Keresés
Close this search box.

Új lemezzel jelentkezik a Kaukázus

Kaukázus
A Lux nevet kapó hangzó december 13-án jelenik meg!

Az új tagokkal fennállásának legnagyobb sikereit éri el Tatabánya legfontosabb exportcikke!

Új lemezzel jelentkezik hétfőn A Dal 2021 győztese, a Kaukázus, amely a tavalyi nyeremény részeként kapott lehetőséget egy tíz dalból álló CD elkészítésére – hangzott el az M1-en.

A Lux című anyagon új zeneszámok kaptak helyet, extraként versek is hallhatók rajta a közmédia műsorvezetőinek – a Duna Televíziótól Fodor Imre, az M2 Petőfi TV részéről Koltay Anna, a Petőfi Rádiótól Nagy Natasa – előadásában.

Medveczky Balázs, Duna Televízió csatornaigazgatója a műsorban elmondta: Kardos-Horváth Jánosnak költői igényességgel megfogalmazott szövegei vannak, könnyű volt közülük kiválasztani hármat, amelyeket a műsorvezetők elmondanak.

Kiemelte: A Dal 2022-re újításokkal készülnek, végig teljesen élő lesz a műsor. Az előválogatókban a 40 dal élőben, az elődöntőkben akusztikus verzióban hangzik el, a döntősök pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével mutatkoznak be. Hozzátette: évről évre egyre több dal érkezik, idén mintegy félezren küldtek be szerzeményeket.

Kardos-Horváth János, a Kaukázus frontembere közölte: a zenekar történetében új korszakot nyitott, hogy szélesebb közönséghez tudtak eljutni a dalukkal. Az új lemez címe arra utal, hogy ebben a kicsit borúsabb időszakban legyen világosság, a világban szükség van a szív, az érzelmek, az empátiánk erősítésére – hangsúlyozta. A lemezen vannak szarkasztikus, humoros dalok is, emellett azonban érzelmesebb hanganyag született – tette hozzá.

A Kaukázus (gyakran Kaukazus) egy magyar alternatív rockegyüttes. Tagjai jelenleg: Kardos-Horváth János (ének, basszusgitár, dalszerzés), Kis Tibor „Sztivi” (gitár), Simonyi Zádor (dobok), Domokos Tibor (billentyűs hangszerek). A Dal 2021 tehetségkutató műsor győztese.

2002-2003-ban az együttes magját képező Kardos és Fűrész Gábor Tatabányáról feltöltötték az internetre első lemezüket, mely a „Majdnem Kína” címet viselte.

A Pál Utcai Fiúk (PUF) honlapjára is belinkelték alkotásukat, amelyet a PUF frontembere is ajánlott rajongóinak. Így hamarosan a magyar underground széles területén vált ismertté a „Kaukázus” név. Az első interjúk, lemezkritikák azonban ennek ellenére sem hozták meg a hőn vágyott áttörést.

2008-ra önálló hangot találtak és néhány slágerükkel („Szalai Éva”, „Tesco”, „Tartós béke”, „Lift”) meghódították a fősodratú médiumokat is.

Felléptek az RTL Klub több műsorában, az ATV-n, a Hír TV-n, a TV2-n, cikkek jelentek meg róluk a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Népszava és sok más napi- és hetilapban, magazinokban. 2008-ban több mint 120 koncertet adtak országszerte, a legkisebb vidéki kluboktól kezdve a legnagyobb fesztiválokig.

Minden alkotásuk szabadon letölthető és terjeszthető volt a hivatalos honlapjukról, amíg a 2010-es médiatörvény miatt fel nem függesztették annak működését.

Zenei világuk komplex és igényes, a drum and basstől az alternatív rockon át a klasszikus értelemben vett popzenéig sokféle stílust ötvöznek. Szövegeik egyaránt szólnak a tatabányai (majd később budapesti) fiatalok átlagos életérzéséről, néha a tudatmódosító szerekről, benyomásokról, politikáról, globalizációról, környezetvédelemről és egyéb olyan témákról, amik a mai fiatalok fejében megfordulhatnak.

2009 októberében bejelentették, hogy 2010. január 2-án tartják utolsó koncertjüket. 2013-ban azonban a zenekar újraalakult, és azóta is aktív. 2014-ben K.U.S. (Kérni ugyanazt semmi) címmel adtak ki nagylemezt, majd két album nélküli dallal (Hatból a három; Mindenki) jelentkeztek.

A 2018-as KpOp album felvételein és turnáján már teljesen új felállásban zenél a zenekar, az eredeti tagokból csak Kardos-Horváth János maradt meg. Ő ének mellett basszusgitárra váltott, gitáron Kis Tibor „Sztivi” (Hiperkarma) játszik, a másik két tag pedig Kardos-Horváth gyerekzenét játszó zenekarából, a Hahó együttesből ismert Domokos Tibor (billentyű) és Prommer Patrik (dob). (Wikipedia)

A DAL 2021 sikere jelentette lemezkészítési lehetőséget kihasználják a fiúk, a Lux nevet kapó hangzó december 13-án jelenik meg!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Trombita Széchenyi

Ha már indult, akkor dobogóra állt a magyar trombitás

Először indult magyar zenész a trombitás vébén Behán Áron András, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának másodéves trombita előadó-művészet szakos hallgatója első magyar indulóként harmadik

Idén is megtartják a Musicum Laudét

Idén is Musicum Laude!

Tehetségeket keres a neves karmester és operarendező! Az énekverseny és mesterkurzus július 13. és 23. között Nagyváradon lesz, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak

Indián a Fonogram-díjjal

Idén ők kapták a Fonogram-életműdíjakat

A fiatalok után a nagy öregeket is díjazták! Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián – közölték

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,