Madarász Iván az Artisjus tiszteletbeli elnöke

Artisjus iroda
Madarász Iván zeneszerzőt választották az Artisjus tiszteletbeli elnökének. A művész 2014-től 2022-ig töltötte be az egyesület elnöki posztját, melyen Németh Alajos „Lojzi” váltotta.

Madarász Iván tiszteletbeli elnökként folytatja korábbi misszióját – feladatának érzi tovább erősíteni az Artisjus kedvező megítélését.

Az Artisjus Egyesület küldöttgyűlése hivatalosan most először választott tiszteletbeli elnököt, Madarász Iván Kossuth-díjas művész kapta meg a kitüntető címet. Hasonló kinevezést, „örökös elnöki” címet utoljára Kodály Zoltánnak szavaztak meg a hazai szerzők, ám azt még az Artisjus elődszervezete adományozta a zeneszerzőnek. A tiszteletbeli elnök jogai és kötelezettségei megegyeznek az egyesületi tagokéval, de a címet csak az egyesület korábbi elnökei tölthetik be. Madarász Iván a tizennegyedik elnöke volt a szerzői egyesületnek, a két évre szóló vezetői tisztségre háromszor választották újra. 2014-től egészen 2022-ig ő töltötte be az elnöki szerepet, majd 2022 februárjában Németh Alajos „Lojzi”, a Bikini alapító-dalszerzője váltotta őt a poszton. Madarász Iván volt az első olyan zeneszerző, aki nem miniszteri kinevezéssel, hanem a zeneszerzők választásával került a Vezetőségbe.

Madarász Iván
Madarász Iván

„Életem csaknem felét, 32 évet az Artisjusban töltöttem. A mai napig a szerzői egyesület az életem meghatározó területe a komponálás és a Zeneakadémiai tanítás mellett. Korábban elnökként és most az új posztomon is arra törekszem, hogy a szerzők baráti együttműködése fennmaradjon műfajoktól és stílusoktól függetlenül. Feladatomnak érzem az egyesületünkről kialakult kép folyamatos formálását is. Ahogy azt egyre többen elismerik, az Artisjus már évtizedek óta nem egy bürokratikus hivatal, hanem a magyar zeneszerzők, szövegírók, költők, irodalmárok társasága. Ők pedig az Egyesületben azért dolgoznak, hogy biztosítsák a szerzők alkotómunkájához megfelelő körülményeket.”

Madarász Iván 1949-ben született, Kossuth-, Erkel Ferenc-, Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntették. 1980 óta állandó oktató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2002 óta egyetemi tanári rangban a zenetudományi és -elméleti tanszéken tanít. Az Artisjus vezetőségében korábban végzett munka mellett a Magyar Zeneszerzők Egyesületének alapító és elnökségi tagja, valamint több zenei alapítvány kurátora.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.

Karácsonyi koncert Oroszlányban

3 évszázad legszebb karácsonyi dalai

Thén Róbert (ének) és Orbán Gábor (orgona) előadásában többek közt olyan dalok csendülnek fel, mint Schubert Ave Máriája, vagy az Adeste fideles.

Gorlo Volka

Gorlo Volka és a Titok, avagy a múltadban jártam

Két évvel bemutatkozó anyaguk után ismét egy kiadvánnyal örvendeztette meg közönségét a felvidéki Gorlo Volka. A Titok című album úgy mutatja meg a formáció újabb oldalát, hogy közben hű marad a csapat jól ismert zeneiségéhez.