Gypo Circus és a vemhes elefánt

Gypo Circus
Új kislemezzel jelentkezett a szegedi ethno-punk brigád, a Gypo Circus. Az „Amíg a cigány hegedül” című EP, a zenekar második nagylemezének az előfutára.

Gypo CircusAmíg a cigány hegedül címmel, új Gypo Circus EP érkezett

Új kislemezzel jelentkezett a szegedi ethno-punk brigád, a Gypo Circus. Az „Amíg a cigány hegedül” című EP, a zenekar második nagylemezének az előfutára. A frissen megjelent három dal közül, a Gyáva féreghez – egy dalszöveg-videó formájában – vizuális tartalmat is készített a zenekar. A Gypo Circus egyébként a Ganxsta Tribute kezdeményezés és album keretein belül jelentkezett utoljára hanganyaggal: Akkor a Szerb határ felé c. Kartel-dalt dolgozták fel.

 A készülő lemez és az EP munkálatairól így vélekednek a srácok:

A zenekar soron következő albumának a munkálatait jellemezhetjük egy Elefánt kisasszony vemhességi idejével: 18-22 hónap. Hosszú ideje nem jelentkeztünk új dalokkal. Az utolsó megjelenés – Ganxta Tribute Szerb határ felé feldolgozás – óta, rengeteget koncerteztünk, így ennek az új dalok itták meg a levét. Szokásunkhoz híven lesz mindenféle stílus az albumon. Megsúgjuk, hogy elcsípünk egy-két muzsikust egy kis vendégszereplésre. A teljes nagylemez megjelenést őszre tervezzük, ha a jó Devla is úgy akarja.”

Ha három szóban kellene jellemezni a készülő anyagot? „Energia, tempó, érzelmek.”

Gypo Circus – Gyáva féreg (Dalszöveg-videó)

youtube.com/watch?v=t3XyGQQ3mfM

Gypo Circus – Amíg a cigány hegedül EP

deezer.com/album/…

Ízelítő a soron következő Gypo Circus nagylemezről, avagy első fecskék a dróton.

Amíg a cigány hegedül:

A zenekar érzékenyebb oldalát mutatja be, mind zeneileg, mind szövegileg. Ebben a dalban vendégszerepel egyik kedvenc magyar muzsikusunk, Ferenczi Gyuri, aki összetéveszthetetlen hegedűjátékával emelte és tette teljessé a dal hangulatát. Köszönjük Gyuri!

Mindig utolsó:

Egy dal a kisvárosi zsiványok életéről, bulikról, italozásokról és a felismerésről, hogy lépni kell!  Pl. Szicíliában borozót nyitni az olaszoknak, és élni boldogan. Egy dal a kilátástalanságról, a tömeges elvándorlásról, keserédes optimizmussal felöntve.

Gyáva féreg:

Ez egy igazi szerelmes-szakítós dal a magunk módján . A fiú hagyta elmenni a régi szerelmét, akihez tulajdonképpen már nem ragaszkodik, de búcsúként még a szemére veti, hogy a szakításuk a lány hibája. Zeneileg itt teljesedik ki legjobban a Gypsy-Punk hatás. Stílus kavalkád egy dalban, igazi koncert kedvenc.

***

Gypo Circus – Biográfia

2011 őszén öt, gyökeresen eltérő zenei és társadalmi háttérrel rendelkező muzsikus létrehozta a „Gypo Circus”-t. A tagok régi álma volt egy olyan zenekar létrehozása, ahol a balkáni ethno, a gipsy, valamint a punk műfajok találkoznak, ezzel bár stílust nem teremtve, Magyarországon eddig nem hallott hangzást felépítve.

A 2011-ben alakult Gypo Circus-szal új szín került fel a már elcsépeltnek hitt, hazai folk-ska-punk vonulat palettájára. Felületes szemlélőnek talán egy újabb Ocho Machónak tűnhet a produkció, ám valójában itt teljesen más ízek, életérzések is felbukkannak. Képzeljük el az alábbi valószerűtlen históriát: a gypsy jazz fundamentuma, Django Reinhardt hegedűs komájával, Stéphane Grappellivel karöltve fogja magát és lepaktál Manu Chao brigádjával, énekesnek pedig meghívnak egy alapos Balkán-kiképzésen átment Kiss Tibit. Képzettársításként még hozzácsaphatjuk a Kusturica-filmek miliőjét, de fel-felsejlik Guy Ritchie Blöffös cigánytábora is. A banda három legfőbb erénye: lenyűgöző zenei tudás, komoly refrénkomponáló tehetség, príma szövegek. Kell még valami?

Gypo Circus online: facebook.com/GypoCircus

Mentés

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss