Keresés
Close this search box.

Új Giret-gitárlemez jelent meg!

Basszus gitár
A zenész, aki az elmúlt 25 évben számos formációban megfordult, Gijo címmel jelentetett meg saját anyagot.

A zenész, aki az elmúlt 25 évben számos formációban megfordult, ismert zenészkollégái közreműködésével Gijo címmel jelentetett meg saját anyagot

Szólólemezt készített Giret Gábor basszusgitáros, aki mögött közel negyvenéves pályafutás van. Erről így beszélt az idén 55 éves zenész az MTI-nek: –1988-ban egy amatőr zenekarból hívtak az R-Góba játszani, itt kisebb-nagyobb megszakításokkal négy évig szerepeltem. Azt nem tartom számon, hány zenekarban voltam tag, és hányban működtem közre különböző projektekben, de nem kevés volt belőlük.

Negyedszázad alatt zenélt a Jamie & Robi produkcióban, a Takáts Tamás Dirty Blues Bandben, a Kretensben, az Azok a Fiúkban, a Kowalsky meg a Vegában, a Trampsben, a Pénz együttesben, a hiperkarmában és a Jambalayában.

Jelenleg Jamie Winchester zenekarában, Frenk együttesében, a Satöbbiben és a Bonus Track Bandben játszik.

Basszusgitárjátéka hallható mások mellett Lerch István, Roy & Ádám, St. Martin, a Cotton Club Singers, Anita, Keresztes Ildikó, Kálloy Molnár Péter és Mátyás Attila albumain is.

– Régóta írok dalokat, de ezeket eddig a fiókba raktam. A Gijo című lemezen szereplő legrégebbi szám a Morning Mist, azt még 1998-ban szereztem. Volt egy táblázatom, ahová beírogattam, melyik dalomhoz kit szeretnék elhívni zenélni. Aztán Kaszás Péter, a Djabe dobosa azt mondta, szívesen feljátssza az egyik számomat, majd így tett még kettővel. Jöttek a többiek is, közben egy pályázaton pénzt nyertünk a kiadásra – idézte fel Giret Gábor a dalok megszületésének körülményeit.

A zenész a korongon nemcsak basszusgitáron, hanem gitáron is játszik.

De természetesen vendégzenészeket is szerepelnek a lemezen: Kaszás Péter mellett Borlai Gergő, Gyenge Lajos és Kottler Ákos dobol, ott volt a felvételeken mások mellett Zsemlye Sándor és Dennert Árpád (szaxofon), Galambos Zoltán és Nemes Zoltán (billentyűk), Tar Gergő (ütőhangszerek), Hrutka Róbert, Vastag Gábor és Kormos János (gitár).

Az anyag színes zenei világot hoz, a dalok között a dzsessz, a blues, a rock és a fúziós műfajba sorolható darabok is vannak.

– Mindenféle zenét szeretek az AC/DC-től Chick Coreán és John McLaughlinon át a Red Hot Chili Peppersig. Egy a fontos, hogy a dolog hiteles legyen. A hazai basszusgitárosok közül Román Pétert, Dandó Pétert és Tóth Tamást csodáltam – mesélt Giret a lemezen található dalok kapcsán arról, ki vagy mi volt azok ihletője.

A lemezt Jamie Winchester keverte, a CD az Eastern Deluxe Productions gondozásában jelent meg.

Mint Giret azt hozzátette, a szólólemez élő bemutatása egyelőre még csak terv, de nem csak azért, mert egyeztetni kell a sok zenésztársával.

Hanem azért is, mert ő a zenei rendezője a Váróterem című Cseh Tamás-emlékelőadásnak, amelyet legközelebb 2022. január 22-én a Budapest Kongresszusi Központban ad elő színművészek közreműködésével egyik zenekara, a Bonus Track Band.

November közepén jelent meg az a lemez, amit Chick Corea és az AC/DC is inspirált!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Vitorlás kötél

Vitorlás kötélzet: átfogó útmutató (X)

A hajókötélzet megfelelő használata nélkül a vitorlás hajók irányítása és működtetése gyakorlatilag lehetetlen lenne. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a vitorlás kötelek rendszerének alapjait, főbb elemeit, karbantartását, biztonsági előírásait, valamint a megfelelő kötélzet kiválasztását és vásárlását.