orgonakoncert közül válogathatnak.

Érdekesség, hogy idén a fesztivál orgonaművét Balázs Ádám írta, aki többek között az Oscar díjas Mindenki, valamint az Arany Medve díjas Testről és Lélekről című filmek zenéjének szerzője.

Budapest idén kiemelkedő programhelyszín lesz, hiszen a város több pontján, templomban és zenei klubban egyaránt lesznek kapcsolódó események.

Így a Budavári Evangélikus Templomban Bán István orgonaművész és Béres Tímea szoprán koncertje, majd egy orgonasimogató előadás hangzik el, míg a Belvárosi Ferences Templomban Deák László és Kecskés Mónika orgonaművész lép fel.

Rendhagyó helyszínen, a Budapest Jazz Clubban Regály György szólaltatja meg az orgonát, közreműködik Szakcsi Lakatos Béla Kossuth -és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Balázs Elemér dobos.

A programsorozat idén más különlegességeket is tartogat, hiszen – kapcsolódóan a eucharisztikus konferenciához – a pápa kórusa a Szent István Bazilikában ad hangversenyt augusztus 7-én.

A Sixtus-kápolna kórusa egyedülálló a világ zenekultúrájában, már a 6. század végétől feljegyzések bizonyítják a pápa kórusának létezését.

Koncertjeiken a zenei és liturgiatörténet legfontosabb alkotásai is megjelennek, melyek által a kórus az Egyház evangelizációs küldetését is kifejezi.

Az együttes az itáliai reneszánsz mesterek legszebb a cappella egyházi művei közül válogat. Az énekegyüttes karnagya Marcos Pavan, a hangszerek királynőjét Josep Solé Coll orgonaművész szólaltatja meg.

Maga az orgona összetett aerofon hangszer, hangját ajaksípok és nyelvsípok adják. A sípok egy vagy több, kézzel működtethető billentyűzettel – azaz manuállal – és legtöbbször egyetlen pedálsorral szólaltathatók meg. A sípok levegőellátásáról mechanikus szerkezet gondoskodik.

A pápa kórusa és Balázs Ádám is emeli az éjszaka fényét!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

A Fonogram '24 nyertesei

Ők lettek az idei Fonogram-díj nyertesei

Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram – Magyar Zenei Díjakat. A díjhoz saját nap dukál. így a

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.