Keresés
Close this search box.

100 forintból 79 a zenei streamingből jön

Mahasz streaming
A magyarországi hangfelvételipar összesített bevétele 2022-ben 8,1 milliárd forint volt. Ez 17%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A MAHASZ (Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége) közzétette a hazai hangfelvételpiac fizikai és digitális értékesítésének 2022-es statisztikáit. Ezzel egy időben a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) – amelynek hazai képviselője a MAHASZ – publikálta jelentését az elmúlt év eredményeivel.

DIGITÁLIS ZENEI ÉRTÉKESÍTÉS

1 milliárd forinttal nőtt a zenei streamingből (és így a digitális értékesítésből) származó bevétel. Így a teljes hangfelvétel-ipari bevétel közel 80%-a származik a zenei streamingből.

A magyar zene streamingvolumene 40%-kal nőtt (1,4-ről 2 milliárd forintra). Ez a teljes streambevétel mintegy 32%-a. A teljes (hazai + nemzetközi repertoár) streaming növekménye 20% (5,2-ről 6,3 milliárd forintra).
100 forintból 79 a zenei streamingből jön

“A hazai hangfelvételipar elmúlt évtizedében, de főleg 2017 óta meredeken ível felfelé a digitális értékesítésből származó bevétel, amelynek fő mozgatórugója egyértelműen a streaming. A havi előfizetési díjért korlátlan zenehallgatási lehetőséget biztosító szolgáltatásoknak köszönhetően a közönség bárhol, bármikor és bármit meghallgathat. Az online felhasználás jelenleg a hangfelvételipar bevételének már mintegy négyötödét teszi ki” – mutatott rá Szűts László, a MAHASZ elnöke.

FIZIKAI ZENEÉRTÉKESÍTÉS
A fizikai eladások mennyisége mérséklődött, leginkább a CD-értékesítések visszaesése miatt. Az összesített érték azonban növekedett (1,6-ról 1,7 milliárd forintra), főként a vinyl megugrásának köszönhetően.

A vinyl darabszáma stagnál, ám az értéke növekszik, a forgalom közelít a nettó 1 milliárd forinthoz, ami a teljes bevétel 12%-át teszi ki.

A nemzetközi/hazai fizikai értékesítés előző évi 60%/40% megoszlása a mennyiséget tekintve kiegyenlítődött: 50%/50%.

A jobb hangzásért keresik a zenehallgatók a vinylt?

“Az igazi zenerajongók, a különleges megjelenéseket kutató gyűjtők még mindig, a statisztikák alapján egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a vinyl kiadványok iránt. Vannak, akik a gazdagabb, analóg hangzás varázsát keresik a hanglemezek beszerzésében és lejátszásában. Vannak azonban olyan rajongók is, elsősorban fiatalok, akik relikviaként, már-már dekortárgyként tekintenek a vinyllemezekre, s akár úgy is vásárolnak, hogy nincs is lemezjátszójuk otthon. Mivel főleg magasabb árú, prémium termékekre, speciális kiadásokról van szó, a zenehallgatáson túl a vásárlással a közönség elismeri az alkotók munkáját, hozzásegíti őket ahhoz, hogy újabb és újabb dalokat készítsenek. A vinyl reneszánsza tehát abszolút szerepet játszik a zene körforgásában” – mondta Szűts László, a MAHASZ elnöke.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Random Trip - Richard Szoke Photography

Random Trip 15!

Másfél évtizedét eddigi legnagyobb koncertjével ünnepli a zenei projekt A Random Tripet Delov Jávor ütőhangszeres és Dj Q-Cee indította útjára, a produkcióban népszerű sztárelőadók és

Trombita Széchenyi

Ha már indult, akkor dobogóra állt a magyar trombitás

Először indult magyar zenész a trombitás vébén Behán Áron András, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának másodéves trombita előadó-művészet szakos hallgatója első magyar indulóként harmadik

Idén is megtartják a Musicum Laudét

Idén is Musicum Laude!

Tehetségeket keres a neves karmester és operarendező! Az énekverseny és mesterkurzus július 13. és 23. között Nagyváradon lesz, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,