Keresés
Close this search box.

ZEDMIND – Instrumentális prog-experimental metal

Zedmind
Picture of Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
Hegyaljai-Boros Zoltán egy multihangszeres-producer, a ZEDMIND a szólóprojektje, ahol a zenéket egy személyben írja, keveri, mastereli.

Nem szeretném, hogy valaki is beskatulyázza Zedmind zenéjét. Valószínűleg ő sem szeretné, ám aki nem érti mit is jelent pontosan az Instrumentális prog-experimental metal, az könnyen elkönyvelheti magában, hogy metál és kész. Nos ez azért kicsit más. A kifejezések értelmezése azonban az idők folyamán változik. (Van, hogy az alternatív egy stílussá változik, divat lesz, így elveszíti eredeti jelentését; hogy más mint a többi.) Nézzük Zedmind zenéjének stílusát kicsit leegyszerűsítve:

  • Istrumentális – Oké, ezt mindenki tudja; nincs ének.
  • Prog – A progresszív rövidítése, minek magyar jelentése: fejlődést támogató. A zene esetében eredetileg a hagyományos pop zene korlátainak elutasítását jelentette, többek közt a különböző zenei stílusok ötvözésével. A rock esetében leginkább a jazz dominált. A kezdeti lépések egyfajta kísérletezések voltak.
  • Experimentál – Magyarul kísérletezőt jelent. Ez már megzavarhatja az idősebb metál rajongókat, hisz nekik a progresszív is az volt.
  • Metál – (Teljesebb nevén Heavy metál.) Ez ugye egy rock műfaj. A kifejezés kitalálói mindössze jelezni kívánták, hogy ez erőteljesebb, keményebb (főként a dobnak, gitárnak és effekteknek köszönhetően), mint az addig megszokott.
  • Modern – Bocsi, ezt már csak én biggyesztem ide, mert ez lenne a pont az i -re.

Zedmind -től elnézést kérek, valóban van némi kritika bevezetőmben, de az nem neki szól. Tőle csak azt kérem, ha lehet használjon magyar kifejezéseket (oneman).

Na de a zene: Zedmind zseniális.

HegyaljaiBoros Zoltán (Zedmind) a zenéket egy személyben írja, keveri, mastereli. A zene mellett a vizualitás is nagy szerepet kap a videoklipek révén, melyek nagy részét szintén ő maga készítette.

Régóta tartó zenei pályája alatt gitárosként működtette zenekarát (FutureRealm), valamint több bandában is megfordult mint dobos, vagy basszusgitáros (At Night I Fly, Without Face, Solar Return, Random
Deeds/ Mindenek). A ZEDMIND szólóprojektet 2016-ban indította el, egy négy számos kislemezzel. Ennek két dalához klip is készült:

  • Water
  • Sad but tru

A második anyag, a nagylemez 2022 végére jelent meg “Playing with the power” címmel. Ehhez három klip készült:

  • Mequaton
  • Stellar Room
  • Synomidocta

Íme az album: youtube.com/watch?v=vTjDXAqTO0Q

 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi

„Mint a kés a vajban” – megjelent a CSILLAGTÚRA

Március 21-én jelent meg Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi közös projektjének legújabb gyümölcse, a CSILLAGTÚRA, amely nemcsak azért különleges, mert ezúttal Péter is énekel, hanem mert a HIPERKARMA zenekar játszotta fel a zenét.