Keresés
Close this search box.

„NYITUNK!” – Országos kiállítással és molinókampánnyal nyitnak a közművelődési intézmények

orszagos nemzeti agora muvelodesi
A Nemzeti Művelődési Intézet tizennégy magyarországi agóra részvételével, valamint az akcióhoz kapcsolódó közel ezer közművelődési intézménnyel 2021. május 15-én 10:00 órától országos közművelődési megnyitó eseménysorozatot valósít meg.

Ami eddig zárva volt, most újra nyitva lesz

A Nemzeti Művelődési Intézet tizennégy magyarországi agóra részvételével, valamint az akcióhoz kapcsolódó közel ezer közművelődési intézménnyel 2021. május 15-én 10:00 órától országos közművelődési megnyitó eseménysorozatot valósít meg.

A Nemzeti Művelődési Intézet az ország 3155 településén működő közösségi színtérrel és közművelődési intézménnyel tart kapcsolatot. A koronavírus-járvány alatt az állami közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet olyan fejlesztésekkel segítette az országos közművelődési hálózatot, mint aszakkor.hu tudásmegosztó felület, amelyen több mint harmincezren mélyültek el az online kézműves szakkörök világában.

Agóra volt, agóra lesz

Vagy a Jógyakorlaton.hu online felület, amelyen hétről hétre több ezer kulturális szakember részvételével tartott online értekezletet, és adott lehetőséget a bemutatkozásra a települési jó gyakorlatokat (kirakatkiállítás, online mesemondás, virtuális tojáskeresés stb) bemutató szervezeteknek. A honlap a tudásmegosztáson kívül a szakemberek számára szakmai segítséget és mentális megerősítést nyújtott a világjárvány alatt.

A közművelődési intézmények, közösségi színterek a helyi kulturális élet fáradhatatlan motorjai, éves szinten országosan közel 70 milliós nagyságrendben fogadják a látogatókat, a rendezvények mellett szakkörökkel, kiállításokkal, a helyi közösségek számtalan találkozási alkalmával járulnak hozzá a helyben elérhető kulturális élet megteremtéséhez.

Még két nap a nyitásig

Május 15-én 10 órától – a közművelődési helyszínek újranyitásának alkalmából – a Nemzeti Művelődési Intézet tizennégy magyarországi agórával együttműködve országos megnyitó eseménysorozatot hirdet. A közös akció központi eseménye egy, a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítás, mely 15 egymással megegyező példányban készült el, és az ország 15 pontján egy időben nyílik meg.

A figyelemfelkeltő megnyitósorozatot a meghirdető intézmény minden csatlakozni kívánó közművelődési intézményre és közösségi színtérre kiterjesztette. A helyszínek a Nemzeti Művelődési Intézet által 1000 példányban elkészített NYITUNK feliratú molinót igényelhetnek, ennek kihelyezésével az intézmények és a színterek az országos megnyitóhoz való csatlakozásukat fejezhetik ki. Az akció sikerét mutatja, hogy alig huszonnégy óra alatt közel 400 közművelődési helyszín élt a lehetőséggel, és igényelte a „NYITUNK” feliratú molinót.

Országszerte sok helyen várják a művelődni vágyókat

A kiállításmegnyitót megelőzően Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszönti a résztvevőket.A kiállításmegnyitót követően helyszínenként egyedi kulturális bemutatókkal, produkciókkal folytatódik az országos kulturális kapunyitogató program.

Az országos közművelődési újranyitást népszerűsítő kampány helyszínei;
• Aba-Novák Agóra Kulturális Központ (Szolnok) abanovak@ankk.hu
• A Vértes Agórája (Tatabánya) info@avertesagoraja.hu
• AGORA Szombathelyi Kulturális Központ (Szombathely) info@agora-savaria.hu
• Agóra Tudományos Élményközpont (Debrecen) agora@agoradebrecen.hu
• Agóra Veszprém Kulturális Központ (Veszprém) igazgato@agoraveszprem.hu
• Babits Mihály Kulturális Központ (Szekszárd) info@szekszardagora.hu
• Bessenyei Ferenc Művelődési Központ (Hódmezővásárhely) bfmk@bfmk.hu
• Csabagyöngye Kulturális Központ (Békéscsaba) info@csabagyongye.com
• Együd Árpád Kulturális Központ (Kaposvár) titkarsag@egyudkaposvar.hu
• Erkel Ferenc Kulturális Központ (Gyula) muvhaz@gyulakutlt.hu
• Flesch Központ (Mosonmagyaróvár) info@flesch.hu
• Hírös Agóra (Kecskemét) hirosagora@hirosagora.hu
• Szent-Györgyi Albert Agóra (Szeged) kapcsolat@agoraszeged.hu
• Váci Mihály Kulturális Központ (Nyíregyháza) titkarsag@vacimuv.hu

Országos szinten bővebb információk és interjúegyeztetés: Nemzeti Művelődési Intézet (Lakitelek) titkarsag@nmi.hu

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss