Huckleberry Guys

Huckleberr yGuys koncert
Bogdán István

Bogdán István

Delta blues, a hill country blues, a juke joint, ...

Huckleberry GuysA Huckleberry Guys zenekar ezen a néven először 2011-ben, egy Katalin-napi ünnepségen lépett színpadra, még duóban. Balogh Gyula ekkor, még szinte mint „one-man band”, egymaga gitározta, énekelte és dobolta a dalokat, Prekop Győző pedig a szájharmonika szólamért volt felelős. A bemutatkozást persze sok közös munka, klubfellépés, koncert és rengeteg utcazenélés, utcazene fesztivál részvétel előzte meg, sőt a duó több versenyen is sikerrel szerepelt.

Az utcazenekarként és színpadon is átütő erővel megszólaló banda humoros, improvizatív műsoraiban a delta blues, a hill country blues, a juke joint klubok hangulatát idézi meg. Koncertjei alkalmával a zenekar többek közt Hound Dog Taylor, Seasick Steve, RL Burnside, John Lee Hooker, Gary Clarck Jr., Sonny Boy Williamson II átdolgozásokat is előad.

Balogh Gyulát faggattuk kicsit:

Kik a tagok most? Milyen hangszereken játszanak?

2015-ben csatlakozott hozzánk Balogh Ede Farkas, innentől ő lett a dobok felelőse. A zenekar igazi attribútumává vált, lábdobként használt klasszikus, papír bőrönd konstrukció ekkor nyerte el a végleges formáját, amely látványossága mellett, sokszor még a technikusok nagy meglepetésére is, tökéletes ellátja a feladatát hangszerként.

Emellett megemlítem még a szájharmonika hangosítására használt pléh tölcsérünket és a gitár erősítésére kialakított, „iskolai hangfalakból” készült Tesla Bassman kombónkat is, amelyeket, bár igaz, hogy csak az utcazene jellegű fellépéseinken vetünk be, ám a közönség rendkívül szokott értékelni.

Ti hol kezdtétek? Hol léptetek fel eleinte?

Az első években főleg Szegeden és környékén zenéltünk rengeteget, aztán ahogy összeállt a duó programja, úgy jöttek a meghívások az ország legkülönbözőbb pontjaira. Azóta pedig tulajdonképpen Svájctól Erdélyig rengeteg helyen megfordultunk, idén például a Balti-tenger partjára kaptunk meghívást egy igen neves lengyel blues fesztiválra.

Huckleberry Guys kártyaManapság milyen gyakran léptek fel, illetve milyen rendezvényeken?

2014 óta Közép-Európa szerte nagyjából 250 országos és nemzetközi jelentőségű rendezvényen zenéltünk. Klubkoncerteztünk Svájcban, St. Margrethenben, Bazenheidben, játszottunk Salzburgban, Bécsben, de zenélünk Szatmárnémetiben, Székelyudvarhelyen, Baróton, Zentán is többször. De a zenekar stílusából és a jó tapasztalatainkból fakadóan nagyon szeretjük az utcazene fesztiválokat is. Szerepeltünk már a veszprémin, az egrin, a szegedin, de a sepsiszentgyörgyinek is visszajáró vendégei vagyunk. A legtöbb koncertünket persze itthon játsszuk le különböző klubok, fesztiválok vendégeként. Az egyik kedves emlékünk, hogy Little G Weevil személyes meghívására felléphettünk az ő 40. születésnapjára rendezett koncerten. De sok más ismert formáció mellett nagy büszkeség volt a Ferenczi György és a Rackajam-mel, a Ripoff Raskolnikov Band-del, a Pribojszki Mátyás Band-del vagy éppen a Borsodi Blues Collective-vel együtt zenélni.

Melyik stílus áll a legközelebb a zenétekhez, a dalaitokhoz? Melyek azok a zenekarok, amik hatással voltak a zenétekre, a stílusotokra?

