Keresés
Close this search box.

Modern Lobotómia, avagy itt az új Árnyéknyúl dal

Árnyáknyúl - Modern Lobotómia
Modern Lobotómia. A mentális problémák elleni küzdelem fontosságára hívja fel a figyelmet az új Árnyéknyúl dal.

Hátborzongató kifejezés, pedig akik régóta követik a debreceni zenekar munkásságát, tudhatják, hogy ez volt a formáció előző neve, ezen a néven alakultak 2016-ban. Az Árnyéknyúl nevet 2018-ban vették fel, első, cím nélküli nagylemezük már ezen a néven jelent meg 2019-ben.

A dal még ennél is régebbi. Több, mint tíz éve íródott, 2012-ben egy teljesen más felállású zenekarban. Sötét témája régóta kísérti Kovács Kareszt, a dalszöveg íróját, így most úgy döntött jelenlegi zenésztársaival, hogy elkészítik a dal végleges verzióját. Egyrészt a súlyt neki le kell tenni, másrészt sokaknak segíthet a dal üzenete: beszélni kell a problémákról, az alkohol, a drogok és a gyógyszerek nem jelentenek megoldást.

A zenekar nemrég podcast-sorozatot indított, amelyben adásonként elemeznek ki egy-egy dalt az érkező nagylemezről. A Modern Lobotómia dalról szóló epizódba meghívták vendégnek Gyenge Norbert basszusgitárost, aki jelen volt a dal megszületésénél, ugyanis akkoriban együtt zenélt Kovács Karesszel.

Karesz azért írásban is választ ad arra a kérdésre, hogy mit is jelent számára ez a dal:

„Ez a dalunk a legsötétebb az egész lemezen. Évek óta kerestük a végleges formáját, és úgy gondolom, most megtaláltuk. Kifejezetten stúdió dalt csináltunk belőle, ami tőlünk ritka – az Árnyéknyúllal leginkább a dokumentációs jellegre törekszünk a lemezek felvételénél. Itt szerettünk volna valami újat mutatni. A dal az öngyilkosságról, annak kísérletéről vagy gondolatáról, az egész témát körülvevő érzésekről szól. Szeretnénk azt üzenni a dallal, hogy beszéd az egyetlen kiút ebből az érzésből. Nem a drogok, a gyógyszerek, vagy mellékutak, hanem a beszéd. Beszélni kell róla. Egy haverral, baráttal, családtaggal, szakértővel, mindegy kivel, de ki kell nyitni a szádat. Nem kell egyedül lenni. Mindig van segítség.”

A mű – a zenekarhoz hűen – kapott egy dalszöveges videót is, erről így nyilatkozott a frontember:

„Egy installációt csináltunk egy öngyilkossági helyszínelés témájában – próbáltuk elkapni a dal hangulatát. Habár a képminőség hagy kívánni valót maga után, az eredeti koncepció nem sérült: házon belül készült az anyag.”

A súlyos videó: youtu.be/bakjvcv_jzQ

A debreceni zenekar ezzel lezárta a dalok külön megjelentetését a második nagylemez kapcsán, a Modern Lobotómia zárja ezt a sor. Az album idén tavasszal jelenik meg. A zenekar legközelebb a Made in Debrecen Fesztiválon lép majd fel márciusban, áprilisban pedig lemezbemutató koncertet tartanak, szintén Debrecenben.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Vitorlás kötél

Vitorlás kötélzet: átfogó útmutató (X)

A hajókötélzet megfelelő használata nélkül a vitorlás hajók irányítása és működtetése gyakorlatilag lehetetlen lenne. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a vitorlás kötelek rendszerének alapjait, főbb elemeit, karbantartását, biztonsági előírásait, valamint a megfelelő kötélzet kiválasztását és vásárlását.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt