Keresés
Close this search box.

Különleges szoborral emlékeznek Szenes Ivánra

Szenes Iván Andrea Józsefváros
Egyedi, hangjegy alakú lábazatra épült táblát lepleznek le a Szenes Iván Emlékkoncerten.

Egyedi, hangjegy alakú lábazatra épült táblát tervezett Szenes Andrea, a dalköltő lánya, édesapja emlékére, melyet a vasárnap megrendezésre kerülő Szenes Iván Emlékkoncerten ünnepélyes keretek között avatnak fel

Táblaavatással kezdődik idén szeptember 5-én a Szenes Sláger ünnepi hét. A tábla egyik oldalán a fiatal Iván látható, ahogy ott áll a téren, élete teljében, 18 évesen. A zöld tábla másik oldalán közismert zongorás képe díszeleg és mellette művészeti hitvallása olvasható. Szenes Iván kedvenc színe mindig is a zöld volt, rendszeresen zölddel írt, ezért aláírása is ezzel a színnel van kinn emléktábláján. Az egyedi, hangjegy lábazatra épült táblát a dalköltő lánya, Szenes Andrea tervezte, amelyről nem maradhatott le a népszerű „Próbálj meg lazítani…” című slágere és kottája sem.

Andrea azt szeretné, hogy aki idejön, az nyugalmat találjon és bíztatást arra, hogy örülni tudjon az élet szép dolgainak. A táblán szereplő kép Szenes Ivánról éppen azon a helyen készült sok-sok évtizeddel ezelőtt a jóképű fiatal szerzőről, ahol most a tábla is áll. Csak a park növényzete változott, a fák még ugyanazok, és a szülői és alkotói ház is ugyanúgy ott áll az út másik oldalán, mint hajdanán.

Szenes Iván szerette maga körül a boldog embereket, többek között ezért hívja meg 11. alkalommal lánya, Szenes Andrea, édesapja kedvenc, józsefvárosi környezetébe vendégeit, hogy fesztiválhangulatba hozza a hallgatóságot.

Szenes Iván Józsefváros
Szenes Andrea és a tábla.

Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármestere minden eddigi koncerten részt vett és szociológusként nagyon büszke rá, hogy tömegeket vonz az emlékkoncert és az emberek vérébe ivódtak mára a Szenes dallamok. „Mindig nagy élmény és öröm számomra együtt dúdolni a dalokat a közönséggel. Kultúraszociológia tárgy előadásaimon is ki szoktam emelni a kulturális események közösségi erejét, mely ebben az esetben látszik igazán, hogy halhatatlanná teszi Szenes Iván generációkat átölelő slágereit” – mondta az alpolgármester úr.

Az ingyenes koncert vasárnap este 18.30-tól kerül megrendezésre a Szenes Iván téren. Több korosztály is képviselteti magát a színpadon a művész tiszteletére. A generációkat összekötő dalokat többek között Gergely Robi, Kökény Attila, Kocsis Tibor, Zalatnay Sarolta, Opitz Barbi, Balázs Péter, Singh Viki, Voith Ági, Bodrogi Gyula, Csonka András, Nyári Károly és az Apostol együttes előadásában élheti át a közönség.

Szenes Andrea álma valóra vált, hiszen édesapja halhatatlanná vált slágerei által, dalaival köztünk él, emberek százezreit hozza lázba és az új generáció is jól ismeri dalait. Szenes Andrea és Bodrogi Gyula azon viccelődtek pár éve, hogy ez a koncert egy másik generáció „szigetfesztiválja”. Jogosan, hiszen az esemény minden évben tízezres látogatottságú, Budapest egyik legnépszerűbb koncertjei közé tartozik, mindemellett Józsefváros egyik legnagyobb rendezvénye.

A legendás dalszövegíró nevéhez olyan slágerek köthetők, mint az Úgy szeretném meghálálni, Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Kislány a zongoránál, Vuk dala, Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Nemcsak a húszéveseké a világ, Kicsi gyere velem rózsát szedni, Találkozás egy régi szerelemmel, Mindenkinek van egy álma,

Mondd miért szeretsz te mást, Próbálj meg lazítani, vagy az Isten véled édes Piroskám. Szenes Iván gyermekkorától egészen 88 éves koráig élt és alkotott

Józsefvárosban, az igazi otthonában, itt készítette 2000 dalát, 100 színdarabját, tucatnyi filmjét. Ráadásul már az ő édesapja is, Szenes Andor – a 30-as évek népszerű dalköltője – pontosan itt, ezen a téren alkotott annak idején Lehár Ferenccel és Kálmán Imrével. 

Szenes Iván Szenes AndreaEbben az inspiratív, csodaszép környezetben tiszteleg számos előadó, művész és a teljes hallgatóság Szenes Iván munkássága előtt. A nagyszabású zenei koncert és talkshow Szenes Andrea műsorvezetésével kerül színpadra, ahol megoszt velünk családjáról eddig nem hallott történeteket. A koncerten mindemellett átadásra kerülnek a Szenes Iván Művészeti díjak is.

A koncert felhőtlen szórakozást ígér a résztvevőknek a hosszú vírusos időszak után, ahogy Szenes Iván is megénekelte: „Mintha sohase hagynád abba, úgy kell élni, a holnapokkal bátran szembe nézni. Égni, égni, teljes lánggal égni, úgy kell bízni, hinni, tűrni és remélni. Az élettől a szépet számon kérni, a rossz időt a jóra felcserélni, A csillagot az ujjaddal elérni. Mintha sohase hagynád abba, úgy kell élni…!”

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerint a 8. kerület egy művészi terület.  „Szenes Iván is a mi kultúránkhoz tartozik és munkássága segít minden generációt abban, hogy a klasszikus értékeket megőrizzük és odafigyeljünk rájuk.”

Szenes Iván háza hamarosan slágermúzeummá alakul, ennek lánya szintén örül.

A koncertről készült televíziós felvételeket a Duna World közvetíti

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi

„Mint a kés a vajban” – megjelent a CSILLAGTÚRA

Március 21-én jelent meg Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi közös projektjének legújabb gyümölcse, a CSILLAGTÚRA, amely nemcsak azért különleges, mert ezúttal Péter is énekel, hanem mert a HIPERKARMA zenekar játszotta fel a zenét.