Ha röviden szeretnék válaszolni, a delta-, Chicago blues, a hill country blues és általában az úgynevezett juke joint klubok klasszikusai állnak hozzánk a legközelebb. Egyelőre főként amerikai előadók dalait játsszuk, úgy mint Hound Dog Taylor, Sonny Boy Williamson II, R. L. Burnside, John Lee Hooker etc. De a jövőben nyitni kívánunk majd a magyar nyelvű nóták felé is.

Ki a célközönségetek?

Ebből a szempontból szerencsés műfaj a blues, ugyanis szinte bármely korosztályt képes megszólítani. Ezért nevezik örökzöldnek. A mi dolgunk csak annyi, hogy amit előadunk, azt úgy tegyük, hogy azzal mosolyt csaljunk az arcokra és táncra bírjuk a lábakat. És a műfajnak hála, függetlenül attól, hogy egy délutáni lecsófesztiválon, egy késő esti klubkoncerten vagy főműsoridős nagyfesztiválon zenélünk, szinte csak rajtunk múlik, hogy ez sikerül-e.

Hogy jön létre egy zeneszám? Ki írja a dalszöveget, ki a zenét?

Egyelőre szinte kizárólag feldolgozásokat adunk elő. Ez persze nem azt jelenti, hogy hangról hangra leutánozzuk a dalokat a CD-ről. A zenekarnak az évek alatt kialakult egy saját stílusa, mely főként a felállás hangszerelésének jellegéből fakad. Dob, gitár, harmonika, nincsen tehát például basszus hangszer nálunk. Mindeközben viszont mégis igyekszünk a chicago bluesra jellemző dirty, recsegős hangzást megtartani, ehhez pedig olykor komolyabban hozzá kell nyúlni a feldolgozásra kiválasztott nótákhoz. Ezt a munkát közösen végezzük.

A 2019 őszén megjelent első, „Nice Trunk!” című lemezünkre tizennyolc olyan felvételt rögzítettünk, amelyeket ennek megfelelően már-már a sajátunkként kezeltünk. E lemez mastering munkálatai egyébként az Egyesült Államokban készültek Big Jon Atkinson keze alatt, amire különösen büszkék vagyunk.

Ha valakinek felkeltettük az érdeklődését, arra bátorítjuk, hogy keressen fel minket a Facebook-on: facebook.com/HuckleberryGuys/ vagy az együttes Youtube csatornáján: youtube.com/channel/UCKRImKXJ-DxtiMlj9QHhFJw


A zenekar tagjai:

Balogh Ede Farkas – bőrönd dobcucc

Balogh Gyula – ének, gitár (balogh.gyula555@gmail.com)

Prekop Győző – szájharmonika

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Mindenünk a zene

Friss

Zenei Alkotó Műhely Oroszlányban

Zenészeket vár Oroszlányban a ZAM!

2021  július 28 -tól nyitja kapuit az oroszlányi Zenei Alkotó Műhely (röviden ZAM), mely minden szerdán 15 órára várja mindazokat akik részt vennének közös zenélésben, alkotásban, vagy szeretnék megvalósítani zenei ötleteiket.

skyabove

Felhők felett mindig kék az ég!

Ebben a számban is ugyanúgy törekednek a zenéjükkel a közönség megmozgatására, mint a személyes és univerzális problémák, és az érzelmek hullámzásának bemutatására.

The Wallkids werkfilm

Werkfilmmel jelentkezett a Wallkids

A The Wallkids zenekar leforgatta legújabb klipjét,a Hiába futsz! című dalukhoz, mégpedig nem is akárhol, hanem a kiskörei művelődési házban.

Double Rise Torockó Kistehén

Erdélyi rajongóitól is búcsúzik a Kistehén

A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre festői környezetben fekvő településen a hajnali napfelkelte után a Székelykő sziklatömbje mögött egy időre eltűnik, majd újra felkel a nap. A fesztivál három napjára hat napfelkeltét ígérnek a szervezők.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt