Keresés
Close this search box.

Tisza-Tavi Fesztiválnapló – Szombat

Tisza-Tó
Tour d’Opera túra

Fesztiválnaplónk segítségével napról napra nyomon követhetők a Tisza-tavi Fesztivál eseményei. A rendezvény második napján főszerepet kaptak a kerékpárok…

Naplóíró: Vona Ildikó

2020. 08. 01. – TOUR D’OPERA – kerékpáros túra

A Tisza-tavi Fesztivál második napján egy felejthetetlen gigaprodukció részei lehettek azok, akik kerékpárra pattantak, és vállalták a túra távját. Igazi kuriózum volt a tizenkét órán át tartó program, mely során a zene, a természet és a sport találkozott.

Tisza-Tavi Fesztivál kerékpár
Fotó: Vona Ildikó

Szombaton reggel sor került a sokak által már nagyon várt eseményre: kisorsolták a fesztivál Facebook-játékában résztvevők között azt a vadonatúj kerékpárt, amit a rendezvény egyik szponzora ajánlott fel. Izgalmasan alakult a bicikli sorsa, ugyanis nyertese nem jelentkezett érte, ezért a nap végén a szervezők újabb sorsolás mellett döntöttek. Az már eredményes lett: a nyertes – egy hölgy – meghallván a saját nevét először felsikoltott örömében, aztán szaladt átvenni a kerékpárt.

A Tour d’Opera túra szombaton 9.00 órakor vette kezdetét Tiszafüreden, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumnál. A Romano Drom zenekar vérpezsdítő muzsikájára keltek útra a kerekezők, akik a Pihenőparkból indulva további, Tisza-tó menti településeket érintve, csodálatos természeti környezet mellett a 67 km-es távba beépített 9 pihenő során kulturális élményekkel is gazdagodtak.

Többféle műfajban tevékenykedő művészek várták a résztvevőket a pihenőkben. Poroszlón, a református templomban a Vox Mirabilis Kórus koncertjét hallgathatták, meghitt környezetben. Egyházi és világi művekkel kedveskedett az énekkar, Zemlényi Katica vezényletével. Produkciójuk érdekessége, hogy amolyan templomi flasmobként indult. Először a nézők között ülve énekeltek a tagok, majd gondosan megtervezett koreográfia alapján járkáltak a padsorok között. A templom különböző pontjain elhelyezkedve teljesen betöltötték hangjukkal a teret. Különleges hatást keltett, amikor a baloldali karzaton a nők, míg a jobboldalin a férfiak énekeltek. Miklósa Erika operaénekes szintén kedvet kapott a dologhoz, és egy dal erejéig beszállt a produkcióba. A fesztivál szervezői egy kis meglepetéssel kedveskedtek neki: felköszöntötték a művésznőt a születésnapja alkalmából.

Sarud Élményfalu volt a túra következő pihenőpontja, majd Tiszanána, Dinnyéshát következett, ahol a Band of StreetS adott koncertet. Formációjuk jellegzetessége a merész hangszerelés, valamint a: 2 ütő- és 7 fúvós hangszerrel elért egészen különleges hatás. Sarudról Kiskörére biciklizett tovább a Tour d’Opera csapata; ott Vásáry André várt mindenkit musical-részletekkel, ABBA-slágerekkel, filmzenével, és a híres Timre to say goodbye című dal sem maradhatott el.

Abádszalók strandján finom ebédet kaptak a túra résztvevői. Gyorsan fogyott az ízletes székelykáposzta, a jó ebédhez pedig a muzsikát az OtherSide Music szolgáltatta.

100 tagú Cigányzenekar
Fotó: Vona Ildikó

Tiszaderzs kikötőjében a Magyar Örökség és Hungarikum-díjas 100 Tagú Cigányzenekar hangversenye nyújtott kellemes kikapcsolódást és töltődést a fáradni kezdő kerékpárosoknak. Felcsendült többek közt Monti Csárdása, Brahms V. magyar tánca, és Bizet Carmen című operájából is csodálatos részleteket játszottak a muzsikusok. Előttük lépett színpadra a Tiszaderzsi Tavirózsa Népdalkör, a helyi asszonyok pedig ízletes házi süteményekkel fogadták az érkezőket.

Tiszaszőlős Aranyosi kikötőjében Sári Évi énekelt, míg Tiszafüred Kormorán kikötőjében a latin-amerikai dallamokat játszó Seres Brothers adott vérpezsdítő gitárkoncertet. A testvérpár fergeteges előadásában  elhangzott többek közt a La Bamba, a Bamboleo című Gipsy Kings sláger, valamint a Desperado című film híres betétdala.

Tiszafüred Kerékpáros Centrumba visszaérkezve zárult az idei Tour d’Opera; a résztvevők fizikálisan kellemesen elfáradtak, ám szellemben és lélekben már nagy izgalommal várták a vasárnapi Boat d’Opera csónakos túrát.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt