Keresés
Close this search box.

ZEDMIND – Instrumentális prog-experimental metal

Zedmind
Picture of Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
Hegyaljai-Boros Zoltán egy multihangszeres-producer, a ZEDMIND a szólóprojektje, ahol a zenéket egy személyben írja, keveri, mastereli.

Nem szeretném, hogy valaki is beskatulyázza Zedmind zenéjét. Valószínűleg ő sem szeretné, ám aki nem érti mit is jelent pontosan az Instrumentális prog-experimental metal, az könnyen elkönyvelheti magában, hogy metál és kész. Nos ez azért kicsit más. A kifejezések értelmezése azonban az idők folyamán változik. (Van, hogy az alternatív egy stílussá változik, divat lesz, így elveszíti eredeti jelentését; hogy más mint a többi.) Nézzük Zedmind zenéjének stílusát kicsit leegyszerűsítve:

  • Istrumentális – Oké, ezt mindenki tudja; nincs ének.
  • Prog – A progresszív rövidítése, minek magyar jelentése: fejlődést támogató. A zene esetében eredetileg a hagyományos pop zene korlátainak elutasítását jelentette, többek közt a különböző zenei stílusok ötvözésével. A rock esetében leginkább a jazz dominált. A kezdeti lépések egyfajta kísérletezések voltak.
  • Experimentál – Magyarul kísérletezőt jelent. Ez már megzavarhatja az idősebb metál rajongókat, hisz nekik a progresszív is az volt.
  • Metál – (Teljesebb nevén Heavy metál.) Ez ugye egy rock műfaj. A kifejezés kitalálói mindössze jelezni kívánták, hogy ez erőteljesebb, keményebb (főként a dobnak, gitárnak és effekteknek köszönhetően), mint az addig megszokott.
  • Modern – Bocsi, ezt már csak én biggyesztem ide, mert ez lenne a pont az i -re.

Zedmind -től elnézést kérek, valóban van némi kritika bevezetőmben, de az nem neki szól. Tőle csak azt kérem, ha lehet használjon magyar kifejezéseket (oneman).

Na de a zene: Zedmind zseniális.

HegyaljaiBoros Zoltán (Zedmind) a zenéket egy személyben írja, keveri, mastereli. A zene mellett a vizualitás is nagy szerepet kap a videoklipek révén, melyek nagy részét szintén ő maga készítette.

Régóta tartó zenei pályája alatt gitárosként működtette zenekarát (FutureRealm), valamint több bandában is megfordult mint dobos, vagy basszusgitáros (At Night I Fly, Without Face, Solar Return, Random
Deeds/ Mindenek). A ZEDMIND szólóprojektet 2016-ban indította el, egy négy számos kislemezzel. Ennek két dalához klip is készült:

  • Water
  • Sad but tru

A második anyag, a nagylemez 2022 végére jelent meg “Playing with the power” címmel. Ehhez három klip készült:

  • Mequaton
  • Stellar Room
  • Synomidocta

Íme az album: youtube.com/watch?v=vTjDXAqTO0Q

 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt