Keresés
Close this search box.

E R E D Ő – A Pilis szívhangja A DAL-ban

Galda Levente

A gyerekkora óta éneklő, nemzetiségi gyökerekkel rendelkező Galda Levente szombaton lép fel a DAL 2020 első élő műsorában, így aktuális, hogy bemutassuk őt és produkcióját.

E R E D Ő Galda Levente magyar zene dal ének Pilisi-hegység

Levente kapcsolata az énekléssel már korán kezdődött, hiszen 3 éves korában már énekelt. Aztán a szlovák nemzetiségi hagyományőrzés és a pomázi zeneiskola után a Pomázi Zenés Színpad produkcióiban is kipróbálta magát, immár általános iskolásként: volt Háry János 9 éves korában (1992-ben), majd Farkas Ferenc: Csínom Palkója 11 évesen, majd János vitézt formálta meg 1995-ben, valamint – ősbemutatóként – Rózsa Pál-Kaiser László: Lúdas Matyi című, 1996-ban bemutatott kortárs gyermekoperájának címszerepében láthatták őt viszont Kárpát-medence magyarlakta településein.

Sokoldalú tehetsége több hangszeren való játszásán is megmutatkozott, azonban az éneklés maradt számára a fő irány, hangja mutálása után is. Tinédzserként azonban már nem volt elég a tehetség, képeznie is kellett magát: ez a legendás hírű, egykori Kodály-tanítvány Simory Margitnál kezdődött, majd a halála után Tarnai Kiss Lászlónál és Komarnicki Zitánál folytathatta mind a mai napig.

A színpadtól azonban ez idő alatt sem szakadt el, hiszen a középiskolás évei alatt is aktívan játszott, a Hunfalvy Zenés Színpadon többek között a Veronai ifjak címszerepét formálta meg, de István királyt is játszotta/énekelte. Utóbbi szerep annyira megtetszett neki, hogy évekkel később, 2008-2009-ben a Pilisszentkereszt határában 5 ezer ember előtt énekelte el akár az Oly távol vagy tőlem duettjének felét.

Azonban nem csak a színpadon állta meg a helyét, hanem a háttérmunkában is: az évek során az általa alapított Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület égisze alatt egy egyházzenei albumot, egy pilisi szlovák népdalokat tartalmazó CD-lemezt, egy, a helyi meséket tartalmazó hangoskönyvet adott ki mint az egyesület elnöke, jelenleg pedig a Magyarországon élő őshonos nemzetiségek zenei örökségének – megfogalmazása szerint – „pszeudofolklór tematikájú, világzenei stílus-irányzatú, ill. műfajú” hanglemezén dolgozik.

E R E D Ő Galda Levente magyar zene dal ének Pilisi-hegység

De nevét a világ és Európa más részein is ismerik, ugyanis részt vett az Európai Műsorsugárzók Uniója (European Broadcasting Union), azaz az EBU nagy presztízsű GRAND PRIX-én kétszer is, valamint a londoni TEMZE FESZTIVÁL keretén belül még a CNN élő adásába is bekerült zenekarával.

Az idei A DAL-ban viszont egyedül, saját szerzeményével, az E R E D Ő című dallal vesz részt, amely szándéka szerint a sötétségből mutatja a fény felé az utat. Erről így vall: – Miként azt a dal első szavai is idézik – „Sűrű sötét ERDŐ ölén gyertyalángok kihúnynak…” –, amely a mai fiatalok sikeres életkezdését derékba törő szimbólum, mely szertefoszló reményeikhez vezet a különféle tudatmódosító szerek (drogok, alkohol, cigaretta, fű, bódító szerek, szexuális hedonizmus etc.) használatának következményeképpen.

Így a sötét ERDŐ a jelenet kezdete, mely – ugyan göröngyös, „meredek úton”, ahogy éneklem – mégis az EREDŐhöz vezet, aki (számomra) a Jóisten, de lényegében maga a HIT – Őbenne és/vagy önmagadban… Ha visszatalálsz az igaz, helyes útra, osztályrészed lesz a FÉNY, azaz megjelenik a dalban a JÓ, a VILÁGOSSÁG, amely a fenti szerek által keltett illúziónál sokallta boldogabb élet – a Valódi Boldogság – lehetőségét tárja mindannyiunk felé – teszi hozzá.

Maga a szám különlegessége, hogy nemcsak a 300 éves pilisi népdalok által ihletett hangzásvilágot idézi fel, hanem az alkotás minden egyes résztvevője nemzetiségi gyökerekkel bíró magyarországi művész, sőt a zeneszerző szlovákiai magyar.

Január 30-án A DAL 2021 című műsorban tehát Galda Levente és az E R E D Ő! Hajrá, Levi!

Akinek pedig tetszik az E R E D Ő, az a +36304422999-as számra a 8-as kód elküldésével szavazhat.

 

Előadó | Magyar Zene 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt