Keresés
Close this search box.

Elkezdődött az idei Bartók Világverseny

Bartók Béla magyar zene
Az idén vonósnégyes formációk számára rendezett megmérettetés élő fordulói keddtől a Zeneakadémia Solti termében várják a közönséget

A résztvevő kvartettek fellépési sorrendjének meghatározásával kezdődött el hétfőn délután a Zeneakadémia vasárnapig tartó versenye

A sorsoláson a Zeneakadémia versenyeinek hagyománya szerint a legfiatalabb induló, a japán Quartet Integra hegedűse, Miszava Kioka húzta ki az elsőként fellépő vonósnégyes sorszámát, amely a bécsi székhelyű Chaos String Quartet lesz a kedden kezdődő elődöntőkben.

A többiek betűrendben követik majd az ábécé végéig, majd onnan elölről, az egész verseny alatt – közölte az MTI-vel hétfőn a Zeneakadémia.

Mint a szervezők emlékeztetnek, a 2017-ben elindított versenysorozat hatéves ciklusokban valósul meg. A páratlan években a hangszeresek mérettetik meg magukat: először a hegedűsök, őket 2019-ben követték a zongoristák, 2021-ben pedig a vonósnégyesek.

A páros években zeneszerzői verseny zajlik, mindig a következő esztendő hangszeres megmérettetésének megfelelő művekkel, és az itt győztes kompozíciók bekerülnek a repertoárba. Az elő- és középdöntők, a döntő, valamint a díjkiosztó gálakoncert élőben követhető a Zeneakadémia Solti termében és online felületein, de beszámol róla a közmédia is.

A közlemény szerint az idén választható műveket tartalmazó lista Haydntól Ligetiig a vonósnégyes-irodalom kiemelkedő szerzeményeit tartalmazza. A repertoárban szerepel Bartók több műve, illetve a 2020-as, zeneszerzőknek megrendezett forduló díjazott alkotásai: az első helyezett, japán Okamoto Sinszuke és a különdíjas Brandenburg Ádám vonósnégyesre írt műve is.

A 24 ezer euró összdíjazású Bartók Világversenyen különdíjakat is kioszthat a nemzetközi zsűri.

A grémiumban idén Kelemen Barnabás, Keller András és Rolla János hegedűművészek, valamint Tallián Tibor zenetörténész mellett a világ kamarazenei életének elismert személyiségei foglalnak helyet: Mikhail Kopelman orosz-amerikai hegedűművész; Björg Lewis norvég csellóművész, a Vertago Quartet alapító tagja; Johannes Meissl osztrák hegedűművész, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem kamarazene-professzora és rektorhelyettese, az Artis Quartet tagja; valamint Oike Ami hegedűművész, a Tokiói Művészeti Egyetem (GEIDAI) tanára.

Az idei verseny előválogató testülete – Keller András hegedűművész és karmester, valamint a Zeneakadémia két oktatója: Falvay Attila hegedűművész, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere és Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője – úgy döntött, hogy a jelentkező kvartettek közül a tervezett 12 helyett 15 formációt enged tovább.

A versenyzők Amerika, Ázsia és Európa fiatal tehetségei lesznek, köztük egy magyar együttes is bekerült az elődöntőbe.

Végül az élő fordulókban tizenegy kvartett vesz részt.

A bécsi illetőségű Chaos String Quartet; az Izraelből, Koreából-Kanadából, Saint Luciából és az Egyesült Államokból származó tagokból álló, az Indianai Egyetemen létrehozott Dior Quartet; a japán tagokból álló Quartet Integra; a salzburgi Mozarteum növendékei által létrehozott, Bécsben működő Javus Quartet; a zeneakadémista magyar tehetségekből álló Korossy Quartet; a Zürichi Zeneművészeti Főiskola négy növendéke alapította Modulor String Quartet; a Dán Királyi Zeneakadémián tanuló tagokból álló, koppenhágai székhelyű Novo Quartet; a dél-koreai Risus Quartet; a belgiumi Sonoro Quartet; a New York-i The Juilliard School egykori és jelenlegi diákjai alapította Unison Quartet, valamint a több országból származó, jelenleg észak-rajna-vesztfáliai bázisú Velvet Quartet.

Az idén vonósnégyes formációk számára rendezett megmérettetés élő fordulói keddtől a Zeneakadémia Solti termében várják a közönséget

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

A Fonogram '24 nyertesei

Ők lettek az idei Fonogram-díj nyertesei

Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram – Magyar Zenei Díjakat. A díjhoz saját nap dukál. így a

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt