Keresés
Close this search box.

Szülinapot ünnepelt a Tisza-tavi Fesztivál – folytatás a Balatonnál

Tisza-tavi fesztivál
Operagálával, koncertekkel, családi nappal, csónakos és kerékpáros túrával ünnepelte tizedik születésnapját a Tisza-tavi Fesztivál a múlt hétvégén Tiszafüreden.

A Magyar Tavak Fesztiválja rendezvénysorozat zászlós hajójának számító Tisza-tavi Fesztivált Debreczeni Ildikó ötlete alapján – és vezetésével – szervezik meg minden év júliusában.

Népszerű művészek adtak koncertet az eltelt időszakban, és a zene mellett kellemes sportprogramok is hívogatták az érdeklődőket. Az egyre népszerűbbé váló eseményhez 2021-ben csatlakozott a Velencei-tó, majd 2022-ben a Balaton. Így jött létre a három tavat összefogó Magyar Tavak Fesztiválja rendezvénysorozat.

Idén júniusban a Velencei-tónál tartott gálaesttel rajtolt az a program, amellyel a Tisza-tavi Fesztivál tizedik születésnapját ünneplik. Július 28-én aztán Tiszafüreden is látványos megnyitóval kezdetét vette a kétnapos mulatság.

Péntek délben a Városháza előtti téren nyitókoncert indította a műsort. Fellépett Miklósa Erika és Rab Gyula operaénekes, zongorán közreműködött Harazdy Miklós. Bemutatót tartottak a Tiszafüredi Mazsorettek és a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar. Délután Csepregi Éva koncertjét hallgatták a rajongók, majd este a Morotva félszigeten került sor a mostanra már hagyománnyá váló TO’PERA gálára. Az est rendezője Novák Péter volt, fellépői pedig Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán, Rab Gyula tenor és a Budapest Jazz Orchestra.

A rászedett kádi c. vígopera előadása a Savaria zenekar és operaénekesek hozták Tiszafüredre
A rászedett kádi c. vígopera előadása a Savaria zenekar és operaénekesek hozták Tiszafüredre

Július 29-én, szombaton a Morotva Kerékpáros Pihenőpark adott otthont a nagyszabású szülinapi partinak. Családi nap, koncertek, főzőverseny, Tour D’Opera kerékpáros és Boat D’Opera csónakos túra kínált kellemes időtöltést. Kézművesek, civil szervezetek, tóparti települések bemutatóit is meg lehetett tekinteni, a hortobágyi csikósok révén pedig megelevenedett az alföldi lovas élet. A főzőversenyre jelentkezőknek idén Petőfi Sándor kedvenc ételét, a székelygulyást kellett megfőzniük, amit – a szakmai zsűri értékelése után – a fesztiválozók is megkóstolhattak.

A nap folyamán fellépett mások mellett Vadkerti Imre, Horti Lilla, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Gregor Bernadett, Dóka Attila, Dívák formáció néven Détár Enikő, Fésűs Nelly, Ladinek Judit, a Savaria Barokk Zenekar, továbbá Varga Katica, Tóth Péter Lóránd, a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar. Este a Csík zenekar és Miklósa Erika közös koncertjével zárult az idei programkínálat zenei része.

Ismét nagy siker volt a délelőtti Tour D’Opera kerékpáros túrára. Ezúttal a bringások elkerekeztek és megtekintették Tiszafüred nevezetességeit. A Kiss Pál Múzeum, a Tariczky Endre régészeti kiállítás, a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház, a Magyarok Nagyasszonya római katolikus templom, a Kormorán Kikötő, a Tiszaörvény környékén folyó ásatás és a Kemény-kastély szerepelt a túra útvonalán.

Csikósok a Tisza-tavi fesztiválon
Csikósok a Tisza-tavi fesztiválon

Délután a Boat D’Opera túra résztvevői csónakkal bejárták a Tiszafüred környéki labirintusokat. A zenés kirándulás folyamán Rab Gyula tenorista énekelt, Szász Szabolcs játszott tangóharmonikán.

Bár a Természet Operaháza- Tisza-tavi Fesztivál kétnapos eseménye befejeződött, még hátra van a balatoni program. Augusztus 26-án Tihanyban kerül megrendezésre a Balatoni Fesztivál, ott zárul majd a Magyar Tavak Fesztiválja idei programja.

Szöveg és fotók: Vona Ildikó

Mindenünk a zene

Friss

üvegvilág Kyra

Kyra ezekkel a dalokkal biztos befutó

Popénekesből lett influenszerből újra popénekes – visszatérés a kezdetekhez Fedor Kyra tehetségére már 1998-ban felfigyelhetett az igazán szemfüles közönség, hiszen a TV2 által sugárzott KIFUTÓ

Bőköz Fesztivál

Művészetek Köze az Ormánságban

Az idei Bőköz Fesztiválon sok-sok zenével egyszerre három fesztiválprogram várja az igényes nyári kikapcsolódást keresőket A hagyományos programkínálaton túl – könnyűzenei nagykoncertek, színházi előadások, folk-programok,

Mikepércs Fifty Fifty

Mire nem jó egy templomkert: pl. erre is

Rendhagyó esemény Mikepércsen, kattintás után kiderül, mi is! Nem mindennapi kezdeményezést hozott létre három évvel ezelőtt Czapp József mikepércsi református lelkipásztor: minden évben pünkösdkor ugyanis

Gorg & Benzol

Mi a közös Azahriahban és egy piacban?

Egynapos koncertsorozatot bonyolít le rendhagyó budapesti helyszíneken a Gorg & Benzol Nagyon Kis Magyarország Turné-jukon a fúziós jazztrió május 25-én piacon, hipermarket kertészeti osztályán, budapesti

DJ palotai

Palotaira emlékeznek az új budapesti parkban

Május 17-én megnyílik Budapesten a Városháza pop-up park, ahol tavasztól késő őszig várják tematikus estékkel és programokkal a látogatókat Először Budapest alapításának 150. évfordulóján, november

Loreen

Loreen is eljön Magyarországra

Két Eurovíziós győzelem után már ideje volt Az Eurovíziós Dalfesztivál egyetlen kétszeres női győztese, Loreen ad koncertet jövőre Budapesten. A svéd énekesnő 2025. március 2-án