Tisza-Tavi Fesztiválnapló – Gálakoncert

Tiszatavi fesztival
magyarzene

magyarzene

Kitárta kapuit a Természet Operaháza

Látványos gálakoncerttel pénteken megnyílt a Tisza-tavi Fesztivál. A forró hangulatú gálával hivatalosan is kitárta kapuit a Természet Operaháza, hogy három napon át építse azt a hidat, amely összeköti a zenét, a sportot és a természet szeretetét.

Tisza-Tó
Fótó: Vona Ildikó

Fesztiválnaplónk segítségével – mely egyben dokumentálása is a fesztiválnak– napról napra nyomon követhetik az eseményeket. Igyekszünk mindenhol ott lenni, mindent megfigyelni, hogy az eseményekről ‘élőben’ tudósíthassunk. Reméljük, írásaink révén képet kapnak a Tisza-tavi Fesztiválról. A történéseket rögzítő naplóbejegyzések mellett ezt szolgálják a fesztivál pillanatait, hangulatát megörökítő fotók is.  A videónaplót megtekintve pedig azok is részesei lehetnek a rendezvénynek, akik nem tudtak személyesen jelen lenni.

Élje át velünk az opera és a természet találkozásának ünnepét!

Naplóíró: Vona Ildikó

2020. 07. 31. – Gála a tóparton, nyitva a fesztivál!

Tapsvihar kísérte a Tisza-tavi Fesztivál nyitó eseményét. A rendezvény ünnepélyes megnyitását jelentő esti gálára a tiszafüredi Morotva félszigeten került sor. Várakozással teljes volt az első nap, izgalommal töltötte el a közönséget. Néhány hete már hallani lehetett különféle sajtóorgánumokban, hogy nagy bejelentés hangzik majd el a pénteki gálakoncerten.

L. Simon László országgyűlési képviselő köszöntő beszédében megosztotta a titkot a nézőkkel: Debreczeni Ildikó ötlete nyomán Magyar Tavak Fesztiválja néven valósul meg az a projekt, amelyben a Velencei-tó és a Balaton társrendezvényként csatlakozik a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztiválhoz.

„Örömmel jelentem be önöknek, hogy 2021-ben a Tisza-tavi operafesztivál egy társrendezvénnyel bővül a Velencei-tónál, 2022-ben pedig már – tihanyi központtal – három helyszínen fogunk fesztivált rendezni: a Tisza-tónál, a Velencei-tónál és a Balatonnál” – mondta a képviselő.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a fesztivál értékteremtő és közvetítő szerepéről szólva azt kérte a közönségtől, hogy az első taps legyen a művészeké.

Opera fesztivál
Fótó: Vona Ildikó

A nyitó produkcióként felcsendülő Fesztiválhimnuszt a Szegedi Klúg Péter Iskola hallássérült diákjainak jelelése tette felejthetetlenné, majd Csete Beáta, az est háziasszonya röviden összefoglalta az eltelt hat Tisza-tavi Fesztivál eseményeit, és ismertette az idei programot. A bevezetőt követően színpadra léptek az est sztárjai: Miklósa Erika koloratúrszoprán, Horváth István tenor, Horgas Eszter fuvolaművész, Kalmus Felicián csellóművész. A kitűnő Toshifumi Kanai karmesternek, a Szolnoki Szimfonikus Zenekarnak, és valamennyi közreműködőnek köszönhetően tapsviharos kezdetnek lehettünk szemtanúi.

Kalmus Felicián két saját szerzeményt adott elő csellón, a Téli keringő és a Papírsárkány egyaránt elnyerte a közönség tetszését. Miklósa Erikától Júlia áriáját halhattuk, Gounod Rómeó és Julia című operájából, Horváth Istvántól pedig Erkel Bánk bán című operájából a címszereplő híres „Hazám, hazám” áriáját. A két énekes közös produkciókkal is megörvendeztette a közönséget: előbb Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjéből az „Álom-álom”, majd Erkel Hunyadi László című operájából Gara Mária és Hunyadi László duettjét adták elő.

A gála első részét Horgas Eszter fuvolaművész zárta, aki már visszatérő vendégnek számít a Tisza-tavi Fesztiválon. Ezúttal a Keringőt játszotta Aram Hacsaturján Masquerade – szvitjéből, majd Ifj.Johann Strauss keringője, a Tavaszi hangok zárta a gálaest első felét.

A második részben a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Toshifumi Kanai vezényletével – noha július végén vagyunk – mégis olyan hangulatot teremtett, mintha újévi hangversenyen lennénk. Műsorukon polkák, indulók, keringő szerepeltek, a Strauss-dinasztia szerzeményei pedig lázba hozták a közönséget. A Triccs-Traccs polka, a Kék-Duna keringő, a Cigánybáró Bevonulási indulója ismét meghozta a kívánt hatást: a Radetzky-indulónál ezúttal is készségesen együttműködött a közönség. A karmester jelzésére most is hangos és ütemes tapsolással válaszoltak a nézők.

Több produkcióban közreműködtek: a Fővárosi Nagycirkusz művészei, akik akrobatikus mutatványokkal ejtették ámulatba a jelenlévőket. A ráadás számok után különleges víziprodukció következett Sándor Szilvia táncművész és Sóki Ferenc tárogatóművész előadásában. Az estet látványos fényfestés koronázta – s egyben zárta-, a közönség pedig kitörő tapssal ünnepelte a művészeket.

Tisza-Tavi Fesztiválnapló – 1. nap képekben (Fotók: Vona Ildikó)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Mindenünk a zene

Friss

Zenei Alkotó Műhely Oroszlányban

Zenészeket vár Oroszlányban a ZAM!

2021  július 28 -tól nyitja kapuit az oroszlányi Zenei Alkotó Műhely (röviden ZAM), mely minden szerdán 15 órára várja mindazokat akik részt vennének közös zenélésben, alkotásban, vagy szeretnék megvalósítani zenei ötleteiket.

skyabove

Felhők felett mindig kék az ég!

Ebben a számban is ugyanúgy törekednek a zenéjükkel a közönség megmozgatására, mint a személyes és univerzális problémák, és az érzelmek hullámzásának bemutatására.

The Wallkids werkfilm

Werkfilmmel jelentkezett a Wallkids

A The Wallkids zenekar leforgatta legújabb klipjét,a Hiába futsz! című dalukhoz, mégpedig nem is akárhol, hanem a kiskörei művelődési házban.

Double Rise Torockó Kistehén

Erdélyi rajongóitól is búcsúzik a Kistehén

A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre festői környezetben fekvő településen a hajnali napfelkelte után a Székelykő sziklatömbje mögött egy időre eltűnik, majd újra felkel a nap. A fesztivál három napjára hat napfelkeltét ígérnek a szervezők.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt