Keresés
Close this search box.

Pál, Kata, Péter – Zongoraverseny

Szűcs Apor
Szüts Apor a Pál, Kata, Péter, jó reggelt! kezdetű gyermekdalból komponált zongoraversenyt.

Szűcs AporSzüts Apor fiatal magyar zeneszerző többek közt zenei kísérleteiről híres. Most például a Pál, Kata, Péter, jó reggelt! kezdetű gyermekdalból komponált zongoraversenyt.

– Az ötlet már viszonylag régi, és megmondom őszintén: nem is egészen saját – válaszolta érdeklődésünkre Szüts Apor.

Majd így folytatta: egy barátom ajánlotta figyelmembe ezt a gyermekdalt, mint alapanyagot, mondván, szerinte nagyon jó dolgokat tudnék ebből a dalocskából kihozni. Meg kell említenem még Dohnányi Ernőt, aki szintén komponált egy zongoraverseny-variációt, így természetesen az ő fantasztikus műve is hozzájárult az ötlethez. A darabot relatíve rövid idő alatt komponáltam, hiszen alig három hetet vett igénybe a munka. Mint mondtam az ötlet régi, de semmit nem kezdtem vele, viszont a mostani, alapvetően sajnálatos időszakban volt időm és energiám megvalósítani ezt az elképzelést.

– A közétett felvétel nagy része számítógéppel generált hang, egyedül a zongoraszólam fűződik az én nevemhez. Talán idővel majd koncertteremben is elhangzik, elképzelhetőnek tartom, de a jelenlegi körülmények között semmi biztosat nem tudok, és nem is szeretnék ígérni – zárta szavait a művész.

A zongoraversenyt – ahogy a szerző nevezi: Concerto for piano solo, orchestra and theremin – itt lehet meghallgatni: youtube.com/watch?v=WtNhJIaGVmY

Szűcs Apor zeneszerző Szüts Apor zeneszerző, karmester, zongoraművész, a Virtuózok Kamaraegyüttes művészeti vezetője, az ApOrchestra zenekar vezetője zenészcsaládban született. Dédapja, Ungár Imre híres zongorista, a Zeneakadémia professzora volt, nagyapja Ungár István zenepedagógus.

A Bartók Béla Konzervatóriumban Csemiczky Miklós és Kocsár Miklós, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig Kecskés Balázs és Baranyay László növendékeként végezte tanulmányait. Zongoristaként számos hazai és nemzetközi versenyen megfordult, ahol több díjat is nyert. Az országos ismertséget azonban a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny hozta meg számára.

2014-ben a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál operaíró versenyének Tehetség-díjasa lett A hallei kirurgus című operájával, melyet saját vezényletével mutattak be a Debreceni Csokonai Színházban. Állandó résztvevője az MTVA Hangvilla című zenei ismeretterjesztő sorozatának. 2018 nyarán, a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon bemutatták a RockGiovanni című alkotását, amely Mozart Don Giovanni című operájának átirata. A mű nagy sikert aratott, bár megosztotta a közönséget. Szakmabeliek és operabarát nézők heteken keresztül vitatkoztak a tévében, rádióban, interneten a darabról, végül arra jutottak, hogy ez a mű nem csupán egyszerű áthangszerelés rock-zenekarra, hanem sokkal több annál.

Pannonhírnök(Forrás: pannonhirnok.com / Vona Ildikó)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

A Fonogram '24 nyertesei

Ők lettek az idei Fonogram-díj nyertesei

Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram – Magyar Zenei Díjakat. A díjhoz saját nap dukál. így a

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.